Ota nämä lääkkeet mukaan ulkomaan-matkalle

Vaikka matkalla on tarkoitus tehdä muuta kuin sairastaa, niin joitakin lääkkeitä kannattaa silti pakata mukaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka matkalla on tarkoitus tehdä muuta kuin sairastaa, niin joitakin lääkkeitä kannattaa silti pakata mukaan.
Teksti:
Virve Järvinen

1. Lääkkeitä voi ostaa matkakohteistakin. Miksi ne kannattaa ottaa mukaan kotimaasta?

Vahinko ei tule kello kaulassa, ja sairaana on kurja lähteä etsimään apteekkia. Kotimaasta hankitut lääkkeet ovat tuttuja ja sellaisina turvallisia käyttää. Lääkkeiden kauppanimet eivät ole välttämättä samoja kuin Suomessa, joten asiakkaan pitäisi osata hankkia lääke sen vaikuttavan aineen mukaan.

Ellei lääke ole ennestään tuttu, sen käyttö vaatii opastusta. Saattaa olla, että opastus jää vähäiseksi huonon kielitaidon vuoksi.

Lääkkeet kuljetetaan lentokoneessa käsimatkatavaroissa. Ruuman lämpötila voi olla lääkkeille liian kylmä tai matkalaukku saattaa kadota.

2. Pitääkö omista lääkkeistä ottaa potilasohje mukaan?

Omia säännöllisesti käytössä olevia lääkkeitä suositellaan otettavaksi mukaan pari viikkoa suunniteltua pidemmäksi ajaksi. Näin hoito ei katkea, vaikka matkaan tulisi odottamattomia mutkia. Apteekista tai omalta lääkäriltä voi pyytää lääkkeistään englanninkielisen tulosteen mahdollista tullitarkastusta varten. Ohjeesta on hyötyä silloinkin, kun oma sairaus vaatii matkakohteessa lääkärin hoitoa.

Jos matkassa on keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, niiden tarve on Schengen-alueella pystyttävä tarvittaessa osoittamaan apteekista saatavalla todistuksella. Lentomatkustajan on voitava todistaa myös erilaisten apuvälineiden, kuten happihoitolaitteiden tarve. Tätä varten lentoyhtiöillä on omat kaavakkeensa.

3. Joko lentokoneessa on tarvetta lääkkeille?

Lentokoneen voimakas ilmastointi kuivattaa silmiä, mihin kuivasilmäisen kannattaa varautua kostuttavilla silmätipoilla: kertakäyttöiset pipetit ovat reissussa parhaita.

Nuhaa helpottamaan tarkoitettu avaava nenäsuihke estää lentokoneen nousu- ja laskuvaiheeseen liittyvän korvien lukkiutumisen. Sitä kannattaa suhauttaa nenään noin puoli tuntia ennen tarvetta.

 

4. Mitä mukaan mahavaivojen varalta?

Ruokavaliossa tapahtuva muutos vaikuttaa suoliston bakteerikantaan, ja se saattaa altistaa ripulille. Suoliston bakteerikannasta voi huolehtia maitohappobakteereilla. Niiden käyttö kannattaa aloittaa muutamaa päivää ennen matkaa ja jatkaa koko matkan ajan.

Loperamidi on tehokas apu ripuliin. Löysän ulosteen mukana elimistöstä poistuu tärkeitä suoloja ja elektrolyyttejä, joiden korvaaminen onnistuu jauheesta sekoitettavalla ripulijuomajauheella. Jos ripuliin liittyy kuume, tarvitaan lääkäriä.

Ummetuksen varalta voi mukaan ottaa suolta ärsyttäviä ummetuslääkkeitä: nopeasti avun tuovia tabletteja ja pienoisperäruiskeita. Ne laiskistuttavat suolta, joten niitä saa käyttää vain tilapäisesti.

 

5. Kuinka varaudun haavoihin?

Pieniä haavoja ja nirhamia varten mukaan otetaan haavanpuhdistusaine, laastareita, sideharsotaitoksia ja sideharsoa. Haavan hoito aloitetaan yleensä puhdistamalla se runsaalla, juoksevalla vedellä. Veden puhtaus ei ole kaikkialla varmaa, ja siksi haavanpuhdistusaine on hyvä olla mukana.

Tiheät sidosten vaihdot alentavat haavan lämpötilaa ja hidastavat paranemista. Sidosta ei siis tarvitse välttämättä vaihtaa päivittäin, ellei haava ole tulehtunut tai vuotava. Lämpimissä oloissa tulehdusvaara on kuitenkin suuri, ja silloin haavainfektio voi vaatia mikrobilääkekuurin.

 

6. Entä auringon haittoihin?

Auringon haitoilta välttyy, kun huolehtii ihon suojauksesta ensisijaisesti vaatteilla ja viihtyy paahteisimman ajan varjossa. Auringonsuojavoiteissa ei kannata kertoimissa säästellä: rantalomalle suojakertoimen pitää olla vähintään 30. Voidetta käytetään kosteusvoiteeseen verrattuna todella reilusti, ja sitä lisätään säännöllisesti ja aina uimisen jälkeen.

Aurinko kuivattaa ihoa, jota on hyvä kosteuttaa auringossa oleilun jälkeen After sun- tai perusvoiteella.

Jos iho kuitenkin kärähtää, siihen sipaistaan mietoa hydrokortisonivoidetta. Takaisin aurinkoon ei palata ennen kuin iho on toipunut palamisesta.

 

7. Millä pidän jalat kunnossa?

Pitkille patikkareissuille jalkoihin voi tupsutella hienojakoista talkkia. Rakoille alttiille kohdille on hyvä levittää rakonestopuikkoa. Rakkolaastaria voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Diabeetikoille sitä ei kuitenkaan suositella.

Jos rakko pääsee syntymään, sitä ei saa puhkaista. Hoitona on suihkuttelu vedellä ja sen jälkeen rakkolaastari. Sen alla rakko paranee noin viikossa.

 

8. Mikä särkylääke sopii koko perheelle?

Parasetamoli sopii kaikenikäisille eikä se ärsytä mahaa. Mukaan kannattaa varata oma valmiste aikuisille ja lapsille. Lapsille lääkeaine annostellaan painokilojen mukaan. Lapsille tarkoitetut valmisteet ovat helppoja, sillä ne säästävät vanhemmat laskutoimituksilta, minkä verran lääkettä pitäisi antaa, ja niitä saa esimerkiksi imeskeltävinä tabletteina.

Tropiikissa parasetamoli on ainoa sopiva kuume- ja särkylääke. Alueella sairastetaan verenvuotokuumetauteja, ja parasetamoli ei lisää verenvuototaipumusta.

 

9. Pitääkö etelänmatkalla varautua hyönteisten puremiin?

Luontolomalle kannattaa pakata hyönteiskarkote ja malaria-alueella se on ehdoton. Hydrokortisonivoide helpottaa pistoskohtien kutinaa. Ampiaisenpiston varalta voi pakata mukaan kortisonitabletteja eli tutun kyypakkauksen.

Punkit eivät ole vain Suomen kiusa. Rantalomalaista ne tuskin kiusaavat, luontomatkaajaa kyllä. Ellei halua ottaa matkaan erillisiä punkkipihtejä, punkki irtoaa tavallisilla pinseteillä. Pinseteistä on apua silloinkin, jos sormeen menee tikku tai haavaan roska.

 

10. Miten reissussa sairastumisen riskiä voi vähentää?

Oli matkakohde mikä tahansa jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksen voimassaolo ja mahdollisten lisärokotusten tarve on hyvä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Jo Välimeren alueelle suositellaan hepatiitti-A:lta suojaavaa rokotetta.

Hyvä käsihygienia eli käsien pesu saippualla vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruokailua sekä käsidesin käyttö ja valikoiva syöminen estävät matkailijan kiusoista tavallisinta eli turistiripulia. Tavallisesti turistiripuli kestää muutaman päivän, mutta ikävimmillään se voi venyä viikoksi ja pilata koko loman.

Matkavakuutus ei estä sairastumista, mutta jos sattuu sairastumaan, vakuutus helpottaa huomattavasti hoitoon pääsyä ja sen kustannuksia – mahdollisesta potilaan kotiin kuljetuksesta puhumattakaan.

Asiantuntijana Sirpa Tuulia Leinonen-Littu, farmaseutti, Yliopiston Apteekki.

X