Teksti:
Jenni Haukio

ALKUVIIKOSTA uutisoitiin, että kansainvälisten poliisijärjestöjen Europolin ja Interpolin 47 maata kattaneessa yhteisratsiassa oli löydetty yli 2 500 tonnia huonolaatuista ruokaa sekä juomaa. Tarkastuksia oli vuodenvaihteen kieppeillä järjestetty esimerkiksi kaupoissa ja toreilla, lentokentillä ja satamissa.

RATSIAN tulokset ovat hätkähdyttävän inhorealistista luettavaa. Oli valeltu pakastekalaa sitruunahapon, fosfaatin ja vetyperoksidin sekoituksella, jotta se olisi vaikuttanut tuoreelta. Oli tuotettu mozzarellaa käsittelemällä kelvotonta tuorejuustoa kemikaaleilla ja savustamalla sitä jätteitä polttamalla. Oli merkitty 4 000 kiloa mansikoita vääräksi, muka paremmaksi lajikkeeksi – ja niin edelleen.

PARI VUOTTA sitten Eurooppa kohisi hevosenlihaskandaalista. Pakastetuista hampurilaispihveistä oli tuoteselosteen vastaisesti löydetty hevosenlihaa. Paljon julkisuutta saanut paljastus ei valitettavasti jäänyt yksittäistapaukseksi. Euroopan komission sekä poliisijärjestöjen mukaan elintarvikepetokset tulevat entisestään yleistymään. Maailman ruokakaupassa liikkuu valtavia summia rahaa. Tervey- delle vakavaa uhkaa aiheuttavien huijausten taustalla on halu ansaita enemmän ja nopeammin.

KAIKKI TÄMÄ kannustaa kuluttajia entistäkin määrätietoisemmin selvittämään käyttämiensä elintarvikkeiden alkuperää sekä harkitsemaan, mistä elintarvikkeensa ostaa. Puhdas, kotimaassa tuotettu ruoka on yleensä kaikkein houkuttelevin vaihtoehto. Yhä yleistyvä halu ostaa lähellä ja mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettua tukee kotimaisen vaihtoehdon valintaa.

SAMANAIKAISESTI intoillaan edelleen ”superfoodista” eli erityisen ravintorikkaasta, luonnon raaka-aineista koostuvasta ruuasta, joka sisältää runsaasti mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja.

SUOSITUIMPIIN superruokiin lukeutuvat esimerkiksi eksoottiseltakin kalskahtavat gojimarjat, spirulina-levä, kaakaopavut, hampunsiemenet ja kookosöljy.

KUN HALUAA huipputerveellistä syötävää, löytyy runsasta valikoimaa myös kotoisasti metsästä tai puutarhasta. Suomalaiset marjat kuten mustikka, mustaherukka, puolukka ja vadelma ovat mitä erinomaisinta superruokaa. Ja mikä parasta: niitä ovat metsät ja puutarhat pullollaan. Ei tarvitse tutkia purkin pohjasta parasta ennen -päivämäärää tai etsiä etiketistä tietoa tablettien, jauheiden ja kuivatuotteiden säilöntäaineista.

X