Seksi loppui miehen MS-diagnoosiin – miten sitä saisi taas?

Kahden kauppa ei kestä kolmansia osapuolia. Ei ainakaan, jos se kolmas on sairaus, kuten Siljan ja Jukan liitossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun sairaus astui kotiin, liitosta loppui seksi.

Kahden kauppa ei kestä kolmansia osapuolia. Ei ainakaan, jos se kolmas on sairaus, kuten Siljan ja Jukan liitossa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Vähän päälle nelikymppisten Siljan ja Jukan teinirakkaus on kasvanut vuosien mittaan vakaaksi avioliitoksi, jonka aikana on syntynyt myös kaksi lasta. Elämäntäyteiset vuodet ovat olleet pullollaan sukujuhlia, riemukkaita matkoja ja mukavaa yhdessäoloa, sillä koko perhe harrastaa laskettelua ja purjehdusta. Aviopari on pitänyt arkikiireenkin keskellä huolta siitä, että heillä on aikaa myös toisilleen. Lasten kasvettua kouluikäisiksi Silja ja Jukka ovat lähteneet muutaman kerran vuodessa minilomalle keskinäistä suhdettaan vahvistaakseen.

Muutama vuosi sitten Jukka alkoi kärsiä erikoisista oireista, jotka veivät hänet tutkimuksiin. Testit paljastivat hänen sairastavan liikunta- ja toimintakykyä heikentävää MS-tautia. Vaikka mies on ulkoisesti edelleen entisensä ja pystyy jatkamaan myös liikuntaharrastuksiaan, laski diagnoosi seksuaalisen halukkuuden nollaan.

”Kun sairaus astui kotiimme, koko seksielämämme lamaantui”, Silja kertoo.

”Alkujärkytyksen jälkeen meillä oli seksiä jonkin aikaa noin kerran kuukaudessa, ja minä olin aina aloitteen tehnyt osapuoli. Vähitellen seksi on jäänyt kokonaan pois, sillä puolisollani ei ole minkäänlaisia haluja asian suhteen.”

Tilannetta hankaloittaa se, etteivät Siljan halut ole kadonneet minnekään. Pariskunta on vielä melko nuori, heillä on hauskaa yhdessä, ja he ovat molemmat sitoutuneet toisiinsa. Miehen hitaasti etenevä sairaus ei vielä näy perheen arjessa millään tavalla, mutta tulevaisuus on alkanut arveluttaa Siljaa.

”Koska en ole aikeissa vaihtaa miestä, onko minun siis heitettävä hyvästit seksille jo nelikymppisenä”, Silja ihmettelee.

Oli Jukan haluttomuuden syynä sitten lääkitys tai muuttunut elämäntilanne, Silja kaipaa vastauksia pohdintoihinsa. Aiheesta puhuminen on hankalaa, sillä tulevaisuus pelottaa koko perhettä.

Seksi on paljon muutakin

MS-diagnoosi on yksi suurimpia muutoksia, mitä ihmisen elämään voi sisältyä. Näin isossa muutoksessa ihmismielen käsittelykapasiteetti ylittyy, ja seurauksena on trauma.

Monet tekijät vaikuttavat MS-taudissa seksuaaliseen halukkuuteen. Masennus on merkittävin tekijä. Sekä MS- että masennuslääkkeet voivat sivuvaikutuksenaan aiheuttaa haluttomuutta.

Mahdollisen masennuksen diagnosointi ja hoito on tärkeää. MS-tauti tuo tullessaan monenlaista stressiä. Pitkäkestoinen stressi on vahingollista hyvinvoinnille, samoin sillä voi olla merkittävä vaikutus seksuaalisuudelle. Pahimmillaan seksuaaliset pulmat lisäävät ahdistuneisuutta, ja ahdistuneisuus lisää seksuaalisia pulmia. Tilannetta pahentavat syyllisyys, syytökset sekä arvottomuuden ja epäonnistumisen tunteet. Kierre on valmis.

Pariterapia on hyvä paikka käsitellä sitä, miten sairauden aiheuttamat haasteet voitaisiin kohdata. MS-tauti ei tarkoita, että joudut luopumaan tyydyttävästä seksielämästä. Meillä kaikilla on omat rajoitteemme. Kun saamme turvallisessa tilanteessa tuoda esiin omat pelkomme, ahdistuksemme, huolemme ja toiveemme, voimme kartoittaa omia seksuaalisia tarpeitamme ja niihin vastaamista parisuhteessamme. On hyvä muistaa, että seksi on muutakin kuin yhdyntää. Voimme tuottaa seksuaalista mielihyvää eri keinoin ja nauttia myös toisen henkisestä ja fyysisestä läheisyydestä. Haasteiden kohtaamisen tuloksena voi syntyä entistä parempia parisuhteita ja elämässä pärjääviä ihmisiä.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

Puhe lisää läheisyyttä

On tavallista, että sairastuessa parisuhde joutuu koetukselle ja minäkuva muutokseen. Siljalla ja Jukalla on rakastava suhde, jonka vaaliminen on erityisen tärkeää juuri nyt. Kipeistä asioista puhuminen voi pelottaa, mutta parhaimmillaan se helpottaa oloa ja lisää suhteen hyvinvointia. Tunteiden ja ajatusten käsittelyyn voi hakea tukea myös ammattiauttajalta. Tärkeää on, että jokainen perheenjäsen saa apua tilanteeseen niin halutessaan.

On ymmärrettävää, että sairastuminen heijastuu seksiin. Oma keho saattaa tuntua vieraalta eikä siihen välttämättä koe voivansa luottaa samalla tavalla kuin ennen. Ajatuksissa voi pyöriä monenlaisia kysymyksiä, jotka painavat mieltä. Jukka saattaa esimerkiksi miettiä, kelpaako edelleen Siljalle ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tärkeää olisikin, että Silja ja Jukka voisivat osoittaa toisilleen hyväksyntää ja hellyyttä sekä sanoilla että kosketuksilla – ja myös niin, ettei rakkaudenosoitusten tarvitse johtaa seksiin. Jukalle voi olla merkityksellistä kuulla, että Silja ei ole lähdössä mihinkään.

MS-tauti ja lääkitys saattavat laskea seksuaalista halua sekä aiheuttaa esimerkiksi tuntopuutoksia. Mikäli näin tapahtuu, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa ja kertoa siitä myös puolisolle. Toisinaan elämäntilanteen muutokset haastavat etsimään seksille uusia toteuttamistapoja. Arjessa iloa tuottava läheisyys ja toimiva keskusteluyhteys vahvistavat suhdetta ja ovat hyvä pohja myös seksille. Lisäksi on hyvä muistaa, että sooloseksi on keino tutustua siihen, millainen kosketus tuntuu mieluisalle. Se on myös mainio tapa rentoutua ja tuottaa itselle nautintoa.

Tiina Vilponen, seksuaaliterapeutti, Sexpo.

X