Lukurauhaa!

Helmikuun 8. päivä on Lukurauhan päivä, jolloin kaikelle kansalle julistetaan yleinen ja yhtäläinen lukurauha.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Helmikuun 8. päivä on Lukurauhan päivä, jolloin kaikelle kansalle julistetaan yleinen ja yhtäläinen lukurauha.
Teksti:
Jenni Haukio

Tarkoituksena on pyhittää koko päivä kirjojen lukemiselle – yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä. Lapselle ääneen lukien tai omassa nojatuolissa, seurana vain kuppi teetä ja isoäidin jalkalampun lempeä valo. Kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa, tarinaan tai tietoon uppoutuen, sanoista ja lauseista inspiroituen.

Suomen Kirjasäätiön kehittämä Lukurauhan päivä on osa parhaillaan vietettävää Kirjan vuotta*, joka nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä, lukemiseen kannustaen. Kirjailija, professori Laila Hirvisaaren idea juhlavuodesta on herättänyt suurta innostusta, ja tiedossa on satoja tapahtumia ja tempauksia ympäri Suomen.

Aikana, jona sosiaalinen media ja pelit vievät yhä enemmän kaikenikäisten aikaa – jopa niissä määrin, että jotkut pitävät kehitystä uhkana perhesuhteille – on kirjan olemassaolosta muistuttaminen äärimmäisen tärkeää. Kirjat ja kirjallisuus ovat sivistyksemme ja kulttuurimme ytimessä.

Ne ovat henkisen ja tiedollisen kasvun korvaamattomia lähteitä. Ne ovat polkuja kohti tunneälykkäämpää ihmisyyttä.

Tutkimukset osoittavat, että lukeminen auttaa lapsia parantamaan keskittymis­kykyään sekä kehittää heidän kykyään ajatella sel­keäs­ti. Tarinoiden rakenne alkuineen, keskikohtineen ja loppuineen edesauttaa syyn, seurauksen ja merkityksen oivaltamista.

Neurotieteilijä Susan Greenfieldin mukaan lukeminen rikastuttaa ihmissuhteita kehittämällä empatiakykyä sekä taitoa asettautua toisen ihmisen asemaan ja myötäelää tämän iloissa ja suruissa. Aivot simuloivat todellisia kokemuksia samaan aikaan, kun ihminen lukee kirjaa. Tätä ei tapahdu tietokonetta pelatessa tai televisiota katsoessa.

Psykologi Daniel Golemanin kehittämä käsite tunneäly syntyi, kun tutkittiin koulussa ja opinnoissa ansioituneiden pärjäämistä myöhemmässä elämässä. Tunneäly osoittautui monin tavoin merkittävämmäksi kuin älykkyysosamäärä, kun tarkasteltiin yksilön elämässä menestymistä, työelämässä pärjäämistä ja sosiaalista kyvykkyyttä.

Toisin sanoen: kirjat ja lukemiseen kannustaminen ovat erinomainen sijoitus lapsen tulevaisuuteen, sillä lukeminen kehittää tunneälyä paremmin kuin mikään muu yksin tapahtuva tekeminen.

Olitpa sitten lapsi tai aikuinen, nuori tai vanhus, on lukurauhan päivänä 8.2.2015 mahdollisuus tutustua harrastukseen, joka rikastuttaa ihmismieltä läpi elämän. Kirjailija Arvi Kivimaan sanoin: ”Kirjat ovat ystäviämme ennen kaikkea siksi, että kuuntelemme niissä omaa hengitystämme, oman sydämemme puhtaimpia lyöntejä.”

Juuri tästä on lukurauhassakin kysymys, rohkeudesta tarttua kirjaan ja antaa sen viedä kohti syvintä sisintä.

* Lisätietoja: kirjanvuosi.fi

X