(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Alexander Stubb vuonna 2008 - alkuperäinen kuva: Magnus Fröderberg/norden.orgPian selviää, ketkä kansanedustajat haluavat jatkossakin katsella laittoman huonoa ministeriä.

Pitääkö se hyväksyä, että Suomeen säädetään lakeja ministerin esittämien väärien tietojen perusteella? Tästä on kysymys valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) hallintarekisteripuheista nousseessa metelissä.

Asia ei rajoitu ainakin toistaiseksi kuopattuun hallintarekisteriin, vaan sillä on yleisempääkin merkitystä. Ajat ovat hankalat, ja on tehtävä päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elintasoomme. Tai näin meille ainakin kerrotaan. Pitävätkö nämäkään puheet paikkaansa? Kuinka kansa voisi olettaa, että ratkaisuja tehdään maan edun mukaisesti eikä päättäjien omien mieltymysten mukaisesti vääristeltyjen tietojen perusteella?

Antavatko meitä kaikkia koskevasta lainsäädännöstä päättävät kansanedustajat siunauksensa sille, että lakeja säädetään epärehellisten tai taitamattomien henkilöiden kertomien tietojen pohjalta? Tästä on kysymys, ja tähän saadaan vastaus.

Sori siitä – se siitä?

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps) masinoi eilen erikoisen näytelmän. Hän asetteli yllättäen ja vastoin tapoja hallituskumppanipuolueen valtiovarainministeri Alexander Stubbin vetämään show’taan kesken kyselytunnin. Terveydenhuollon asiakasmaksuista käyty keskustelu keskeytettiin, jotta Stubb pääsi esittämään katumusnäytelmää koskien edellisellä kyselytunnilla laskettelemiaan virheellisiä tietoja sittemmin kaatuneesta hallintarekisterihankkeesta.

Vauhtiin päästyään Stubb toisti hieman uusitun sovituksen jo viime viikolla veistelemästään ja kuuluisaksi tulleesta sori siitä -heitostaan, josta on muissakin yhteyksissä ehditty kuulla erilaisia versioita. Kriitikot kiittivät tämänkertaista tulkintaa aiempia nöyremmäksi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli haltioitunut aisaparinsa loistosta jo aiemmin. Hän ehti tviitata täyden tukensa Stubbille jo aikoja sitten ja kieltäytyy nyt jyrkästi mistään asiaan liittyvistä jatkotoimista. Stubbin puoluetoveri opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen hehkutti tuoreinta anteeksipyyntöä Facebookissa kutsuen sitä vastuunkantamiseksi. Ja nyt asian pitäisi ilmeisesti olla sillä selvä.

Mutta kun ei ole.

Asia on nimittäin niin, että joko Stubb valehtelee tai sitten hän on tyhmä. Kumpikaan ei käy. Laissa ei juuri vaatimuksia ministerille ole, mutta sen verran edellytetään, että nuo molemmat ovat esteitä tehtävässä toimimiseen.

Tarkalleen ottaen vaatimus kuuluu, että pitää olla rehellinen ja taitavaksi tunnettu. Ainakin toinen noista ominaisuuksista Stubbilta jo pelkän hallintarekisterijupakan perusteella puuttuu.

Stubbin ja hänen harjoittamansa toiminnan sopivuudesta ministerin tärkeään tehtävään on vähintäänkin saatava äänestyspäätös. Sellainen järjestyy opposition välikysymyksellä.

Ei edes debatin tuoksinnassa

Stubb väitti eduskunnalle viime viikolla, että 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista oli hankkeeseen myönteisesti suhtautuvia. Helsingin Sanomat kävi lausunnot läpi ja totesi, että viranomaislausunnoista, joihin Stubb oli aiemmin viitannut, vain 10 prosenttia tuki hallintarekisteriä. Jos laskuihin otti mukaan etujärjestöjenkin lausunnot, jäi myönteisten osuus silti reiluun neljännekseen. Toisin sanoen hyvin kauas 90 prosentista.

Heitto on niin suuri, että ihan noin vain sellaista virhettä ei edes debatin tuoksinnassa vahingossakaan tee. Niin murskaavaa ylivoimaa puoltaville lausunnoille ei voi erehtyä arvelemaan, ellei lausuntoja ole tavannut lukutaidoton idiootti. Lausunnot olivat lukumääräisesti niin selkeästi vastaan hallintarekisteriä, että niitä numeroita ei voi mitenkään vääntää puolustamaan hanketta, mutta niin Stubb yritti tehdä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb joko valehteli prosenttiluvuista tai sitten hän on niin tyhmä, ettei ymmärrä niiden päälle mitään. Joko hän ei ole rehellinen tai sitten hän on taitamaton.

Epätodennäköinen kolmas vaihtoehto on, että Stubb ei ole tutustunut lausuntoihin lainkaan ja oli sen vuoksi tietämätön. Tyhmyyttä ja taitamattomuutta se olisi tosin sekin, että menisi kokonaan ilman tietoa heittelemään eduskunnalle prosenttilukuja.

Laittoman huono ministeri

Stubb on taitava puhuja ja vakuuttava esiintyjä, mutta hänenkään ei kannattaisi aliarvioida yleisöään. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun hän valehtelee kansalle ja muille päättäjille. Loputtomiin sellaisesta ei voi eikä tule selvitä.

Kokoomus näkyy suvaitsevan puheenjohtajaltaan mitä vain, mutta jossakin kohtaa tulee vastaan se hetki, kun toistuvasti valehteleva ministeri leimaa koko hallituksen ja muiden hallituspuolueiden edustajien mitta täyttyy. Silloin haetaan uutta voimaa vaihtopenkiltä tai pistetään koko joukkue uusiksi.

Vasemmistoliitto ja vihreät tekevät Stubbin puheisiin liittyvän välikysymyksen. Muut oppositiopuolueet SDP, RKP ja kristillisdemokraatit eivät lähde välikysymykseen mukaan. Niiden mielestä on siis ilmeisesti täysin sopivaa, että ministeri laskettelee mitä sylki suuhun tuo ja lakeja säädellään sitten sellaisten tietojen perusteella. Lopullinen vastaus tähän saadaan, kun välikysymyksen tietämiltä aikanaan äänestetään.

Välikysymysäänestyksessä saadaan mustaa valkoisella siitä, ketkä kansanedustajat haluavat nähdä ministeriaitiossa jatkossakin ihmisen, joka on osoittanut olevansa joko tyhmä tai valehtelija.

Eli laittoman huono ministeri.

Kuva: Alexander Stubb lokakuussa 2008 – Alkuperäinen kuva: Magnus Fröderberg/norden.org. Creative Commons Attribution 2.5 Denmark.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Stubb valehteli Suomen Kreikka-kannasta (17.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Sanni Grahn-Laasosen Facebook-päivitys (3.12.2015)

Juha Sipilän Twitter-viesti (28.11.2015)

Yle: Stubbilta anteeksipyyntö kesken kyselytunnin – ”Käsittämätöntä”, ”herätti suurta hämmennystä” (3.12.2015)

Yle: Oppositiolta välikysymys Stubbin toiminnasta (3.12.2015)

Iltalehti: Näistä Stubbin puheista nousi kohu (29.11.2015)

Yle: Stubb myönsi virheensä hallintarekisterikohussa: ”Virhe oli minun, sori siitä” (28.11.2015)

Yle: Sipilä ei anna Stubbin puheista pääministerin ilmoitusta (1.12.2015)

Yle: SDP ei lähde mukaan Stubb-välikysymykseen (4.12.2015)

Iltalehti: Vasemmistoliitto ja vihreät jättävät välikysymyksen Stubbin puheista (3.12.2015)

Suomen perustuslaki

Uusi Suomi: Nyt tuli Stubbin ilmoitus – Hallintarekisteri kaatuu (1.12.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X