Mark Zuckerberg aikoo lahjoittaa 99 prosenttia omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen, Lahjan tämänhetkinen arvo on noin 45 miljardia dollaria.
Teksti:
Esko Valtaoja

Vuosi sitten maailman viidenneksi rikkain ihminen, Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ja hänen lääkärivaimonsa Priscilla Chan saivat tyttövauvan, joka nimettiin Maximaksi. Samana päivänä Mark ja Priscilla julkistivat vastasyntyneelle tyttärelleen kirjoittamansa kirjeen. Siinä he kertoivat perustavansa säätiön, jonka tarkoituksena on auttaa kaikkia lapsia kasvamaan paremmassa maailmassa. ”Me uskomme, että tulevaisuudesta on tulossa yhä valoisampi”, he julistivat.

 

Mark ja Priscilla aikovat antaa tulevina vuosina 99 prosenttia omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen, maailmanlaajuisen tasa-arvon edistämiseen erityisesti koulutuksen ja terveydenhoidon kautta. Lahjan tämänhetkinen arvo on noin 45 miljardia dollaria.

 

Lääketieteen suhteen Chanin ja Zuckerbergin säätiön tavoite on yksinkertainen, mutta ei aivan vaatimaton. ”Parannamme, ehkäisemme tai hoidamme kaikki sairaudet lapsiemme elinaikana. Uskomme, että tämä on mahdollista vuosisadan loppuun mennessä.” Maailma vailla sairautta – täysin mahdoton toiveuni? Ehkäpä ei.

 

Hörppäähän huikka vissyä. Ota sitten pullo käteesi ja katso sitä tarkkaan. Siinä on lääketieteen mahtavin parannuskeino parin sadan vuoden takaa. Mitä pahanhajuisempaa ja haisevampaa vettä maan alta pulppusi, sen varmemmin siinä kylpemisen tai sen juomisen uskottiin parantavan tauteja. Parempiakaan keinoja kun ei ollut tarjolla. Kivennäisvedet ja kylpylät, lääketieteen huippu ei niin kovin kauan sitten.

 

Tai tuberkuloosi: valohoitoa ja vuoristoparantoloita Thomas Mannin tyyliin, muuta ei juuri ollut vanhempieni nuoruudessa. Ensimmäinen tepsivä tubilääke tuli markkinoille vasta neljäkymmentäluvun lopulla.

 

Viime vuonna tutkijat muun muassa paikallistivat harvinaisen geenimuunnoksen, joka suojaa kantajaansa lähes kaikilta virustaudeilta. Loppujenkin tautien nujertaminen geeniteknologian myötä ei ole mahdoton ajatus.

 

Varmaan vuosi 2016 jäi monelle mieleen sodan, pakolaisten ja terrorismin vuotena. Kaikki sekin toki tapahtui, mutta uutisten taakse jäivät pitkällä tähtäimellä paljon suuremmat ja tärkeämmät kehityskulkut.

 

”Nyt ei olla köyhiä eikä kipeitä!” uhoaa suomalainen kun saa vauhdin päälle. Kipeys katoaa maailmasta, ja kenties jo sitä ennen köyhyys. Onhan YK:n yhtenä uutena kehitystavoitteena poistaa absoluuttinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä. Sekin on sangen realistinen tavoite.

 

Maailmasta ei saada hetkessä paratiisia, oikeudenmukaista ja tasa-arvoista paikkaa, mutta oikeaan suuntaan ollaan kuitenkin matkalla, vuodesta vuoteen.

X