Syyrian al-Assad sai Suomen korkeimman kunniamerkin 2009 - pitäisikö hänen menettää se hirmutekojen seurauksena?

Syyrian presidentti sai seitsemän vuotta sitten Suomen korkeimman kunniamerkin. Olisiko syytä perua se?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Olisi mahdotonta kuvitella, että kokonaisvaltainen rauha alueella saavutettaisiin ilman Syyrian myötävaikutusta”, presidentti Halonen totesi kunniamerkkiä luovuttaessaan vuonna 2009.

Syyrian presidentti sai seitsemän vuotta sitten Suomen korkeimman kunniamerkin. Olisiko syytä perua se?
Teksti:
Ari Korvola

Kunnianosoituksena suurristi

Valtiovierailullaan Syyriaan vuonna 2009 presidentti Tarja Halonen luovutti normaalin protokollan mukaan presidentti Bashar al-Assadille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin ketjuineen. Kukaan ei tietenkään aavistanut, että al-Assad joku päivä vastaisi satojen tuhansien maanmiestensä tappamisesta ja nyt maan suurimman kaupungin Aleppon asukkaiden julmasta teurastamisesta.

al-Assadin saama kunniamerkki on valtionhoitaja Carl Gustav Mannerheimin vuonna 1919 perustama ritarikunta. Kunniamerkin arvoa korostaa, että Suomen valtakunnan päämies on ritarikunnan suurmestari. Vain tasavallan presidentti voi kunniamerkin myöntää.

 

Kunniamerkin peruuttaminen

”Ritarikunnan ohjesääntö mahdollistaa kunniamerkin peruuttamisen”, ritarikuntien kanslisti Satu Savolainen kertoo. Todellakin, sääntöpykälän 21 perusteella ritarikunnan hallitus voi päättää arvomerkin menettämisestä. Syyrian sisällissotaan ja al-Assadin sotarikoksiin tuollaisella eleellä olisi ilmeisen marginaalinen teho, mutta se olisi Suomelta tuomitseva lisäele Syyrian tilanteeseen.

”Mainitsemanne kunniamerkin peruuttaminen on asia, jonka yksityiskohdat ja käytännöt eivät ole lähtökohtaisesti julkisia”, ulkoministeriön protokollapalveluista Paula Jääskeläinen kertoo. Seura tiedusteli tasavallan presidentin kansliasta, onko asia ollut presidentti Sauli Niinistön, harkinnassa. Vastaus ei tähän lehteen kuitenkaan ehtinyt.

 

Harhalaukauksia

Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristejä ovat saaneet ulkomailla yleensä valtionpäämiehet. Harhalaukauksiakin on sattunut: natsi-Saksan Hermann Göring ja Joachim Ribbentrop sekä Romanian Nicolae Ceausescu. ”Ritarikuntien kanslia ei tiedota tai ota kantaa mainitsemiinne esimerkkitapauksiin.”

X