Voiko alkoholismista parantua omin neuvoin?

Alkoholin suurkuluttaja pystyy lopettamaan juomisen itse, mutta alkoholiriippuvainen tarvitsee yleensä hoitoa, 
jotta pystyy raitistumaan pysyvästi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alkoholismista harvemmin selviää ilman ulkopuolista apua.

Alkoholin suurkuluttaja pystyy lopettamaan juomisen itse, mutta alkoholiriippuvainen tarvitsee yleensä hoitoa, 
jotta pystyy raitistumaan pysyvästi.
Teksti:
Tuija Tiitinen

1. Kuka on alkoholin suurkuluttaja?

Alkoholin suurkuluttajan tunnistaa siitä, että vaikka hän juo suuriakin määriä alkoholia, hänellä on yleensä hauskaa juodessaan. Alkoholisti puolestaan ei tunne enää iloa juomisestaan. Suurkuluttaja pystyy myös päättämään itse, koska lopettaa juomisen. Alkoholiriippuvainen ei tähän pysty.

2. Mistä tietää, että on riippuvainen alkoholista?

Riippuvuus on kehittynyt silloin, kun ei enää tunne juodessaan humalatilaa eikä päätöksestä huolimatta pysty lopettamaan juomista. Alkoholi myös hallitsee ajatuksia kaiken aikaa. Yksi riippuvuuden merkki on se, että juominen häiritsee perhe- ja työelämää. Juomisella on negatiivisia seurauksia elämän eri osa-alueilla.

3. Mitä alkoholiriippuvuus tarkoittaa?

Suurkuluttaja voi laittaa korkin kiinni, mutta alkoholista riippuvainen juo yleensä kaiken saatavilla olevan alkoholin.

Alkoholiriippuvuus eli alkoholismi on alkuperäinen, krooninen ja parantumaton sairaus, joka johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Sille on luonteenomaista muun muassa kontrollin menetys.

Alkoholismi on yleinen sairaus, jota sairastaa Suomessa arviolta 400 000 ihmistä sekä heidän läheisensä, jotka alkoholisti myös sairastuttaa. Koko väestöstä kymmenen prosenttia ja työikäisistä 20 prosenttia sairastaa alkoholiriippuvuutta. Alkoholistin keski-ikä on Suomessa 48 vuotta.

4. Kuinka nopeasti riippuvuus kehittyy?

Se riippuu perinnöllisyydestä eli kuinka vahvat perintötekijät riippuvuuteen ovat. Myös juoduilla määrillä on merkitystä.

Jotkut alkoholistit ovat aloittaneet juomisen jo 11-vuotiaana, jolloin riippuvuus kehittyy vuosien aikana pikkuhiljaa. Joillakin riippuvuus voi kehittyä vasta eläkeiässä.

Jos lähisukulaisella on alkoholiriippuvuus, riski sairastua kasvaa kolminkertaiseksi. Lisäksi sosiaalisella ympäristöllä ja sattumalla on suuri osuus riippuvuuden kehittymisessä. Sosiaalinen ympäristö voi nopeuttaa riippuvuuden kehittymistä.

5. Mitä seurauksia liiasta juomisesta on?

Seuraukset näkyvät kaikilla elämänalueilla. Yleisesti tiedetään, että juominen vaurioittaa maksaa ja haimaa, mutta esimerkiksi mielenterveysongelmat, kuten masennus, ahdistus tai paniikkihäiriö ilmenevät alkoholistilla ennemmin tai myöhemmin.

Alkoholi löystyttää myös moraalia. Lähes jokainen alkoholisti on rattijuoppo, vaikka selvänä ei humalassa ajamista hyväksyisikään. Alkoholisti myös valehtelee kaiken aikaa, vaikka ei hyväksyisi sellaista käytöstä itsellä eikä muilla.

Juomisesta aiheutuu myös taloudellisia vaikeuksia, koska alkoholin hankkiminen menee kaiken muun edelle. Lisäksi perhe ja läheiset sairastuvat esimerkiksi läheisriippuvuuteen. Työkin kärsii humalan ja krapuloiden takia.

6. Voiko alkoholiriippuvuutta hoitaa itse?

Harva onnistuu yksin. Suurin osa riippuvaisista tarvitsee ulkopuolista apua, koska raitistumisessa pitää muuttaa koko ajatusmaailma. Muuten prosessi ei onnistu.

Ei riitä, että on hampaat irvessä juomatta, jos ei ymmärrä riippuvuuden mekanismia ja sen vaikutuksia esimerkiksi läheisiin. Suurkuluttaja pystyy lopettamaan itse, koska hänellä ei ole riippuvuutta. Alkoholisti yleensä ei, koska hänellä on kemiallinen riippuvuus.

Moni kokee hoitoon hakeutumisen häpeälliseksi, mikä johtuu muun muassa siitä, että Suomessa ei ole avointa alkoholismista puhumisen kulttuuria, kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikassa.

7. Mistä kannattaa hakea apua?

Tehokkain hoito tähtää täysraittiuteen. Kannattaa mennä ensin juttelemaan esimerkiksi kunnan päihdehoitajalle, joka osaa auttaa eteenpäin. Myös AA:n vertaistuki on hyvänä tukena raitistumisen kaikissa vaiheissa.

Suurin osa alkoholisteista luulee olevansa vain suurkuluttajia vielä hoitoon mennessään. Vasta hoidossa käsitys omasta riippuvuudesta selkiytyy, ja potilas alkaa ymmärtää, millaisesta sairaudesta on kyse.

8. Voiko riippuvuudesta parantua?

Alkoholiriippuvuudesta ei voi parantua, mutta toipua kyllä. Alkoholisti pystyy elämään täysin normaalia elämää, mutta ilman alkoholia.

Sairaus herää henkiin yhdestä ryypystä tai pienestäkin annoksesta keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä.

9. Mitä tapahtuu, jos raitistunut alkoholisti juo alkoholia?

Hän putoaa saman tien raittiutta edeltävään tilaan tai jopa syvemmälle. Jos alkoholisti retkahtaa, hän alkaa yleensä juoda kaksin käsin eli todella suuria määriä, ja alamäki on nopea.

10. Mikä estää alkoholistia hakeutumasta ajoissa hoitoon?

Suurin este on häpeä. Alkoholisti ei myöskään näe omaa tilaansa, vaan kieltää riippuvuuden ja ongelman viimeiseen asti.

Yleensä luullaan, että vain pultsarin näköinen ihminen on alkoholisti, mutta näin ei ole.

Kuka tahansa voi sairastua, jos sairauteen on perinnöllisyys. Alkoholismi ei katso ikää, sukupuolta eikä yhteiskuntaluokkaa.

Asiantuntijana Sanna Kallio, vastaava sairaanhoitaja, Minnesota-Hoito Oy.

X