Suomalaisen #MeToo-liikkeen keulahahmo Heidi Lindén on nyt itse kunnianloukkausepäilyn kohteena  

Seuran tietojen mukaan Helsingin syyttäjävirasto ja poliisi selvittävät Heidi Lindéniin kohdistuvaa kunnianloukkausepäilyä. Esitutkintaa on jo tehty ja syyttäjä harkitsee nyt jatkotoimia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ohjaaja, näyttelijä, tuottaja, kirjailija Heidi Linden Helsingissä lokakuussa, jolloin hänen kirjansa #Metoo-vallankumous julkistettiin.

Seuran tietojen mukaan Helsingin syyttäjävirasto ja poliisi selvittävät Heidi Lindéniin kohdistuvaa kunnianloukkausepäilyä. Esitutkintaa on jo tehty ja syyttäjä harkitsee nyt jatkotoimia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Suomalaisen #Metoo-liikkeen näkyvimpiin hahmoihin kuuluva elokuvaohjaaja Heidi Lindén on epäiltynä kunnianloukkauksesta.

Seuran tietojen mukaan poliisi on tehnyt esitutkintaa ja luovuttanut sen tuloksia Helsingin syyttäjävirastolle. Syyttäjävirastossa arvioidaan parhaillaan, tarvitaanko tutkintaa lisää ennen kuin syyttäjä tekee päätöksen siitä johtaako epäily syytteeseen vai syyttämättäjättämispäätökseen.

Epäillyn kunnianloukkauksen kohteiden lukumäärä tai henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Lindén ei halunnut kommentoida asiaa Seuralle.

Elokuva-alan väärinkäytösten julkistaja

Heidi Lindén on aiemmin kertonut julkisuudessa #Metoo-keskustelun aikana kohtaamastaan painostuksesta ja puhunut kunnianloukkauksella uhkailusta tapana yrittää hiljentää elokuva-alan väärinkäytöksistä kertoneita naisia.

Ylioppilaslehden mukaan kunnianloukkaussyytteillä on uhkailtu naisia olemaan puhumatta häirinnästä edes ystävilleen.

”Suomessa kunnianloukkaus on brändätty tosi hyvin. En tiedä, mistä se johtuu, mutta se toimii. Kaikki naiset puhuivat kunnianloukkaussyytteistä koko talven [2018] ajan”, Lindén kommentoi Ylioppilaslehden haastattelussa syyskuussa 2018.

Lindén työryhmän kanssa tekemä kirja #Metoo-vallankumous – miten hiljaisuus rikottiin? (Like) ja ilmestyi lokakuussa 2018. Siinä Lindén kertoi itseään syytetyiksi epäilleiden miesten yhteydenotoista ja otti kantaa itseensä mahdollisesti kohdistuviin kunnianloukkaussyytteisiin.

”He yrittivät udella naisten nimiä: ketkä naisista puhuivat heistä ja mistä tapauksista oli kyse. Osa miehistä tarjosi ehtoa, että minun tulisi ’huomiseen klo x mennessä kertoa medialle, että naisten lähettämä materiaali ei ole luotettavaa’. Jollen tekisi niin, he haastaisivat minut kunnianloukkaussyytteeseen.

Sain jopa konkreettisia suosituksia, kenen elokuvakriitikon kautta tiedote kannattaisi julkaista. En osannut vastata tällaisiin ehtoihin mitään, sillä en ollut missään julkisessa keskustelussa nimennyt miehiä, joten minua ei voisi asettaa alttiiksi kunnianloukkaussyytteille”, Iltalehti siteerasi kirjaa lokakuussa 2018.

Yli 150 naisen #Metoo-kokemukset

Heidi Lindén nousi suomalaisen #Metoo-liikkeen keulahamoksi sattumalta. Aalto-yliopistosta valmistunut elokuvaohjaaja teki lopputyönsä naisiin elokuva-alalla kohdistuvasta syrjinnästä.

”Pelkoa ja inhoa naisena Suomen elokuva-alalla vuonna 2016” -opinnäyte nosti tekijänsä julkisuuteen lokakuussa 2017.

Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin seksuaalirikosten vyyhti paljastui silloin ja antoi lähtölaukauksen kansainväliselle #Metoo-liikkeelle. Se nosti esiin elokuva-alan naisia alistavia rakenteita ja ylipäätään valta-asemassa olevien miesten laitonta ja huonoa käytöstä.

Lindén kommentoi suomalaisen elokuva-alan väärinkäytöksiä tuoreeltaan.

Lindén oli haastatellut lopputyötään varten viittätoista naista. #Metoo-kohun puhjettua hän ilmoitti Facebookissa ja Instagramissa olevansa edelleen kiinnostunut kuulemaan seksuaalisesta häirinnästä elokuva-alalla.

Syksyllä 2017 kokemuksia oli jo yli 40. Lindén kommentoi niitä Helsingin Sanomille 18. lokakuuta 2017.

”Suurimmassa osassa tarinoista vilkkuvat ne samat 5–10 tunnettua ohjaajaa ja tuottajaa”, Lindén sanoi HS:lle.

”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin.”

Epäiltyjen miesten oikeusturva puhuttaa

#Metoo-vallankumous -kirjassa Heidi Lindén kertoo saaneensa tietoonsa jo yli 150 naisen kokemuksia elokuva-alan väärinkäytöksistä.

”Kokemuksensa lähettäjistä nuorimmat olivat alalla aloittelevia 16-vuotiaita ja vanhin kirjoittaja miltei 80-vuotias. Materiaalissa mainitaan yhteensä 17 eri tekijän nimeä, mutta eniten mainintoja kertyi edelleen samalle muutamalle nimelle”, Lindén kirjoittaa.

Kirjassa hän kertoo myös yhteydenotoista, jotka liittyvät siihen, että hän on puhunut pienestä ahdistelijoiden piiristä nimeämättä sen jäseniä ja langettaen näin epäilyn kaikkien elokuva-alan miesten ylle.

Lindén siteeraa lakimies Anna Kuuselta saamaansa kirjettä, jossa ei mainita tämän päämiehen nimeä. Kirjeessä otetaan kantaa nimilistaan, jota Lindénin väitetään jaelleen.

”Tämä on syytösten kohteeksi joutuneiden henkilöiden oikeusturvan kannalta kestämätön tilanne. Ainoa, jonka toimintaa tässä voi tässä vaiheessa ylipäänsä kommentoida tai kritisoida on listan jakajana sinä itse. – – Päämieheni harkitsee parhaillaan jatkotoimia asiassa.”

X