Älä anna sosiaalisen jännittämisen pilata elämääsi

Sosiaalisen jännittämisen ei kannata antaa pilata elämää,  sanoo erikoispsykologi, kouluttajapsykoterapeutti Jan-Henry Stenberg.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sosiaalisen jännittämisen ei kannata antaa pilata elämää,  sanoo erikoispsykologi, kouluttajapsykoterapeutti Jan-Henry Stenberg.
Teksti: Kirsi Hemanus

Sosiaalinen jännittäminen on uusi ilmiö.

Tarua. Sosiaalista jännittämistä on ollut aina. Jännittämisestä voi olla nykyisin enemmän haittaa, sillä työelämässä korostuu nyt esillä olo ja sosiaalinen kanssakäyminen. Siksi jännittäminen voi heikentää uran muotoutumista. Ihmiset ovat temperamentiltaan erilaisia, ja ujo temperamentti on yhtä hyvä kuin muukin.

 

Sosiaalinen jännittäminen koskee kaikenikäisiä.

Totta. Sosiaalinen jännittäminen alkaa useimmiten nuoruusiässä, ennen 25 ikävuotta. Keski-iässä ihminen on kehittänyt jo valtavasti tapoja vältellä hankalalta tuntuvia sosiaalisia tilanteita ja saattaa olla matkalla kohti sosiaalista syrjäytymistä. Siksi apua kannattaa hakea mahdollisimman varhain. Myös kouluissa tarvittaisiin sosiaalisen vahvistamisen mallia, koska jännittäminen aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä ja turhia kustannuksia.

 

Jännittämisen kanssa pitää vain oppia elämään.

Tarua. Sosiaalisesta jännittämisestä on nykyisin valtavasti tutkimustietoa ja sitä voidaan hoitaa. Perehtymällä siihen, miten jännittämisen mekanismi toimii, itseään voi vähitellen altistaa hankalille tilanteille ja saada asian hallintaan. Jännittämiseen on kehitetty myös omia, lyhyitä psykoterapioita ja nettiterapiaa. Niissä kynnys lähteä hoitamaan ongelmaa on matala. Itselleen ei kuitenkaan pidä asettaa kohtuuttomia vaatimuksia, eikä vaivaa tarvitse saada kokonaan pois.

X