Viiltäjä-Jackin paljastuminen olikin Johnny Deppin syytä

Kun Viiltäjä-Jackin paljastanut suomalaistutkija googlaa nimensä, tulokseksi tulee Johnny Deppin kuvia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Johnny Depp Toronton elokuvafestivaaleilla syyskuussa 2015.

Kun Viiltäjä-Jackin paljastanut suomalaistutkija googlaa nimensä, tulokseksi tulee Johnny Deppin kuvia.
Teksti: Miikka Järvinen

Kun suomalainen dna-tutkija Jari Louhelainen selvitti, kuka oli viisi prostituoitua Lontoossa 1888 murhannut Viiltäjä-Jack, paljastus oli maailmanlaajuinen sensaatio.

Harrastajasalapoliisi Russell Edwards puolestaan kirjoitti Louhelaisesta ja tutkimusprosessista kirjan Naming Jack the Ripper (2014) joka ilmestyi syyskuun alussa suomeksi nimellä Viiltäjä-Jack. Kuinka paljastimme murhaajan (Gummerus).

Kirjoittaja Edwards on yksi lukemattomista ripperologeista, jotka ovat omistaneet elämänsä Viiltäjä-Jackin mysteerille.

”Russell asui Lontoon Whitechapelissa. Hänelle valkeni, että Viiltäjä-Jackin tekemät murhat oli tehty täsmälleen niillä kulmilla, joilla hän kävi syömässä ja kahvilla,” Louhelainen kertoo.

Kipinän salapoliisityölle Edwards sai nähtyään elokuvan From Hell (2001), jossa Johnny Deppin näyttelemä poliisi jahtaa Viiltäjä-Jackia 1800-luvun lopun Lontoossa.

”Russell näki elokuvan ensin, ja minä katsoin sen vasta jokin aikaa sitten”, Louhelainen sanoo.

Johnny Depp kummittelee

Kirja aiheutti julkisuusrumban, ja vaatimatonta tiedemiestä vietiin kuin litran mittaa. Media toisensa jälkeen halusi Louhelaiselta haastattelun, ja hänestä kiinnostui myös Hollywoodin elokuvaväki. Kokemattomana hän myös kompuroi.

”Ohjaaja Tim Burton oli soittanut agentillemme. Kerroin tästä sanomalehti Liverpool Echon haastattelussa mutta pyysin, ettei sitä laitettaisi lehteen. Seuraavaksi toimittaja kysyi, kenet toivoisin pääosaan. Vastasin, että Johnny Deppin, mutta älkää laittako sitäkään lehteen”.

”Seuraavassa numerossa oli otsikko Miten Johnny Depp ja Tim Burton muuttivat liverpoolilaistutkijan elämän”, Louhelainen nauraa.

Tyhjästä ei Hollywood-tähti pompannut kummittelemaan Louhelaisen elämään. Koko tutkimusta ei olisi koskaan tullut, ellei Edwards olisi sattunut katsomaan Deppin tähdittämää elokuvaa.

”Echon otsikoiden jälkeen googlasin omaa nimeäni, ja tulokseksi tuli pelkkiä Johnny Deppin kuvia. Olihan se imartelevaa, vaikka ei meillä yhdennäköisyyttä juuri ole.”

Russell Edwardsin salaisuus

Salapoliisiystävästään Louhelainen paljastaa, että tämä on kaksijakoinen persoona, kotoisin työväenluokasta ja hyvin nuuka.

Liverpool Echon haastattelu oli Edwardsille tärkeämpi kuin suurten televisiokanavien haastattelut. Liverpoolin poika halusi näyttää vanhoille kavereilleen, mitä oli saanut aikaiseksi.

”Russell ei ole ihan niin rikas kuin mitä hän antaa ymmärtää, vaikka hän onkin tehnyt sijoituksia ja miljoonaluokan kiinteistökauppoja. Sitä taas ei moni tiedä, että hän on tehnyt harrastuksenaan psykologian tutkinnon ja auttaa vapaaehtoistyönä asunnottomia muutamana päivänä viikossa.”

Edwardsin sydäntä lähellä ovat olleet erityisesti päihteiden käyttäjät. Pehmeästä puolesta kertoo sekin, ettei Edwards halunnut Viiltäjä-Jackin uhreja kutsuttavan ilotytöiksi, vaan onnettomiksi.

”Avustustyöstään Russell ei ole kertonut kenellekään. Jos ihmiset olisivat tienneet tästä heti alussa, kirjakin olisi saanut paljon pehmeämmän vastaanoton. Nyt Russellista tulee kuva piinkovana bisnesmiehenä, joka oli ostanut todistusaineistona käytetyn shaalin tienaamistarkoituksessa.”

Zodiac Killer seuraava kohde?

Edwardsilla on suunnitteilla oma Ripper-museo. Puheita on ollut myös dokumentin teosta, mutta paljastetun murhaajan sukulaiset ovat panneet kapuloita rattaisiin.

”He haluavat rahaa nyt, kun he ovat nähneet, että tässä on rahaa takana. Ovat ilmeisesti pyytäneet niin paljon, ettei filmiyhtiöillä ole varaa.”

Louhelainen on leikitellyt myös ajatuksella Kaliforniassa 1960-luvulla riehuneen sarjamurhaajan Zodiac Killerin henkilöllisyyden selvittämisestä.

”Siitähän saisi hyvän elokuvan. Russell ja minä kiertämässä Amerikkaa 1969-luvun mustangilla. Tämä on sellainen kahden kaljan jälkeen heitetty herja, vähän sitä osastoa taas, että älä laita tätä lehteen.”

X