Mitä jäi Olavi Virran huikeasta urasta jäämistöksi? Näyttely avautuu Seinäjoella

Unohtumattoman tangokuninkaan, Olavi Virran aineellinen jäämistö pääsee nyt esille Seinäjoen Tangomarkkinoille. Se vahvistaa legendaa tangokuninkaan värikkäästä elämästä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suosion huipulla ollut Olavi Virta kuuluisassa Meritullinkadun kodissa vuonna 1958, jolloin perhe-elämä ja liiketoimet kukoistivat. Sähkömieheksi kouluttautunut Virta oli hyvin kiinnostunut tekniikasta ja keräsi edustuskotiinsa amerikkalaisia kodinkoneita aina kaasuliedestä ja sähkösaunasta lähtien. Niissä riitti suomalaisilla ihmettelemistä.

Unohtumattoman tangokuninkaan, Olavi Virran aineellinen jäämistö pääsee nyt esille Seinäjoen Tangomarkkinoille. Se vahvistaa legendaa tangokuninkaan värikkäästä elämästä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Seinäjoen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon pöydällä lepää punainen leikekirja. Sen kanteen on painettu teksti Elettyä ja koettua.

Leikekirja alkaa laulajamestari Olavi Virran omakätisesti musteella kirjoittamalla muistiinpanolla: ”Elokuussa 1939 lauloin 36 laulua Columbia levylle.” Tekstin viereen on liimattu pieni ilmoitus Cabaret päivätanssiaisista, joissa esiintyy schlagerlaulaja Olavi Virta.

Näiden kansien sisään Olavi Virta keräsi huolellisesti ohjelmalehtisiä ja artikkeleita alkuvuosien esiintymisistään, muun muassa asemiesiltojen mainoksia.

Leikekirja on vain pieni osa Olavi Virran maallista jäämistöä, joka nyt saadaan esille Seinäjoelle.

Seinäjoen Tangomarkkinat on rakentanut yhdessä Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon kanssa Virran syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi laajimman Suomessa koskaan nähdyn Olavi Virta -näyttelyn.

Mutta miten tuo Virran jäämistö sitten päätyi Tangomarkkinoiden haltuun?

Se ostettiin. Olavi Virran poika Pauli Virta myi isänsä jäämistön kahdessa erässä vuosina 1995 ja 1996.

”Jos tätä kokoelmaa ei olisi silloin aikanaan Tangomarkkinoille ostettu, se tuskin olisi enää yhtenäinen, vaan olisi lähtenyt maailmalle, eri tahoille”, uskoo Seinäjoen Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki.

”Tangomarkkinoiden näkökulmasta kyseessä oli kulttuuriteko. Kauppahinnankin voi varmaan jo sanoa, se oli 100 000 silloista markkaa”, paljastaa kauppaneuvos Lähdesmäki.

”Suojeluskunta- ja Lotta Svärd-museon meille tarjoama ammattimainen taltioimisen tapa takaa sen, että aineistoa voidaan katsella vielä sadankin vuoden päästä”, vakuuttaa Lähdesmäki.

Olavi Virran jäämistö käsittää suurlaulajan henkilökohtaisia tavaroita soittimista sekä työ- ja keikkasopimuksista henkilökohtaisiin leikekirjoihin, ihailijakirjeisiin ja valokuviin.

Olavi Virta ei pitänyt päiväkirjaa, joten aineisto on ainutlaatuinen mahdollisuus kurkistaa paitsi kiireisen laulajan ja liikemiehen maailmaan myös suomalaisen viihteen historiaan. Olavi Virran aikalaisten perintö vaikuttaa viihde-elämässämme edelleen.

Aineisto kertoo myös Virran elämäntyylistä, sillä huolellisesti arkistoitujen henkilökohtaisten asiapapereiden joukossa on muun muassa kodinkoneiden osamaksusopimuksia sekä amerikkalaisen keittiöyleiskoneen opaskirjanen. Nuottimuistiinpanojen joukossa on monta tunteita herättävää yksityiskohtaa, kuten käsin kirjoitettu vuoden 1960 irtirevitty almanakan kansilehti, jolle laulaja on kirjoittanut tarkasti lastensa syntymäajat. Lappunen kulki tiuhaan muuttaneen miehen mukana kaksitoista vuotta.

Olavi Virta -näyttely avataan Seinäjoen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa 10.7.2015 ja se on avoinna 31.10.2015 saakka. Lisätiedot: www.seinajoki.fi/museo 

 

X