Ihanaa, se on prinsessa! Charlotte on tulevaisuuden megajulkkis

Täydellistä! Toukokuun pieni prinsessa syntyi. Siinä päällimmäiset tuntemukset, kun herttuatar Catherinen ja prinssi Williamin toinen lapsi, prinsessa Charlotte saapui maailmaan 2. toukokuuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ensimmäiset kuvat aamulla syntyneestä siropiirteisestä prinsessasta julkaistiin jo saman päivän iltana.

Täydellistä! Toukokuun pieni prinsessa syntyi. Siinä päällimmäiset tuntemukset, kun herttuatar Catherinen ja prinssi Williamin toinen lapsi, prinsessa Charlotte saapui maailmaan 2. toukokuuta.
Teksti:
Elina Koivunen

Saammeko esitellä 2030-, 40- ja 50 -lukujen megajulkkiksen: hänen kuninkaallisen korkeutensa Cambridgen prinsessan Charlotte Elizabeth Dianan.

Tosin tämä prinsessa tulee olemaan esillä myös sitä ennen ja sen jälkeenkin.

Itse asiassa hän on jo nyt merkittävä julkisuuden henkilö.

Lauantaina, toukokuun 2. päivänä 2015, juuri Charlotte kannatteli melkein koko uutispäivää.

Kensingtonin palatsi tiedotti aamulla, että Cambridgen herttuattaren synnytys oli käynnistynyt ja että herttuatar Catherine ja prinssi William olivat saapuneet lontoolaiseen St. Maryn sairaalaan.

Innokkaimmat olivat päivystäneet sairaalan ulkopuolella jo viikkokausia sitä ennen.

Tieto syntymästä tuli vain muutama tunti myöhemmin. Cambridgen herttuaparille oli syntynyt kello 08.34 paikallista aikaa 3,7 kiloa painava tyttövauva.

Loppupäivä odoteltiin sitten herttuattaren poistumista sairaalasta vauvan kanssa.

Ensimmäisen kuninkaallisen esiintymisensä pieni prinsessa suorittikin kymmenen tunnin ikäisenä, kun hän uinui äitinsä käsivarsilla sairaalan portailla. Samalla saatiin ensimmäiset valokuvat ja filminpätkät.

Vastasyntyneenä Charlotte muistutti kovasti isoveljeään, kesällä kaksi vuotta täyttävää prinssi Georgea – ja silti hän oli selvästi tytön näköinen.

Itse asiassa hän näyttää tulevalta kaunottarelta.

Sunnuntaina Cambridgen prinsessan kuva komeilikin sitten koko lailla kaikkien brittiläisten sanomalehtien etusivuilla.

Kaivattu tyttö

Nähtävästi tulokas antoi odottaa itseään, vaikka tarkkaa laskettua aikaa ei missään vaiheessa julkistettu.

Herttuatar Catherine vetäytyi julkisuudesta 27. maaliskuuta, mistä pääteltiin, että vauva syntyisi huhtikuun lopulla. Myös St. Maryn sairaalan ympäristön ajokieltoalue oli määrätty alkuaan huhtikuun jälkipuoliskolle, aikavälille 15.–30.4. Sitä jouduttiin jatkamaan, kun vauvaa ei alkanut kuulua.

Muuta draamaa syntymään ei sitten liittynytkään.

Virallisen version mukaan herttuapari ei tiennyt etukäteen tulossa olevan vauvan sukupuolta. Epävirallisempia vihjauksia tytön suuntaan oli kuitenkin tiputeltu monin tavoin.

Jo odotusajan alkupuolella kantautui tietoja vauvantarvikeostoksista, jotka tunnustivat paremminkin vaaleanpunaista kuin vaaleansinistä väriä.

Synnytystä edeltäneellä viikolla herttuapari oli toimittanut aamupalaa sairaalan ulkopuolella päivystäneille kuninkaallisfaneille. Kymmenkunta hartainta ihailijaa sai voisarvia ja piirakoita sisältäneet eväspaketit, jotka oli sidottu vaaleanpunaisilla nauhoilla.

Ja vain pari päivää ennen synnytystä prinssi Charles, vauvan isoisä, paljasti toivovansa tyttöä.

Vaikka prinssi Charlesia ei varsinaisesti tunneta miehenä, joka asettaisi sanansa aina erityisen varovaisesti, toive tuntui pohjaavan aika varmaan tietoon.

Tosin Charlesin toive ei muutenkaan yllättänyt. Tiedetään, että hän haaveili itsekin aikoinaan tyttärestä.

Harvinainen prinsessa

Itse asiassa herttuatar Catherinen, 33, ja prinssi Williamin, 32, toinen lapsi on ensimmäinen Englannin hovin hallitsijalinjaan syntynyt tyttö melkein 65 vuoteen. Kuningatar Elisabetin ainoa tytär, prinsessa Anne, syntyi elokuussa 1950.

Toki Windsorin suvussa on muutoin tyttöjä, oikeastaan paljonkin.

Prinssi Williamin sedällä, prinssi Andrew’lla on vain tyttäriä: nyt jo aikuiset prinsessat Beatrice ja Eugenie. Niin ikään prinssi Edwardilla on tytär, lady Louise, joskin myös poika.

Prinsessa Annella on tytär, Zara Phillips (virallisesti Tindall), jolla on 1-vuotias tytär Mia. Annen pojalla Peter Phillipsillä on kaksikin pientä tytärtä, Savannah, 4, ja Isla, 3.

Tulokas on myös ensimmäinen Cambridgen prinsessa todella pitkään aikaan. Tämä kylläkin johtuu lähinnä siitä, että Cambridgen herttuan arvonimeä ei ole käytetty kuningasperheessä kovin tiheään.

Joka tapauksessa edellinen Cambridgen prinsessa, ensimmäisen Cambridgen herttuan tytär prinsessa Mary Adelaide, oli Yrjö III:n pojantytär. Hän syntyi 182 vuotta sitten.

Uutta prinsessaakaan ei ole saatu Englannin hoviin tätä ennen 25 vuoteen. Edellisen kerran prinsessan arvon sai prinssi Andrew’n nuorimmainen, Yorkin prinsessa Eugenie.

Prinsessabrändi

Tyttöä toivottiin yleisesti muutenkin.

Ei vain siksi, että Cambridgen herttuaparilla on jo poika, vaan koska tyttöjen syntymän katsotaan nykyaikana lujittavan monarkiaa. Aikamme monarkia perustuu mielikuville ja tunteille, ja suurta yleisöä viehättää tunnetusti enemmän kauniisti puettu nuori nainen kuin hillitty pukumies.

Nimenomaan naiset kannattelevat kuninkaallista ”brändiä”, koska heissä on niin paljon enemmän katsottavaa – heissä ja heidän vaatteissaan.

Britanniassa prinsessan syntymä ilahduttaakin nyt myös vaateteollisuutta.

Herttuatar Catherinen, vaatevalinnoista pidetään niin suurta meteliä, että kun tieto Catherinen saapumisesta synnytyssairaalaan kerrottiin julkisuuteen, haluttiin brittiläisissä nettikeskusteluissa vitsikkäästi saada tietää heti se kaikkein tärkein: mitä Catherinella oli yllään.

Jopa prinssi Georgen vaatteista on kirjoitettu paljon. Pienen tytön pukeminen avaa luonnollisesti paljon laajempia näkymiä.

Ja koska jo Cambridgen herttuatar on vaateteollisuuden lemmikki, tyttärelle voi povata melkoista uraa alan epävirallisena mannekiinina.

Tämäkin ura on itse asiassa jo alkanut. Britanniassa on julkaistu juttuja merinovillaisesta vauvanpeitosta, johon prinsessa oli kääritty, kun hänet esiteltiin sairaalaan portailla.

Nottinghamilaisen perheyhtiön valmistama peite maksaa kuulemma 48 puntaa, ja jo prinssi Georgella oli samanlainen.

Varaperijä

Myös kruununperimyksen kannalta tyttäret ovat nyttemmin Britanniassakin yhtä arvokkaita kuin pojat. Ainoastaan syntymäjärjestys määrää lasten sijoittumisen kruununperimyksessä.

Pieni Cambridgen prinsessa onkin tällä hetkellä perimyslistalla sijalla neljä.

Hänen edellään ovat isoisä Charles, oma isä William ja isoveli George. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hän on hyvinkin lähellä kruunua. Englannin historiassa tunnetaan paljon tapauksia, joissa hallitsijan toiseksi vanhimmasta pojasta on tullut hallitsija vanhimman sijasta.

Pieni prinsessa on nyt se ”toiseksi vanhin”. Hän on maailman mahtavimman monarkian ensimmäinen varaperijä omassa sukupolvessaan.

Tässä suhteessa hänen asemansa alkaa keventyä vasta sitten, kun isoveli, prinssi George, aikanaan menee naimisiin ja saa lapsia.

Täydellinen herttuapari

Kuninkaalliset korostavat mieluusti mennyttä: perinnettä ja jatkuvuutta. Uusi kuninkaallinen vauva avaa kuitenkin näkymiä toiseen suuntaan, tulevaisuuteen.

Ilman perillisiä kuninkaalliset suvut tietysti kuihtuisivat. Niin on myös tapahtunut, entisaikaan, moneenkin kertaan.

Uuden kuninkaallisen syntymä on siis kaikin tavoin ilouutinen. Tyttären syntyminen vielä näin pian esikoispojan jälkeen lisää Cambridgen herttuaparin ympärillä jo entuudestaan leijuvaa täydellisyyden vaikutelmaa.

Erityisen täydelliseltä vaikuttaa tietysti herttuatar Catherine.

Kuinka moni nainen näyttää synnytyspäivän iltana yhtä raikkaalta ja virkeältä? Itse asiassa Catherine näytti suorassa televisiolähetyksessä nuoremmalta ja heleämmältä kuin monissa virallisissa valokuvissa.

Osin tämä johtui kaiketi siitä ylimaallisesta ilosta, joka lapsen synnyttämiseen liittyy. Väsymys tulee sitten myöhemmin.

Ja sitten kolmas?

Eräässä brittilähteessä vauvan syntymä uutisoitiin tuoreeltaan kertomalla, että Catherine oli synnyttänyt ensimmäisen tyttärensä.

Taustalla lienee ollut ajatus, että vauva ei ole esikoinen, mutta kuitenkin ensimmäinen tyttö. Ilmaisu kuitenkin viritti mielikuvan tulevista tyttäristä.

On vaikea uskoa, että selvästi lapsirakkaiden Catherinen ja Williamin lapsiluku olisi nyt täysi. Kolmatta lasta tuskin silti hankitaan aivan heti.

Prinssi Georgella ja hänen pikkusiskollaan on ikäeroa alle kaksi vuotta, mikä on vähän.

Vaikka Catherinen raskaudet ovat sujuneet hyvin huolimatta erittäin vaikeasta alkuraskauden pahoinvoinnista, tahtia on pidetty ehkä hiukan liian nopeana.

On myös lasten itsensä etu, että he eivät tule maailmaan aivan perätysten.

Silti moni saattaa jo haaveilla useammastakin Cambridgen prinsessasta.

Hyvää ei koskaan voi olla liikaa.

Ehkä ei ihan heti perään, mutta muutaman vuoden päästä?

X