Kotimaani ompi suomi

Elvi Koivula, Liisa Aunio ja Annikki Nelin opettivat suomea. En hääppösesti jäsennellyt lauseita eli etsinyt predikaatteja, subjekteja ja objekteja. Jäsentäminen tuntui minusta aina intiimiltä suhteelta pilkun kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Elvi Koivula, Liisa Aunio ja Annikki Nelin opettivat suomea. En hääppösesti jäsennellyt lauseita eli etsinyt predikaatteja, subjekteja ja objekteja. Jäsentäminen tuntui minusta aina intiimiltä suhteelta pilkun kanssa.
Teksti:
Jari Tervo

Opettajat paukuttivat meille rovaniemeläiskakaroille päähän kaksi perusasiaa suomen kielen kirjoittamisesta. ”Niin kuin” kirjoitetaan nimenomaan ”niin kuin”, erikseen. Yhä vielä vihlaisee, kun eturivin runoilijan säkeessä törmää niinkuin-ilmaukseen.

Kaunokirjallisessa tekstissä kieltä käsitellään tietenkin kuin laavaa. Sille saa tehdä mitä lystää, kunhan ei polta näppejään. En ole vielä keksinyt, mitä uutta runon universumiin tuo yhteen kirjoitettu ”niinkuin”. Luultavasti siksi, ettei se tuo mitään uutta. Se on vain leväperäisyyttä, sekä runoilijan että kustannustoimittajan.

Kielioppivirheet eivät ole kielen tasa-arvoa. Ne ovat useimmiten vain kielioppivirheitä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että murteet ja slangit olisivat huonoa kieltä, päinvastoin. Ne ovat kieltä mehukkaimmillaan, kuten myös orientin nuotilla ja nopeudella puhuttu suomi.

Toinen äidinkielen opettajien rovaniemeläislasten päähän takoma sääntö koski ilmausta ”alkaa tehdä”. Sen oikea muoto on juuri ”alkaa tehdä” eikä ”alkaa tekemään”. Jälkimmäinen oli virhe. Siitä opettaja huomautti suhauttamalla punakynällään kookkaan pukin Kesälomani hauskin päivä -aineen marginaaliin.

Suomen kielen lautakunta päätti viime viikolla, että ”alkaa tehdä” -ilmauksen lisäksi ”alkaa tekemään” sallitaan tästedes. Jälkimmäinen muoto on länsimurteille tyypillinen ilmaus. Kaunis muoto on kotoisin itämurteista. Sama suositus koskee tietenkin myös muita alkaa-ilmauksia: alkaa laulaa, alkaa juosta ja niin edelleen.

Suomen kielen lautakunnan perustelu tyrmistyttää. Lautakunnan mielestä ”alkaa tekemään” pitää hyväksyä, koska niin monet ihmiset sitä käyttävät eivätkä ole omaksuneet ”alkaa tehdä” -muotoa, vaikka sitä on koulussa sinnikkäästi opetettu.

Lautakunnan päätös avaa kylmääviä näköaloja. Kohta lautakunta käsitellee kannustavaan sävyyn ”niinkua”. Sitä puhutaan varsin laajasti paitsi katukielessä myös sähköisessä mediassa. Erityisesti taiteilijahaastatteluissa se on välttämätön. Miksi täytyy pitää kiinni ”niin kuinista”, kun ”niinkua” puhutaan joka paikassa? Niinku on jotenki niinku demokraattista.

Vain kuolleet kielet eivät muutu. Elävät kielet rikastuvat. Jokainen kieliä rakastava tietää tämän tosiseikan ja iloitsee siitä. Silti, suomen kieltä ei pitäisi vaalia siitä vähät välittävien ehdoilla. Sanon suoraan, mitä mieltä olen suomen kielen lautakunnan uudesta suosituksesta, tosin siihen turvautumatta: alkaa vituttaa.

X