(Päivitetty: )
Teksti:
Jenni Haukio

Ruoka on intohimoja herättävä asia ihmiselämässä. Siltä odotetaan monenlaisia nautintoja ja hyötyjä, sen ympärille rakentuu lukemattomia elinkeinoja, sen varaan rakennetaan ideologioita ja siitä kiistellessä verenpaineet kohoavat. Minulle tärkeintä on ennen kaikkea ruoan terveellisyys sekä kotimaisuus.

 

Sain alkuvuodesta haasteen vegaaniseen tammikuuhun eli pidättäytymään kaikesta eläinperäisestä ravinnosta kuukauden ajaksi. Vaikken voinutkaan ottaa haastetta aivan täydellisenä vastaan, noina sydäntalven viikkoina oivalsin lopullisesti, kuinka mittava mahdollisuuksien ja vaihtoehtoisuuden maailma kasvisruokiin sisältyykään. Kuten ravintoloitsija Ville Relander Alex Niemisen ja Riikka Sukulan mainiossa Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -teoksessa (2015) toteaa, kasvissyönti ei todellakaan ole luopumista, vaan makuelämyksien rikastuttamista.

 

”Oikea” ruokavalio, tarkoittaen ennen kaikkea terveyden kannalta edullisinta vaihtoehtoa, on yhä edelleen enemmän tai vähemmän kiistanalainen kysymys. Edes asiantuntijat eivät aina tunnu löytävän yhteistä säveltä sen suhteen, mitä suositella kuluttajien ruokakoriin. Erilaisten tietopakettien, vinkkien ja oppaiden viidakossa ei ole helppo löytää yhtä ainutta ”totuutta”, mutta auktorisoitua tietoa moni kuitenkin kaipaa.

 

Suomessa viralliset ravitsemussuositukset laatii Valtion ravitsemusneuvottelukunta, maa- ja metsätalousministeriön alainen asiantuntijaelin. Katsotaanpa, mitä neuvottelukunta vinkkaa Terveyttä ruoasta – suomalaiset ravitsemussuositukset -asiakirjassaan (2014). Mitä meidän terveenä pysyäksemme kannattaisi syödä – kun kerran elämme niin etuoikeutettua elämää, että on mahdollisuus tehdä ravintoon liittyviä valintoja?

 

Asiakirjaa lainaten ”terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita, kalaa, kasviöljyjä ja kasvipohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita”. Ja vielä: ”pääasiassa kasvi- ja kalaperäistä tyydyttymätöntä rasvaa sisältävä ruokavalio vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja tiettyihin syöpätyyppeihin”. Kuulostaa erittäin lupaavalta!

 

Vaikuttaa siis siltä, että kasvis- ja kalapainotteinen ruokavalio on terveyden kannalta se kaikkein suositeltavin. Toisaalta on huomioitava, etteivät mitkään yksittäiset ruoka-aineet edistä tai heikennä terveyttä. Kokonaisuus ratkaisee!

X