Naiset olivat lääpällään Hitleriin, itse Führer himoitsi ”pinnallisia tyttöjä”

Hitler saattoi olla psykopaatti, mutta hän osasi lumota naiset. Myös hänen lähipiirinsä naiset luottivat johtajaan loppuun saakka. Loppu tuli 70 vuotta sitten, 30. huhtikuuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eva Braun vuonna 1937, ennen kuin hän tapasi Hitlerin. Hitler halusi pitää Evan pimennossa päivänpolitiikasta ja kielsi muun muassa lukemasta sanomalehtiä.

Hitler saattoi olla psykopaatti, mutta hän osasi lumota naiset. Myös hänen lähipiirinsä naiset luottivat johtajaan loppuun saakka. Loppu tuli 70 vuotta sitten, 30. huhtikuuta.
(Päivitetty: )
Teksti: Riikka Forsström

Adolf Hitler esiintyi mielellään suurena naistenmiehenä, jolla oli aina ympärillään lauma ihailijoita. Tähän ei vaikuttanut edes hänen arvaamattomuutensa: hillitty käytös ja käsisuudelmat, joita tämä piti tapanaan jaella naisille, saattoivat äkkiarvaamatta muuttua kontrolloimattomiksi raivokohtauksiksi.

Myös Hitlerin lähipiiriin kuuluneiden natsijohtajien vaimot palvoivat häntä sokeasti. Kun hänen rakastajattarensa Eva Braun alkoi tajuta sodan kauheuden ja juutalaisten joukkoteurastuksen, ne jättivät hänet täysin kylmäksi. Hän ei hyväksynyt, että Hitler voisi tehdä jotain väärää. Mies oli hänen epäjumalansa.

Myös elegantti ja älykäs Magda Goebbels oli loppuun saakka uskollinen Hitlerille ja antautui tämän valtaan niin, että oli valmis äärimmäiseen hirmutekoon, uhraamaan omat lapsensa natsiaatteen vuoksi.

Magdan lisäksi monet muutkin natsi-eliitin naiset olivat Hitlerin edessä kuin tahdottomia nukkeja.

Adolf Hitler ja nuori rakastajatar

Adolf Hitler ei ollut kiinnostunut älykkö- naisista vaan pinnallisista tytöistä, joita löytyi tanssisaleista.

”Naisen pitää olla herttainen, pehmeä, naiivi pikku olento – hellä, suloinen ja typerä”, diktaattori perusteli.

Sellainen lienee ollut hänen rakastajattarensa Eva Braun.

Eva Braun oli Adolf Hitleriin tutustuessaan tuiki tavallinen punaposkinen baijerilaistyttö, joka työskenteli valokuvausliikkeessä apulaisena. Ikäeroa pariskunnalla oli parikymmentä vuotta.

Jotain poikkeuksellista Evassa kuitenkin täytyi olla. Miten hän olisi muuten kyennyt vangitsemaan 1900-luvun julmimman diktaattorin mielenkiinnon lähes kymmeneksi vuodeksi?

Ehkä vastaus löytyy siitä, että Evan on kerrottu olleen ainoa nainen, joka kykeni tyydyttämään Hitlerin seksuaalisesti. Hitlerin on väitetty olleen sukupuoliasioissa estynyt ja vain Eva sai hänet vapautumaan. Toisaalta on myös epäilty, ettei heillä ollut lainkaan seksisuhdetta.

Eva ei ollut kiinnostunut politiikasta vaan eli omassa satumaailmassaan. Hän vietti päivänsä Berghofin terassilla ottamassa aurinkoa tai juoruilemalla natsivaimojen kanssa.

Eva toimi Hitlerin hovissa kutsujen emäntänä kohdellen vieraita alentuvasti. Hitlerin saapuessa paikalle Eva vetäytyi hiljaisesti taustalle.

Evan todellinen rooli Hitlerin elämässä pysyi jopa lähipiiriltä salassa loppuun saakka. Vieraille Eva esiteltiin Hitlerin sihteerinä, sillä kolmannen valtakunnan ensimmäinen nainen oli Magda Goebbels.

Evan suurin haave oli päästä rouva Hitleriksi. Unelma toteutui vasta kuoleman aattona. Adolf Hitler ja Eva vihittiin bunkkerissa 28. päivänä huhtikuuta 1945. Parin päivän kuluttua he olivat molemmat kuolleita.

Virallisen totuuden mukaan Adolf Hitler ja Eva Braun tekivät itsemurhan valtakunnankanslian bunkkerissa ennen puna-armeijan tuloa. © Lehtikuva

Adolf Hitler ja ensimmäinen nainen

Hitlerin lähipiirin tärkein mies oli propagandaministeri Joseph Goebbels, pienikokoinen, ruma mies joka ontui toista jalkaansa. Hänen vaimonsa Magda oli kaunis ja elegantti nainen. Nuoruudessaan Magda oli seurustellut juutalaisen sionistijohtajan kanssa.

Ennen natsipuolueeseen liittymistään Magda oli kokenut elämänsä tyhjäksi. Natsiaate antoi sille merkityksen.

Magda ja Goebbels solmivat avioliiton Hitlerin painostuksesta.

Myöhemmin Magda omistautui täysin Führerille. Sanottiin, että hän rakasti Hitleriä enemmän kuin omaa aviomiestään. Magda Goebbelsin usko Führeriin oli niin vahva, ettei hän voinut elää kolmannen valtakunnan romahtamisen jälkeen.

Magdasta tuli valtakunnan ensimmäinen nainen. Hän oli Hitlerin platoninen kumppani ja naispuolinen vastine, joka edusti hänen rinnallaan tärkeissä virallisissa tilaisuuksissa.

Kansallissosialismi ihannoi suurta perhettä ja näki saksalaisen naisen arjalaisten, vaaleatukkaisten ja sinisilmäisten lasten synnyttäjänä. Magda täytti tämän ihanteen täydellisesti, sillä hän synnytti Goebbelsille nopeassa tahdissa kuusi lasta, viisi tyttöä ja pojan. Lapsia käytettiin propagandafilmeissä edustamassa terveitä, arjalaisia lapsia.

Vuonna 1938 Hitler palkitsi Magdan kunniaristillä esimerkillisenä monilapsisen perheen äitinä.

Magda ei ollut hyväsydäminen tai empaattinen nainen. Sodan sytyttyä hän ei auttanut entisiä ystäviään, joilla oli juutalainen tausta, eikä hän tuntenut minkäänlaista myötätuntoa vainottuja juutalaisia kohtaan.

Magda halusi katkaista kaikki siteet menneisyyteensä. Hän puntaroi kaikkea järjen valossa ja säilytti aina rautaisen itsekontrollin.

Toisaalta hän oli taikauskoinen. Mustalainen ennusti hänelle, että hän kokisi ennen 45 ikävuottaan luonnottoman kuoleman: ”Elämässäsi tulet olemaan kuningatar, mutta loppu on oleva kauhea.”

Kauhea se olikin. Kun Magda tajusi, että peli oli pelattu, hän surmasi sya- nidilla kaikki kuusi lastaan, iältään he olivat tuolloin 4–12-vuotiaita. Lapset surmattuaan hän pelasi hetken aikaa korttia ja surmasi sitten itsensä.

Kun venäläiset tunkeutuivat bunkkeriin, he löysivät vuoteistaan kuuden valkoisiin yöpaitoihin verhoutuneen lapsen ruumit. Lapset näyttivät siltä, kuin olisivat nukkuneet.

Vähän ennen kuolemaansa Magda Goebbels oli kirjoittanut: ”Maailma joka on tuleva Führerin ja kansallissosialismin jälkeen ei ole elämisen arvoinen, ja siitä syystä olen tuonut tänne myös lapset. He ovat liian hyviä elämään, joka tulee meidän jälkeemme.”

Kaksi rouva Göringiä

Hitleriä palvoi sokeasti myös Carin Göring, valtakunnanmarsalkka Hermann Göringin ensimmäinen vaimo. Tämä ruotsalaista syntyperää oleva aatelisneito katsoi, että kansallissosialismissa ruumiillistui kaikki kaunis ja hyvä. Hitleriä hän piti Messiaana, joka johdattaisi kansansa luvattuun maahan.

Monista sairauksista kärsinyt Carin kuoli sydänkohtaukseen vähän ennen 43-vuotispäiväänsä vuonna 1931. Varhaisen kuolemansa jälkeen hänestä tuli kansallissosialistisen puolueen kulttihahmo.

Suklaatehtailijan tyttärestä, näyttelijätär Emmy Sonnemannista tuli Göringin toinen vaimo keväällä 1935. Göring kuitenkin palvoi ensimmäisen vaimonsa muistoa kuolemaansa saakka, mikä varjosti tätä toista avioliittoa.

Avioiduttuaan Emmy Göring lopetti näyttelijän uransa. Häntä on kuvailtu ystävälliseksi ja äidilliseksi naiseksi, joka ei milloinkaan tuonut julki poliittisia mielipiteitä. Emmy omistautui vuonna 1938 syntyneen Edda-tyttärensä kasvatukselle.

Göring ja Emmy elivät loisteliaissa puitteissa kuin 1700-luvun hallitsijapari. Göringiä kutsuttiinkin kolmannen valtakunnan Aurinkokuninkaaksi. Tavallisten ihmisten hätä ja kärsimys olivat muutenkin kaikissa mahdollisissa ylellisyyksissä piehtaroivan natsieliitin elämästä kaukana.

Sodan jälkeen 54-vuotias Emmy joutui vuodeksi työleirille Augsburgin lähelle. Hän vakuutti syyttäjilleen olevansa täysin epäpoliittinen henkilö ja olleensa tietämätön juutalaisten kohtelusta. 80-vuotiaaksi elänyt Emmy julkaisi vapauduttuaan muistelmansa, joissa hän antaa miehestään ja kansallissosialismista hyvin kaunistellun kuvan.

Kaksi Margaretea

SS-johtaja Heinrich Himmlerin kirjeitä vaimolleen Margaretelle eli Margalle ilmestyi suomeksi viime vuonna. Kirjeenvaihto todistaa karusti, ettei Himmler salannut vaimoltaan sitä, että piti kansanmurhaa täysin normaalina työnä.

Marga Himmler ihaili miestään ja jakoi tämän kansallissosialismin sekä vastenmielisyyden juutalaisia kohtaan. Margan usko kansallissosialismiin pysyi vahvana aina hänen vuonna 1967 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka.

Himmlerin suhde vaimoonsa lienee kuitenkin ollut ainakin loppua kohden melko muodollinen. Tätä todistaa se, että natsijohtajalla oli kolme lasta sihteerinsä kanssa.

Marga Himmleriä kohdeltiin kolmannen valtakunnan luhistumisen jälkeen kuin sotarikollista. Häntä siirreltiin työleiriltä toiselle ja hän joutui elämään viimeiset vuotensa lähes varattomana.

Natsijohtajien vaimoista myös natsi-Saksan pääarkkitehdin Albert Speerin vaimo Margarete Weber eli vielä pitkään miehensä poismenon jälkeen. 82-vuotiaana vuonna 1987 menehtynyttä Margaretea on kuvailtu yksinkertaiseksi ja ystävälliseksi naiseksi, joka ei ollut kovinkaan kiinnostunut politiikasta vaan hän eli kuudelle lapselleen.

Margarete turvasi lapsilleen onnellisen lapsuuden, josta sodan kauhut ja natsien rikokset olivat kaukana. Perhe vieraili usein Hitlerin Kotkanpesässä Berghofissa.

Speerien idylli särkyi sodan jälkeen, kun Albert Speer tuomittiin Nürnbergin oikeudenkäynnissä 20 vuodeksi Spandaun vankilaan.

 

Kirjallisuutta: Anna Maria Sigmund: Nazisternas kvinnor, Anja Klabunde: Magda Goebbels, Eva Braun & Alan Bartlett: Eva Braun, Hitlerin valittu, Angela Lambert: Eva Braunin elämä, Guido Knopp: Rakkauden ja vallan liitot, Guido Knopp: Hitlerin naiset ja Marlene, Peter Longericht: Himmler. En biografi.

Lue myös: Pakeniko Adolf Hitler? Väite: Itsemurhasta ei ole rikosteknisiä todisteita

Hitlerin sokkolento Suomeen

X