”En ole koskaan näytellyt seksiobjektia”, sanoo 007 Spectre -elokuvan naistähti Léa Seydoux

”Bond-naisten muutos on heijastus ajan muutoksesta”, Léa Seydoux kertoo Seuran haastattelussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

007-rooli edellytti Léa Seydouxilta myös fyysistä venymistä. ”Yhtä kohtausta varten hyppäsin kahdeksan mertrin korkeudesta.”

”Bond-naisten muutos on heijastus ajan muutoksesta”, Léa Seydoux kertoo Seuran haastattelussa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Kun James Bond tapaa naisen, se ei yleensä tapahdu näin:

Brittiagentti istuu itävaltalaisessa yksityissairaalassa, psykologi Madeleine Swannin vastaanotolla. Tapaamisen päätteeksi tohtori ilmoittaa potilaalleen, ettei tarvitse tätä mihinkään.

Kun tilanne kuumenee, Swann – palkkamurhaajan tytär – tarttuu aseeseen ja hoitaa osansa voimatoimista.

”Pidän Madeleinesta, koska hän ei ole kliseinen Bond-tyttö. Siis sellainen, jolla on suhde Bondiin ja joka kuolee lopuksi”, 007 Spectre -elokuvan keskeistä naishahmoa näyttelevä Léa Seydoux kertoo kööpenhaminalaisen luksushotellin uumenissa.

”Minusta Madeleine on hyvä esimerkki tämän päivän naisesta. Hän on ensimmäinen todellinen naishahmo Bond-elokuvassa.”

Léa Seydoux 1

”Näytän mielelläni, että pärjään sekä kassamagneetissa että pienessä taide-elokuvassa”, 007 Spectre -elokuvan naistähti Léa Seydoux sanoo. © Everett/ LK

Seydoux ei ole itsekään tavanomainen valinta Bond-tytöksi. Veistokselliset kasvot ja arvoituksellisen katseen omaava Seydoux, 30, täyttää toki kevyesti Bond-naisen perinteiset ulkonäkövaatimukset. Näyttelijätaustallaan ranskalainen päihittää kuitenkin selvästi valtaosan edeltäjistään.

Seydoux’n tähteä nosti toinen päärooli kahden naisen rakkautta kuvanneessa Adelen elämässä (2013). Elokuva sai Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon, joka osoitettiin poikkeuksellisesti ohjaajan lisäksi myös naispääosien esittäjille.

Woody Allenin ja Quentin Tarantinon elokuvissa nähty Seydoux ei ylenkatso viihdettä. Ennen 007 Spectreä hänet on nähty Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) -hitissä.

”Näytän mielelläni, että pärjään sekä kassamagneetissa että pienessä taide-elokuvassa.”

007-kokemuksesta on hyötyä myös draamarooleissa.

”Bond-rooli sai minut tuntemaan itsenä vahvemmaksi näyttelijänä. Se myös avasi uusia ovia.”

Seydouxista 007-elokuvat eivät voi olla huomioimatta maailman muutosta.

”Bond-naisten muutos on heijastus ajan muutoksesta. Hahmoja on suojeltava, jotta ne pysyisivät kiinnostavana.”

Hän uskoo tuottajien lähestyneen itseään juuri päivittääkseen Bond-elokuvien naiskuvaa.

”En ole koskaan näytellyt seksiobjektia. Jos Madeleine olisi ollut vain sellainen, se ei olisi ollut minut roolini.”

”Jotkut näyttelijät ovat erikoistuneet leikittelemään seksuaalisuudellaan, se on heidän tärkein lahjansa. Ranskassa moni näyttelijätär haluaa kauniin tytön rooliin. Minua ulkoisilla ominaisuuksillani leikittely ei kiinnosta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etten haluaisi olla seksikäs.”

Kaikkia Bond-tyttöjä verrataan yhä Ursula Andressin esittämään Honey Rideriin. Kuva: Bulls

Kaikkia Bond-tyttöjä verrataan yhä Ursula Andressin esittämään Honey Rideriin. Kuva: Bulls

Ursula Andress

Halusivatpa tai eivät, kaikkia James Bond -elokuvien naishahmoja tullaan aina vertaamaan Ursula Andressin esittämään Honey Rideriin.

Itävaltalaisnäyttelijä nousi Karibianmeren aalloista valkoisissa bikineissään elokuvassa Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962) saaden rannalta heränneen 007:n (Sean Connery) pohtimaan, onko hänen edessään kangastus, seireeni vai molempia.

Andress naulasi vuosikymmeniksi Bondin mielitietyn perusominaisuudet. Rider on kuvankaunis, potentaalisesti vaarallinen ja näennäisen itsenäinen nainen, joka pakenee tosipaikan tullen sankariagentin kainaloon.

Yksityiselämässään James Deanin ja Jean-Paul Belmondon kaltaisen näyttelijäikonien kanssa seurustellut Andress ei kainostellut seksisymbolin rooliaan. Vuonna 1965 itävaltalaiskaunotar poseerasi ilkosillaan Playboy-lehdessä.

Honor Blackman

007 ja kultasormi -elokuvassa (1964) Pussy Galorea esittänyt Honor Blackman oli 39-vuotiaana vanhin Bondin (Sean Connery) syliin päätynyt nainen aina uuden 007 Spectre -elokuvan Monica Bellucciin, 51, asti.

Blackmanin kaksimielisesti nimetty hahmo on 007-elokuvien ikimuistoisimpia femme fataleja, kohtalokkaita naisia. Gangsterin apulaisen ronskius loi uudenlaisen jännitteen Bondin naissuhteisiin. 90-vuotias Blackman on hiljattain kritisoinut Bond-tyttö-ilmausta naisnäyttelijöitä alentavaksi ”tytöttelyksi”.

Ruotsalainen Maud Adams esitti kahta hyvin erilaista Bond-naista. Kuva: Mary Evans Picture Library/ LK

Ruotsalainen Maud Adams esitti kahta hyvin erilaista Bond-naista. Kuva: Mary Evans Picture Library/ LK

Maud Adams

Ruotsalaisnäyttelijä näytteli kahta hyvin erilaista Bond-daamia.

007 ja kultainen ase -elokuvan (1974) Andrea on Christopher Leen esittämän myyttisen palkkamurhaajan vastentahtoinen rakastettu, joka juonii Bondia tappamaan tyrannimiestään. Luulealaislähtöinen ruskeaverikkö kuvataan miehen omaisuudeksi, joka kiinnostaa Roger Mooren Bondiakin vain tietolähteenä.

Octopussy    mustekala -elokuvan (1983) ”mustekalanaisena” Adams esittää naisten salakuljetusliigan karismaattista johtajaa, joka ei jää tiukassa paikassa toimettomaksi. Adamsin Octopyssy jää Bond-historiaan yhtenä ensimmäisistä 007:n kanssa lähes tasavertaisista naishahmoista. Monen muun Bond-elokuvien naisnäyttelijän tapaan roolit 007-elokuvissa jäivät myös ex-malli Adamsin näyttelijänuran huippuhetkiksi.

Barbara Bach näytti mallia toimintaelokuvien itsenäisille naissankareille. Kuva: Everett/ LK

Barbara Bach näytti mallia toimintaelokuvien itsenäisille naissankareille. Kuva: Everett/ LK

Barbara Bach

Miehen perässä Italiaan muuttanut yhdysvaltalaismalli ja näyttelijä tehtaili pikkurooleja italialaisissa viihde-elokuvissa kun Bond-tuottajat iskivät silmänsä häneen.

007 rakastettuni -elokuvassa (1977) hypnoottisen katseen omaava brunette sai esittääkseen herkullisen roolin KGB-agenttina, Bondin kommunistisena vastinparina. Bach pisti Roger Mooren 007:lle tiukasti kampoihin, kunnes kaksikko pannaan liennytyshengessä tekemään yhteistyötä. Bondin jälkeen b-tuotantoihin palannut Bach viitoitti tietä toimintaelokuvien itsenäisille naissankareille.

007 ja kultainen silmä (1995) -elokuvassa esiintynyt Izabella Scorupco oli ensimmäinen puolalainen Bond-daami. Kuva: Bulls

007 ja kultainen silmä (1995) -elokuvassa esiintynyt Izabella Scorupco oli ensimmäinen puolalainen Bond-daami. Kuva: Bulls

Izabella Scorupco

Ensimmäisen puolalaisen Bond-daamin tie 007:n vierelle kulki perinteistä tietä mallinuran ja unohdettujen pikkuroolien kautta.

Scorupcon 007 ja kultainen silmä -elokuvassa (1995) esittämä Natalya Simonova oli persoonallinen ilmestys Bond-naisten maailmassa: Venäjän salaisessa ohjusten ohjauskeskuksessa työskentelevä ohjelmoitsija on koulutettu ammatti-ihminen, joka tempautuu seikkailuun puolivahingossa. Perinteisesti Bond-daamien osaaminen on liittynyt edustamiseen tai väkivaltaan.

Oscar-voittaja Halle Berry esitti versionsa Ursula Andressin kuuluisasta bikinikohtauksesta. Kuva: Everett/ LK

Oscar-voittaja Halle Berry esitti versionsa Ursula Andressin kuuluisasta bikinikohtauksesta. Kuva: Everett/ LK

Halle Berry

007    kuolema saa odottaa -elokuvan (2002) Jinxiä näytellyt Halle Berry oli mallitaustastaan huolimatta uudenlainen valinta Bond-elokuvan naisrooliin.

Monster’s Ball -draamasta (2002) parhaan naispääosan Oscarin voittanut Berry herätti uskottavuutta näyttelijänä, eikä kekseliäs Jinx tyytynytkään huokailemaan Pierce Brosnanin Bondin urotekojen äärellä, vaan otti reippaasti osaa toimintaan.

Tumma kaunotar sai toistaakseen Ursula Andressin ikonisen bikinikohtauksen, jonka kopioimisella juhlistettiin Bondin 40-vuotista valkokangasuraa. Bond-esiintymisen jälkeen Berry on ollut tuttu näky fantasiaspektaalleissa, mutta monipuolinen näyttelijä ei ole hylännyt draamaakaan.

X