Video: Näin räjähtää laittomissa ilotulitteissa käytetty vaarallinen Flash-massa

Seuran arkistosta: Mustaruuti palaa, mutta Flash-massa räjähtää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko ilotulitteissa käytetty mustaruutia vai Flash-massaa, joka on dynamiitin veroista räjähdettä?

Seuran arkistosta: Mustaruuti palaa, mutta Flash-massa räjähtää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Seura uutisoi Suomen suurimman ilotulitusalan yrityksen myyneen luvanvastaisia raketteja. Kyse on Suomen Ilotulitus Oy:n tuotteista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin teettämissä laboratoriokokeissa ilmeni, että raketit olivat erilaisia kuin viranomaiselle oli ilmoitettu. Ongelmia löytyi yhdeksästä tuotteesta. Niiden lisäksi yritys veti itse markkinoilta viisi rakettia.

Oleellinen kysymys koski pommin avauspanosta. Viranomaiselle oli ilmoitettu, että se sisältää mustaruutia. Todellisuudessa panoksessa oli käytetty paljon tehokkaampaa Flash-massaa.

”Ne ovat aivan eri tavaraa. Mustaruuti palaa, mutta Flash-massa räjähtää”, kilpailevan yrityksen Helsingin Ilotulitetehdas Oy:n toimitusjohtaja Jori Lahtonen sanoo.

Juuri Lahtonen ilmoitti luvanvastaiset ilotulitteet viranomaiselle. Hänen mukaansa  Flash-raketteja ei ole lupauksista huolimatta vedetty markkinoilta, vaan niitä on edelleen myynnissä ”satojatuhansia kappaleita lähes kaikissa Suomen kauppaketjuissa”.

Oheisella videolla Lahtonen näyttää, mikä ero on mustaruutipanoksella ja Flash-massalla.

Tukesilla ei resursseja

Suomen Ilotulitus Oy:n toimitusjohtaja Kalervo Kaarre kiistää Lahtosen väitteet kaupassa myytävistä laittomista raketeista. Osapuolten välillä on vireillä oikeusjuttu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Suomen Ilotulitus Oy on nostanut Lahtosta vastaan vastakanteen. Jutun ratkaisua joudutaan todennäköisesti odottamaan pitkään.

Lain mukaan on Tukesin tehtävä valvoa, että ilotulitealalla noudatetaan yhteisiä pelisääntöjä. Tukesista kuitenkin vahvistetaan, ettei viranomaisella ole resursseja tarkistaa, vastaavatko  ilotulitteet niille myönnettyä vaarallisuusluokitusta. Yhteistyö puolustusvoimien teknillisen tutkimuslaitoksen  kanssa loppui vuonna 2010.

Turvallisuusluokitusten tarkoitus on huolehtia rahdin kuljettajien ja rakettien myyjien turvallisuudesta. Yksittäisen raketin turvallisuuteen ne eivät vaikuta.

”Viranomaiselle tärkeintä on huolehtia käyttäjien turvallisuudesta. Kaikkea ei voi saada, vaikka laki sanoo, että meidän pitää valvoa”, yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista sanoo.

Juttu on ilmestynyt Seura.fi:ssä 31.12.2015

X