Hallitsematon muuttoliike Eurooppaan? Ukraina haluaa viisumivapauden

Ukraina-tutkija: Vaikka viisumivapauteen on vielä matkaa, EU ei voi tyrmätä sitä. Ukrainaa pitää palkita sen tekemistä uudistuksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjä-mielisiä mielenosoittajia Simferopolissa Krimin niemimaalla marraskuussa 2014.

Ukraina-tutkija: Vaikka viisumivapauteen on vielä matkaa, EU ei voi tyrmätä sitä. Ukrainaa pitää palkita sen tekemistä uudistuksista.
Teksti:
Aino Loikkanen

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimki kertoi haluavansa maalle viisumivapauden Unionin maihin jo ensi vuoden alusta. Asia on esillä EU:n ja sen itäisten rajanaapureiden kokouksessa Riiassa tänään torstaina ja perjantaina.

Mitä viisumivapaudesta seuraisi?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik korostaa Ukrainan ja Venäjän välisen konfliktin merkitystä.

”Niin kauan kuin Ukrainassa on ratkaisematon sotilaallinen konflikti käynnissä, EU:ssa pelätään, että viisumivapaus lisäisi hallitsematonta muuttoliikettä.”

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtajan Markku Kangaspuron mukaan Ukrainan viisumivapauteen Euroopan Unionin kanssa on kuitenkin vielä pitkä matka.

Kangaspuron mukaan Ukrainan epävakaa tila, puuttuva valvonta Venäjän rajalla ja maan talouskriisi estävät viisumivapauden toteutumisen tällä hetkellä.

Moniko lähtisi?

Viisumivapaus sallisi vain lyhyen, enintään kolmen kuukauden oleskelun EU-alueella, mutta houkutus jäädä laittomasti unionin alueelle voi olla suuri.

Ukrainan asukasluku on yli 45 miljoonaa. Kangaspuron mukaan kaikista asukkaista 41–42 miljoonaa saa viisumivapauden, mikäli sopimus EU:n kanssa syntyy. Mukana luvussa ovat myös sota-alueilta lähteneet jopa 1,5 miljonaa pakolaista.

”Tähän mennessä hyvin pieni määrä näistä ihmisistä on pyrkinyt EU-maihin”, Raik kertoo.

Lähtijöiden määrää on asiantuntijoiden mukaan vaikea ennakoida. Viisumivapaus Ukrainan naapurimaa Moldovan kanssa on ollut voimassa jo yli vuoden, eikä matkustajamäärissä ole Raikin mukaan ollut suurta muutosta EU:n alueelle.

Kangaspuro arvelee, ettei talousvaikeuksissa oleva Eurooppa välttämättä houkuttele lähtijöitä.

”Ne ukrainalaiset, jotka viisumivapauden jälkeen maasta lähtisivät, tulisivat Eurooppaan työn perässä, eikä Euroopassa taida nyt oikein töitä riittää”, Kangaspuro sanoo.

EU ei voi tyrmätä

Miksi Ukraina toivoo viisumivapautta?

Asiantuntijat arvioivat, että Ukraina tarvitsee viisumivapautta osoittaakseen kansalaisilleen, että lähentymisestä EU:n kanssa on jotain konkreettista hyötyä.

Kangaspuron mukaan tähän mennessä solmitut laina-, assosiaatio- ja vapaakauppasopimukset kurjistavat tällä hetkellä kansalaisten tilannetta vaatimuksillaan. Niiden ehtona ovat muun muassa Ukrainan valtion rakennemuutos, hallituksen ja oikeuslaitoksen muutokset ja EU-normien hyväksyminen.

Tämä tarkoittaa tiukkaa talouskuria, julkisen sektorin karsimista ja sitä, että tavalliset kansalaiset menettävät työpaikkojaan.

”EU:lla on painetta palkita Ukraina sen tekemistä muutoksista. Tämän takia viisumivapautta ei voi myöskään tyrmätä”, Kangaspuro kertoo.

Raik ei allekirjoita EU:sta johtuvaa kurjistumista. Ukrainalaiset ovat hänen mukaansa itse halunneet uudistuksia.

Raikin mukaan EU on sitoutunut viisumivapauden toteutumiseen, kunhan Ukraina täyttää ehdot.

Vielä ei myöskään tiedetä, miten kauan Ukrainalla kestää päästä jaloilleen tai kärjistyykö konflikti laajemmaksi sodaksi.

”Riian kokouksessa tullaan luultavasti lausumaan jotain EU:n ja Ukrainan yhteisestä tavoitteesta viisumivapauden aikaansaamiseksi. Lopullista päätöstä aikataulusta ei ole odotettavissa”, Raik arvioi.

X