Lisääntyisikö itsehoitolääkkeiden väärinkäyttö, jos myynti sallittaisiin ruokakaupoissa?

Lääkkeiden apteekkimyynnillä varmistetaan lääkkeiden turvallinen käyttö ja kattava saatavuus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itsehoitolääkkeiden myyminen ruokakaupassa jakaa mielipiteitä.

Lääkkeiden apteekkimyynnillä varmistetaan lääkkeiden turvallinen käyttö ja kattava saatavuus.
Teksti:
Virve Järvinen

1. Miksi osa lääkkeistä vaatii reseptin, osa ei?

Apteekissa myytävät lääkkeet ovat joko resepti- tai itsehoitolääkkeitä, joista jälkimmäisiä myydään ilman reseptiä. Ne sisältävät usein samoja vaikuttavia lääkeaineita kuin reseptilääkkeet, mutta lääkkeitä on pakkauksessa vähemmän.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea antaa lääkkeille myyntiluvat ja päättää, myydäänkö lääkettä itsehoito- vai reseptilääkkeenä. Lääke voi tulla markkinoille reseptilääkkeenä, mutta sen valmistaja voi myöhemmin hakea Fimealta lupaa myydä sitä itsehoitolääkkeenä. Ja myös toisinpäin.

Itsehoitolääkkeeksi voidaan periaatteessa hyväksyä helposti tunnistettavaan vaivaan tarkoitettu lääke, jonka ei oleteta oikein käytettynä aiheuttavan haittoja.

2. Miksei itsehoitolääkkeitä myydä meillä kaupoissa?

Lääkkeiden apteekkimyynnillä varmistetaan lääkkeiden turvallinen käyttö ja kattava saatavuus. Vaikka itsehoitolääkkeillä hoidetaan usein ilman lääkärin apua hoidettavia vaivoja, niitä ei pitäisi hankkia ilman opastusta.

Muiden maiden kokemusten perusteella itsehoitolääkkeiden kulutus, virheellinen käyttö, lääkehaitat ja lääkemyrkytykset lisääntyisivät, jos myynti sallittaisiin päivittäistavarakaupoissa. Itsehoitolääkkeiden hinnat eivät myöskään laskisi kuin ehkä väliaikaisesti. Kaupoissa tuskin voitaisiin pitää yhtä laajaa lääkevalikoimaa kuin apteekeissa.

Itsehoitolääkkeiden siirto kauppoihin harventaisi apteekkiverkostoa. Syrjäseuduilta apteekit ja samalla niiden tarjoama terveysneuvontapalvelu katoaisivat.

3. Voivatko itsehoitolääkkeet olla vaarallisia?

Itsehoitolääkkeet sisältävät usein samoja vaikuttavia aineita kuin reseptilääkkeet, ja siksi niiden käyttöönkin voi liittyä haittoja. Esimerkiksi normaaliannostuksilla turvallinen kipulääke parasetamoli voi aiheuttaa yliannostuksena hengenvaarallisen maksavaurion. Ruotsissa parasetamolin aiheuttamat myrkytykset lisääntyivät 40 prosentilla sen jälkeen, kun parasetamolia alettiin myydä päivittäistavarakaupoissa. Nyt maan lääkevirasto aikoo rajoittaa parasetamolin myymisen apteekkeihin.

Oikea lääkevalinta ja oikea käyttö varmistavat itsehoitolääkkeen turvallisuuden, ja apteekissa lääketurvallisuus varmistetaan neuvonnalla.

4. Onko totta, että ihmisiä kuolee itsehoitolääkkeisiin?

Tulehduskipulääkkeet ohentavat ruoansulatuskanavaa suojaavaa limaa ja saattavat varsinkin pitkäaikaisessa käytössä altistaa mahan ja pohjukaissuolen haavaumille. Suomessa kuolee arviolta yli 200 ihmistä vuosittain tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin haittoihin.

5. Pitäisikö itsehoitolääkkeen ostosta jutella aina farmaseutin kanssa?

Pitäisi, sillä asiantuntijan avulla saadaan valittua oikea lääke oikeaan vaivaan ja estetään virheostokset ja haitat. Esimerkiksi kortisonivoiteita ostetaan neuvojen vastaisesti kaikkiin iho-ongelmiin. Myös polte rinnassa tulkitaan usein närästykseksi, vaikka se johtuisikin sydänvaivoista.

Iäkkäiden henkilöiden tulisi aina varmistaa, voiko itsehoitolääkettä käyttää muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Oma sairaus voi estää tietyn lääkkeen käytön.

Apteekin asiantuntija osaa kertoa, milloin asiakkaan vaiva vaatii lääkärin apua. Joskus vaiva voi olla sellainen, että se hoituu omilla, lääkkeettömillä konsteilla – ja farmaseutti tietää nekin.

Tutun, jo käytössä olleen itsehoitolääkkeen voi ostaa ilman neuvontaa. Mutta jos tutun lääkkeen oheen on tullut muita lääkkeitä tai oma terveydentila on muuttunut, itsehoitolääkkeen valinnassa tarvitaan ammattilaista.

6. Saako lapsi ostaa päänsärkyyn kipulääkettä?

Monissa itsehoitolääkkeissä on ikärajat, usein 12 vuotta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että apteekista myytäisiin lääkettä tämän ikäiselle selvittämättä tilannetta tarkemmin.

Apteekissa ilman vanhempaa asioivia lapsia ei juuri näy. Yläkoulu- ja lukioiässä voidaan jo tulla hakemaan päänsärkyyn kipulääkettä.

Aika ajoin nuorten keskuudessa leviää buumi jonkin itsehoitolääkkeen käytöstä väärässä tarkoituksessa. Apteekkilaiset osaavat kuitenkin varautua väärinkäytöksiin ja jättää lääkkeen myymättä.

7. Kuka päättää lääkkeiden hinnoista?

Lääkeyritys voi vapaasti päättää itsehoitolääkkeen tukkuhinnan, ja sen on oltava kaikille apteekeille sama. Valtio päättää laissa olevalla asetuksella, paljonko apteekki saa periä lääkkeestä katetta. Tämän vuoksi sama lääke maksaa eri apteekeissa saman verran. Laki kieltää lääkkeiden alennusmyynnin. Ainoastaan sotaveteraanit saavat lääkkeensä muuta väestöä halvemmalla.

Suomessa lääkkeiden hinnat ovat eurooppalaista keskitasoa. Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat pysyneet meillä suunnilleen samalla tasolla viimeiset kymmenen vuotta.

8. Miksi samaa vaikuttavaa ainetta sisältävien lääkkeiden hinnat vaihtelevat?

Hintakilpailu on yksi tapa, jolla lääkeyritykset kilpailevat keskenään. Niin sanotut rinnakkaislääkkeet ovat alkuperäistä lääkettä edullisempia.

Rinnakkaisvalmiste sisältää samaa vaikuttavaa ainetta yhtä paljon kuin alkuperäisvalmiste, ja sen lääkemuoto on sama. Valmisteet eroavat toisistaan lähinnä ulkonäön ja sisältämiensä apuaineiden osalta: tabletti voi olla vaikka päällystetty tai siinä voi olla täyteaineena laktoosia.

Rinnakkaisvalmiste pääsee markkinoille, kun alkuperäisen lääkeaineen patentti raukeaa.

9. Uskaltaako lääkkeen tilata netistä?

Suomalaisista laillisista apteekin verkkopalveluista uskaltaa tilata lääkkeitä. Fimea ylläpitää nettisivuillaan luetteloa laillisista verkkopalveluista.

Ulkomaisiin nettikauppoihin kannattaa suhtautua varauksellisesti. Vaikka nettisivut voivat olla luotettavan näköisiä, laiton lääkekauppa rehottaa netissä. Laittoman lääkekaupan uhkana on, että asiakas saa muuta kuin tilaamansa lääkettä: vaikuttava aine voi olla korvattu toisella tai jopa laastilla.Vaikuttava aine voi olla Suomessa myös kielletty, jolloin tilaaja syyllistyy lääkerikokseen.

10. Miksi lomalle pakataan mukaan Suomesta ostetut itsehoitolääkkeet?

Suomessa ostetuissa itsehoitolääkkeissä käyttöohjeet ja pakkausselosteet ovat molemmilla kotimaisilla kielillä. Akuutissa vaivassa ei ole mukavaa lähteä etsimään avoinna olevaa apteekkia vieraassa paikassa. Länsimaissa tutunmerkkisiä itsehoitolääkkeitä voi ostaa sikäläisestä apteekista turvallisesti.

Asiantuntijana Johanna Salimäki, asiantuntija- proviisori, Apteekkariliitto.

X