Miksi koirien keittokirjan resepteissä on eksoottisia hedelmiä? Sopivatko ne koiralle?

Vaikka koira on sekasyöjä, sitä ei voi ruokkia miten tahansa. Luiden kanssa tulee olla tarkkana, mutta kypsiä hedelmiä voi koiralle antaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luita ei saa syöttää koirille liikaa, kuten ei muutakaan ruokaa tai herkkuja. Koirien ylipaino on vakava ongelma.

Vaikka koira on sekasyöjä, sitä ei voi ruokkia miten tahansa. Luiden kanssa tulee olla tarkkana, mutta kypsiä hedelmiä voi koiralle antaa.
Teksti:
Johanna Jantunen

Haluatko hemmotella koiraasi? Kokata sille itse? Ryydittää ruokaa eksoottisilla hedelmillä?

Näin tekee Jarmo Österman. Hän koonnut ruokaohjeensa kirjaan Koirakokin parhaat reseptit (Docendo).

Kirjan ruokaohjeet ovat mielikuvituksellisia. Niissä on mukana esimerkiksi mangoa, ananasta ja banaania.

Sopivatko ne tosiaan koiralle?

Makeutta banaanista

Österman alkoi valmistaa koiriensa ateriat itse, koska koirat saivat kaupan ruoista allergiaa. Iho kutisi, ja koirat rapsuttivat itseään niin, että karvat alkoivat lähteä.

”Koirani allergisoituivat tietyille purkkiruoille. Luulen, että kyllä meiltä ihmisiltäkin tukka lähtisi, jos söisimme samoja einespitsoja koko elämämme”, Österman sanoo.

Siitä se sitten lähti. Aluksi Österman käytti perusraaka-aineita kuten jauhelihaa ja riisiä.

”Sitten päätin alkaa kokeilla erilaisia juttuja”, Österman kertoo.

Mutta kuuluvatko eksoottiset hedelmät koiran ruokavalioon?

”Hedelmät ovat mukana maun vuoksi. Suin surminkaan en syöttäisi sokeria koiralle, joten makeutta ruokaan saa vaikka banaanista”, Österman kertoo.

Vain kypsiä kasviksia

Mitä sanoo eläinlääkäri?

”Raa’at hedelmät ja vihannekset sulavat huonosti koiran vatsassa ja voivat aiheuttaa vatsaoireita. Kypsinä ne ovat ihan hyvä kuidun lähde”, koirien ravitsemukseen perehtynyt pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen kertoo.

Koiralle ei voi kuitenkaan syöttää samaa ruokaa kuin ihmiselle. Esimerkiksi viinirypäleitä tai sipulia ei saa antaa koiralle ollenkaan, ja kasvikset täytyy kypsentää.

Entä kaupasta ostettu valmisruoka? Vaikka kaupan muona ei sopisi kaikille koirille, se ei ole automaattisesti huonoa.

”Koiraa voi ruokkia menestyksellä joko valmiilla muonalla tai kotiruualla, kunhan se on koostettu koiran tarpeet huomioiden”, Minna Rinkinen sanoo.

Koiranpentu syö erilaista ruokaa kuin vanhempi koira, ja aktiivinen metsästyskoira tarvitsee enemmän ravintoa kuin sylikoira.

”Suurin osa koiranmuonavalmistajista on sitoutunut noudattamaan asiantuntijoiden laatimia ja tieteellisen näyttöön perustuvia suosituksia.”

Östermankin syöttää koirilleen yhä myös valmista koiranruokaa itsetehdyn ruoan lisäksi.

”Pyrin ostamaan sitten laadukkaammat koirannapit, koska halvemmissa on paljon allergiaa aiheuttaneita viljoja”, Österman sanoo.

Koiralle suden ruokaa?

Viime aikoina suosiota on saanut koirien raakaruokinta, barffaus, jossa ruokavalio koostuu muun muassa raa’asta lihasta ja luista.

Sana barffaus tulee englanninkielisestä lyhenteestä BARF: bones and raw food, luut ja raakaruoka.

Raakaruokavaliota perustellaan usein sillä, että se on lähellä koiran esi-isän suden ruokavaliota.

”Koira ei kuitenkaan enää ole sama kuin mahdollinen esi-isänsä. Kesyyntymisen myötä koiran geenistö on muuttunut”, eläinlääkäri Rinkinen kertoo.

Etenkin ruoansulatuksen toimintaan liittyvissä geeneissä on eroja koiran ja suden välillä. Luut voivat aiheuttaa koiralle ongelmia, kuten ummetusta, suolitukoksia tai ruokatorven vaurioita.

Raakaruokaan liittyy myös muita riskejä. Esimerkiksi ruokamyrkytysbakteerit, kuten salmonella ja kambylobakteeri, voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

”Raakaruualla väitetään olevan paljon hyviä terveysvaikutuksia, mutta niitä ei ole toistaiseksi todistettu tieteellisesti.”

Koirat lihovat

Jos alkaa itse valmistaa ruokaa koiralle, ravintoaineiden kanssa täytyy olla tarkkana. Koira voi alkaa kärsiä puutossairauksista, jos ruokavalio on ravinto-opillisesti väärin koostettu.

Jarmo Österman käyttää itsetehdyn ruoan lisäksi valmisruokia juuri siitä syystä, että koirat saavat varmasti riittävästi kaikkia ravintoaineita.

Myös vitamiinien ja mineraalien yliannostus on haitallista, etenkin kasvavalla koiralla.

”Väärä kalkin ja fosforin tasapaino ja liian suuri kaloripitoisuus voivat aiheuttaa etenkin isokokoisen rodun kasvuikäiselle koiralle luuston kehityshäiriöitä”, eläinlääkäri Rinkinen sanoo.

Vitamiinien väärän määrän sijaan koirilla on kuitenkin vakavampikin terveysongelma.

”Yleisin ravitsemukseen liittyvä sairaus koirilla on ylipaino, mikä johtuu liian suuresta kalorien saannista suhteessa kulutukseen, ei niinkään siitä, syökö koira valmista muonaa vai kotona laitettua ruokaa.”

Älä anna koirallesi näitä tuotteita

Avokado: Aiheuttaa nesteen kertymistä rintaonteloon, mikä vaikeuttaa hengittämistä.

Hiiva ja hiivataikinat: Turpoaa lemmikin vatsassa aiheuttaen vatsakipuja.

Maito: Laktoosi aiheuttaa koiralle usein vatsavaivoja ja ripulia.

Ksylitoli: Voimistaa insuliinin eritystä, minkä seurauksena veren glukoosi laskee rajusti, ja koira joutuu hypoglykeemiseen shokkiin. Shokki aiheuttaa kramppeja ja tärisemistä. Ksylitoli voi myös aiheuttaa maksavaurioita.

Raaka kala: Aiheuttaa jatkuvasti syötettynä tiamiinin puutosta, jonka oireita ovat kouristukset tai laajat mustuaiset koiran silmissä. Järvikalasta voi myös saada lapamadon.

Sipuli ja valkosipuli: Aiheuttaa anemiaa. Koiran limakalvot muuttuvat vaaleiksi tai keltaisiksi, koiralla voi olla hengitysvaikeuksia ja koiran virtsa voi olla tummaa.

Suklaa: Suklaa sisältää teobromiinia, joka aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Myrkytys ilmenee esimerkiksi oksenteluna, ripulina, hengitysvaikeuksina tai kouristeluna.

Kofeiini: Vaikuttaa samalla tavalla kuin suklaa.

Viinirypäleet ja rusinat: Suuri annos voi aiheuttaa äkillisen myrkytyksen ja pienemmät annokset munuaisvaurioita.

 

Lähde: Eläinlääkäri.fi

X