Haittaako lasi viiniä ruoan sulamista?

Nesteiden juominen aterioilla ei haittaa, kunhan pitää niiden määrän kohtuullisena, kertoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nesteiden juominen aterioilla ei haittaa, kunhan pitää niiden määrän kohtuullisena, kertoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Ruoan kanssa ei pidä nauttia nesteitä.

Tarua. Se että ruokajuoman juominen aterian yhteydessä haittaisi ruoansulatusta, on vääräksi osoittautunut teoria. Ruoan kanssa voi hyvin nauttia nesteitä, kunhan muistaa pureskella ruokansa silloinkin hyvin. Jos ruokajuoma tuntuu tekevän olon liian kylläiseksi, kannattaa sen määrää vähentää. Alkoholin nauttiminen kannattaa pitää kohtuullisena, mikä tarkoittaa yhtä alkoholiannosta ateriaa kohden.

 

Napostelu haittaa ruoansulatusta.

Totta. Liian usein syöminen altistaa suoliston jatkuvalle rasitukselle, jolloin sen oma puhdistusmekanismi lakkaa toimimasta. Silloin bakteereja ja ruoansulatuksen jäännösaineita paksusuolessa eteenpäin työntävä aaltoliike pysähtyy ja riski ohutsuolen bakteerikasvulle lisääntyy. Syömisten väliset tauot kannattaa pitää 3–5 tunnin pituisina, jotta ravintoaineet imeytyvät ja ruoansulatus toimii tehokkaasti. Pitkistäkään väleistä ei ole haittaa, ellei verensokerin kanssa ole ongelmia. Viimeaikaisessa laihdutustrendissä, pätkäpaastossa, paastotaan peräti 12–18 tuntia vuorokaudesta.

 

Vedenjuonti auttaa ruoansulatusta.

Totta. Elimistö on pidettävä hyvin nesteytettynä, jotta se toimisi ihanteellisesti. Vedentarve on noin kahdeksan lasillista päivässä. Puhdas vesi pitää suolen limakalvon kosteana, ehkäisee ummetusta ja auttaa muun muassa vitamiinien ja ravintoaineiden imeytymisessä.

X