Köyhien perheiden avun tarve on kasvanut koronakeväänä – Näin sinäkin voit auttaa vähävaraisia ja kriisin kohdanneita perheitä

Koronakriisin keskellä monet vähävaraiset perheet ovat joutuneet entistä tukalampaan tilanteeseen, ja apuakin on ollut paikka paikoin haastavampaa saada. Miten köyhyysrajan alapuolella olevia perheitä voisi nyt auttaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koronakevät on vaikuttanut monien lapsiperheiden talouteen.

Koronakriisin keskellä monet vähävaraiset perheet ovat joutuneet entistä tukalampaan tilanteeseen, ja apuakin on ollut paikka paikoin haastavampaa saada. Miten köyhyysrajan alapuolella olevia perheitä voisi nyt auttaa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Uusi puhelin. Polkupyörä, käytettykin käy. Saippuakuplia. Uudet kuulokkeet rikkinäisten tilalle. Uimahallireissu. Sushi-illallinen koko perheelle tai lahjakortti pizzeriaan. Mekko valmistujaisiin. Sählypalloja.

Muun muassa tällaisia toiveita – pienempiä ja suurempia, laidasta laitaan – vähävaraisten perheiden lapset ja nuoret toivovat.

Näitä toivomuksia on kuitenkin mahdollista toteuttaa.

Suomalaisten äitien vuonna 2009 perustama Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry auttaa vähävaraisia lapsiperheitä eri puolilla Suomea muun muassa vaate-, tavara- ja harrastusvälinelahjoituksin sekä mahdollistamalla vapaa-ajan elämyksiä.

Pysäyttäviä tarinoita – ja toiveita – riittää.

”Toivon usein, että äiti voittaisi lotossa, mutta se ei voi toteutua koska äiti ei edes lottoa. Oikein hyvät lenkkarit olisi ihana saada, käyn lenkillä ja treenaan, jos jotenkin saisin jatkettua harrastustani. En usko koska minulle ei juurikaan tapahdu mitään hyvää. Olen yksinäinen ja sitten vieläkin yksinäisempi.” – Tyttö 15 v, Tampere

Viestintä- ja tapahtumakoordinaattorina tätä nykyä työskentelevä Tiina Nummenmaa, 43, yksi yhdistyksen alkuperäisistä perustajista, muistelee Hopen ensimmäisiä vuosia henkisesti raskaina, mutta opettavaisina: köyhyysrajan alapuolella elävien perheiden tukalat tilanteet tulivat niin lähelle.

”Itsekin pienituloisessa perheessä kasvaneena ymmärrän, miten moninaisia ongelmia vähävaraisuus voi aiheuttaa”, Nummenmaa kertoo.

Välillä iski riittämättömyyden tunne.

”Opin nopeasti, että ensin pitää laittaa happinaamari itselleen, että voi auttaa toisia. Vähävaraisia perheitä auttaessa ei voi turtua, vaan pitää pysyä toimintakykyisenä, että apua pystyy koordinoimaan eteenpäin.”

Hyväntekeväisyystyön kautta Tiina Nummenmaa kohdannut ja kuullut monta surullista tarinaa, mutta nähnyt myös toivoa.

”Jos kaikki tietäisivät, kuinka nämä asiat voivat olla pahimmillaan, ehkä useampi auttaisi näitä perheitä ja lapsia.”

On ok pyytää apua.

”On ok pyytää apua. Meille se kertoo siitä, että rakastat lastasi ja haluat hänelle hyvää” , Hope muistuttaa sivuillaan. © iStock

Koronakevät muistuttaa monella tapaa lamaa

Koronakevät on aiheuttanut monille perheille taloudellisia huolia.

”Vähävaraisten perheiden avun tarve on koronakriisin myötä kasvanut entisestään”, Tiina Nummenmaa kertoo.

”Toivon sopivankokoista ehjää polkupyörää. Vanhempani ovat pienituloisia, minulla on kolme veljeä, emmekä ole löytäneet käytettynä sopivanhintaista, ehjää pyörää. Olisi kivempi kulkea 3 km koulumatka syksyllä mieluummin pyörällä kuin bussilla, jos koronaakin vielä silloin liikkeellä. Nyt en koronan takia saanut kesätöitäkään niin en voi säästää pyörää varten.” – Tyttö 16 v, Tampere

Koronakriisi muistuttaa monia monella tavoin 1990-luvun lama-ajasta: on konkurssiaallon uhkaa, työttömyyttä, lomautuksia, näköalattomuutta.

Nummenmaa toivookin, etteivät ihmiset häpeilisi pyytää apua.

”Pelkään, että monille iskee toivottomuuden tunne ja halu luovuttaa, kun tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Ja jos päälle kasaantuu taloudellisia kriisejä, se on perheille henkisesti todella raskasta aikaa. Saa nähdä, millaisia säikeitä tästä jää myös mielenterveystyön puolelle, kun perheet ovat olleet tiukoilla ja ahdingossa.”

Tiina Nummenmaa muistuttaa, että myös hyvin toimeentulevat perheet voivat pudota täysin kaiken avun ulkopuolelle.

”Tilanteita voi sattua mitä vaan: voi tulla sairastumisia. Asiakkainamme on myös esimerkiksi hometalojen perheitä. Kaikkeen ei vain voi varautua.”

Monissa perheissä koronasta johtuva taloudellinen kriisi saattaa olla vasta kytemässä.

”Hopen osalta toivoisimme, että meitä ei tarvittaisi. Kuitenkin näyttää siltä, että meitä tarvitaan entistä enemmän.”

Vaateapu joutui hetkeksi jäihin – nyt tarvitaan ruoka-apua

Hopen toiminnan kolme kulmakiveä ovat kierrätetyt vaatteet, tavarat sekä harrastusten mahdollistaminen. Kaikki vaatteet ja tavarat on saatu lahjoituksina muilta suomalaisilta.

 Jos vähävaraisen perheen lapsilta puuttuu ratsastuskypärä tai uudet kesäkengät, voi Hopeen ottaa yhteyttä ja hakea asiakasperheeksi.

”Poika 13 v (pääkaupunkiseutu) toivoisi saavan uudet Niken lenkkarit kokoa 40, jotta voisi käydä äidin kanssa lenkillä eikä kokisi kaveriporukassa olevansa aina siitä köyhästä perheestä, jolla ei ole rahaa ostaa kunnon lenkkareita.”

Lahjoitukset toimitetaan vähävaraisille lapsiperheille, äkillisiä kriisejä kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille. Toimipisteitä on 20 paikkakunnalla.

Koronakriisin ajaksi toimipisteet piti kuitenkin sulkea, eikä vaate- ja tavaralahjoituksia voitu vastaanottaa, saati lähettää eteenpäin. Se oli paha takaisku.

”Kohti kesää mentäessä perheiden vaateavun tarve on erilainen kuin talvella: olisi ollut hienoa, jos olisimme voineet jakaa niitä tarvitseville”, Nummenmaa kertoo.

Vaatepinot jäivät odottamaan.

Koronakriisin myötä lapset ja nuoret joutuivat jäämään koteihin, ja kouluruokailun tarjoama lämmin ateria jäi monelta lapselta väliin.

Niinpä Hope päätti omalta osaltaan tarttua akuuttiin kriisiin ja aloitti ruoka-avustuksen lapsiperheille, joka toteutettiin yritysten ja yksityisten ihmisten lahjoitusten turvin.

”Kauttamme on pystynyt saamaan ruokakasseja ja sähköisiä lahjakortteja ruokakauppoihin. Esimerkiksi yhteistyökumppanimme Wolt on kuljettanut ruokaa asiakasperheillemme.”

Huhtikuun loppuun mennessä Hope oli toimittanut valtakunnallisesti ruoka-apua lähemmäs 250 000 euron arvosta yli 3 100 taloudellisesti tiukoilla oleville perheille.

Nyt ruoka-apua on saanut yli 4 000 perhettä, joista 1 000 useampaan kertaan.

Lue myös: Ruokakasseja ja ruokalahjakortteja lapsiperheille – Lotta Svärd Säätiö ja monet järjestöt tukevat nyt vähävaraisia perheitä

Miten vähävaraisia perheitä voi auttaa?

Kierrätetyt vaatteet, kengät ja tavarat voivat olla aarre.

Näillä näkymin Hope on avaamassa toimipisteitään jälleen 1. kesäkuuta.

”Otamme jälleen lahjoituksia vastaan riippuen toimipisteistämme. Tarkemmat tiedot löytyvät paikkakuntien omilta Facebook-sivuilta”, Nummenmaa kertoo.

”Viruksen torjumisen kannalta on tärkeää, että tuotteet on pesty hyvin. Jaamme lahjoituksia eteenpäin valmiiksi pakattuina noutokasseina ja porrastetuilla noudoilla.”

Moni onkin saattanut innostua korona-aikana tekemään omalle vaatekaapille suursiivouksen tai tutkailemaan kellarin uumenia. Nyt jos koskaan voisi olla hyvä hetki käydä läpi ja pestä tuotteet, jotka voisi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Lisäksi auttaa voi ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi.

”He ovat todelliset auttajamme”, Nummenmaa painottaa.

”Suurimmaksi osaksi vapaaehtoistyö on varaston pyörittämistä, tavaroiden purkamista ja hyllyttämistä. Kokemuksesta tiedän, että se on todella terapeuttista puuhaa. Moni on myös löytänyt itselleen ystäviä.”

Lisäksi hyväntekeväisyydestä voi rohkeasti myös kertoa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Roni Back (@ronibackyt) jakama julkaisu

”Tiedän paljon ihmisiä, jotka tekevät hyväntekeväisyyttä ilman, että pitäisi siitä meteliä: mutta toisaalta, haittaako se, että sanoo, että olen ollut apuna? Se voi rohkaista jota kuta muuta, joka ei ole aikaisemmin tehnyt mitään vastaavaa”, Nummenmaa pohtii.

Se, että auttaa, ei vain ole omien henkseleiden paukuttelua, vaan esimerkkinä oloa.

”On hienoa, että ihmiset osallistuvat omilla vaikuttamismahdollisuuksillaan tai kasvoillaan jakaakseen tietoisuutta.”

Toivon päivä

Moni nuori toivoo itselleen pyörää. Kaikilla perheillä ei ole varaa hankki sellaista.

Moni Hope ry:lle kirjoittanut nuori toivoo itselleen kesäksi pyörää. Kaikilla perheillä ei ole varaa hankkia sellaista. © iStock

Hopen järjestämässä Toivon päivä -kampanjassa (21.5.–4.6.) keskitytään erityisesti nuorten toiveisiin ja unelmiin, jotka liittyvät harrastuksiin.

Monien vähävaraisten nuorten vapaa-ajan harrastukset voivat jäädä toteutumatta, jos perheellä ei ole niihin yksinkertaisesti varaa: esimerkiksi lenkkitossuihin.

”Surullisinta on, jos nuori kokee, etteivät toiveet kuitenkaan toteudu”, Nummenmaa kertoo.

Nyt olisi tärkeää, ettei ketään saisi jättää yksin: toivoa on.

”Yleisen solidaarisuuden nimissä kehottaisin avaamaan silmät sille, että ehkä omassa lähipiirissäkin voi olla nyt joku, jota voisi auttaa suoraan.”

 Miten Tiina Nummenmaa keksi perustaa Hope-yhdistyksen? Miten vähävaraisuus on koskettanut häntä? Lue lisää Seura-lehdestä!

Kursivoidut kohdat ovat Toivon päivä -kampanjaan tulleita nuorten toiveita.

Lue myös: Näin neljän lapsen köyhä yksinhuoltaja saa 1800 euron palkan riittämään: ”En käy kaupassa – tilaan ruoat netistä kotiin”

Täältä apua:

X