Onko Putin viimeinen vaikenija? - Millainen Venäjä on hänen jälkeensä?

Putin vaikenee yksityiselämästään. Loppuuko salailu, kun uudet sukupolvet tulevat valtaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko presidentti Vladimir Putin kuin kansasta etäännytetty kansakunnan isä?

Putin vaikenee yksityiselämästään. Loppuuko salailu, kun uudet sukupolvet tulevat valtaan?
Teksti:
Ulla Janhonen

Entisessä Neuvostoliitossa vallanpitäjät vaikenivat yksityisasioistaan. Putin on jatkanut perinnettä, onhan hän tyypillinen Neuvostoliiton kasvatti ja kaiken lisäksi KGB:n mies, jonka ammattina oli salailu.

Poikkeuksia oli Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen presidentti Boris Jeltsin, joka avoimesti kertoi tyttärestään Tatjana Jumasevasta ja vaimostaan Naina Jeltsinasta.  Samoin Mihail Gorbatšov toi reilusti perheensä julkisuuteen ja kertoi, kuinka paljon hän rakasti vaimoaan Raisaa. Raisasta ei kuitenkaan koskaan tullut  kansakunnan ensimmäistä naista.

”Presidentti Putin on ikään kuin kansasta etäännytetty kansakunnan isä. Se on tyypillistä venäläistä, autoritaarista perinnettä. Se, mitä tapahtuu tulevaisuudessa riippuu siitä, mihin suuntaan yhteiskunta menee. Nyt se on mennyt entistä autoritaarisempaan suuuntaan, ja autoritaarinen hallitsija pystyy sanelemaan myös julkisuuskuvansa”,  tutkijatohtori, dosentti Jussi Lassila Aleksanteri-instituutista sanoo.

Lassila muistuttaa, että maailmassa on myös autoritaarisia yhteiskuntia, joissa perheitä tai poliittisia hovia esitellään. Tällaisia ovat muutamat Lähi-idän kuningashuoneet ja esimerkiksi Valko-Venäjä, jossa presidentti Aljaksandr  Lukašenka on siirtämässä valtaansa pojalleen.

”Venäjä on tässä mielessä kummallinen välimuoto. Se on muodollisesti presidentin hallitsema parlamentaarinen demokratia, mutta käytännössä se on autoritaarinen yhteiskunta, jossa on monarkistisia piirteitä. Siellä on sisäpiiri, jota suojellaan. Sisäpiiriin kuuluu myös perhe.”

Uusi polvi tulee

”Venäläisessä ajattelussa on perinteisesti hallitsijoiden annettu elellä jossakin kaukaukana ylhäällä. Ja näin saatetaan ajatella vieläkin maaseudulla tai huonommin koulutetun väestön keskuudessa, mutta näin eivät enää ajattele suurkaupungin koulutetut ihmiset”, Jussi Lassila sanoo.

Putinin jälkeen tulevatkin uudet sukupolvet.

”Itse asiassa näistä merkittävistä ja nuorehkoista politiikoista pääministeri Dimitri Medjedev on viimeinen Neuvostoliiton kasvatti. Hän on syntynyt 1965. Opposition edustaja Aleksei Navalny edustaa jo aivan toisenlaista politiikkaa. Hänellä on Yhdysvalloista omaksuttu tapa, jolla hän kävi esimerkiksi kampanjaa Moskovan pormestarivaaleissa. Hän esitteli vaimoaan ja lapsiaan haastattelussa ja on yrittänyt antaa itsestään kuvaa tavallisena keskiluokkaisena venäläisenä. Monilla muilla nuoremman polven venäläisillä on aivan toisenlainen suhde julkisuuteen kuin Putinilla.”

On ehkä ajan kysymys, milloin venäläisessä naistenlehdessä on kannessa valtion päämies lapsineen.

Lue artikkeli Putinin tyttäristä – Seura 51-52 / 2016 – ilmestyy 22.12.

X