(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Mosul Grand Mosque. Kuva: Aa2-2004 / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.

Ulkoministeriön ja lehtitietojen mukaan Irakissa on monin paikoin hyvin vaarallista. Maahanmuuttovirasto on eri mieltä. Ainakin muodollisesti.

Maahanmuuttoviraston mukaan terroristijärjestö Isisin hallitsemille alueille on turvallista palata. Näin on tulkittava viraston tuoretta tiedotetta, jossa kerrotaan, että suojelua ei enää myönnetä sillä perusteella, että henkilö ei voisi yleisen turvallisuustilanteen vuoksi palata kotiseuduilleen Irakissa.

– Maahanmuuttoviraston mukaan Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi tällä hetkellä palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia, viraston tiedotteessa sanotaan.

Linjaus on erikoinen, sillä barbaariseksi tiedetty Isis pitää hallussaan edelleen noin kymmenesosaa Irakin alueesta. Järjestö on menettänyt asemiaan, mutta toistaiseksi sitä ei suinkaan ole kokonaan häädetty maasta. Maahanmuuttoviraston tiedotteesta päätellen Suomi ei pidä terroristien hallitsemilla alueilla läsnäoloa ollenkaan vaarallisena. Ilmeisesti ajatuksena on, että jos sattuu tulemaan raakalaisten kiduttamaksi ja/tai tappamaksi, on se henkilön omaa syytä.

Muuallakin Irakissa on veri lentänyt viime aikoina.

”Keskiviikkona yli 90 ihmistä kuoli Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tehdyissä pommi-iskuissa ja seuraavina päivinä järjestö surmasi räjähtein ja ampumalla kymmeniä ihmisiä lisää eri kaupungeissa. Viimeksi sunnuntaina kymmenen ihmistä kuoli Tajissa Keski-Irakissa sijaitsevaan kaasulaitokseen tehdyissä iskuissa”, Iltasanomat kertoi eilen.

Lehti kertoi myös, että Irak valmistelee parhaillaan suurhyökkäystä Isisin hallussa olevaan maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin ja että amerikkalaisvetoinen liittouma moukaroi kaupunkia ilmaiskuilla lähes päivittäin.

Maahanmuuttoviraston linjaus merkitsee kuitenkin sitä, että Suomen tulkinnan mukaan tästä ei aiheudu vaaraa. Kaupungissa on turvallista oleskella.

Ulkoministeriön tätä kirjoitettaessa tuoreimmassa, vajaa kuukausi sitten julkaistussa matkustustiedotteessa kerrotaan, että Irakissa on taisteluja ja väkivaltaisuuksia monin paikoin. Kaikkea matkustamista maahan kehotetaan välttämään.

– Turvallisuustilanne Irakissa on hyvin huono varsinkin Niniven, Salaheddinin, Anbarin, Kirkukin ja Diyalan lääneissä, joissa käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä, tiedotteessa sanotaan.

Maahanmuuttovirasto on kuitenkin eri mieltä. Sen linjaus on, että myös noille ulkoministeriön erikseen mainitsemille alueille on turvallista palata.

Joko ulkoministeri Timo Soinin (ps) johtama ulkoministeriö on täydellisen pihalla siitä, mitä maailmassa tapahtuu tai sitten maahanmuuttoviraston linjaukset Irakin tilanteesta pohjautuvat johonkin aivan muuhun kuin maassa vallitsevaan turvallisuustilanteeseen.

Tai sitten puheet turvallisuustilanteen muutoksesta ovat silkkaa silmänlumetta. Kuten näyttäisi olevan.

Poliittinen muutos viranhaltijoiden selkien takana

Maahanmuuttoviraston tuoreessa tiedotteessa Irakin lailla turvallisiksi luokitelluissa maissa Afganistanissa ja Somaliassa on ulkoministeriön matkustustiedotteiden mukaan myös kaikkea muuta kuin turvallista.

Afganistanin turvallisuuden ulkoministeriö arvioi alkukuusta yleisesti heikoksi koko maan osalta ja Somalian turvallisuustilanteen vajaa kuukausi sitten huonoksi ja arvaamattomaksi. Tiedotteissa kerrotaan kummassakin maassa esiintyvän vakavia väkivaltaisuuksia, ja maihin matkustamista kehotetaan välttämään.

Kaikkiaan vaikuttaa selvältä, että Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilanteet eivät ole merkittävästi parantuneet. Kaikki kolme maata ovat edelleen vaarallisia. Maahanmuuttoviraston uudet linjaukset on näin ollen tulkittava enemmänkin muutoksiksi Suomen turvapaikkapolitiikassa. Suojelun saaminen edellyttää tästä lähtien aikaisempaa suurempaa vaaraa.

Maahanmuuttoviraston viranhaltijoiden tehtävä ei ole määrittää Suomen politiikkaa. Se vastuu kuuluu poliittisille päättäjille. Maahanmuuttovirasto toimii sisäministeriön alla. Sisäministeriötä johtaa kokoomuksen puheenjohtajaksi hamuava sisäministeri Petteri Orpo.

Tästä huolimatta omituista linjanmuutosta lähetettiin julkisuuteen selittelemään ministerin sijaan virkamies.

Maahanmuuttovirasto myöntää, että muutoksessa ei ollut kyse turvallisuudesta

Ylen haastattelema Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoo, että uusien linjauksien takana oli halu tiukentaa tavat Ruotsin tasolle.

– Jos haluamme poistaa vetovoimatekijät, on välttämätöntä että meillä on Ruotsin kanssa yhtenäiset käytännöt.

Toisin sanoen hommassa ei koskaan ollut kysymys turvallisuustilanteen muutoksesta. Vaikuttaa siltä, että koko tiedoteteatteri järjestettiin avoimeksi esitykseksi, jonka kulissien taakse kaikki voivat kurkistaa: kyse on ratkaisusta, jolla on tarkoitus pienentää turvapaikanhakijamäärää, mutta jokin muodollinen syy oli näön vuoksi keksittävä.

Vuorio kertoi Ylelle lisäksi, ettei uusi linjaus tarkoita sitä, että kaikki alueet esimerkiksi Irakissa olisivat turvallisia. Aiemmassa tiedotteessaan Maahanmuuttovirasto toki sanoo, että kaikille alueille voi palata ilman vaaraa, mutta myös tämä on nähtävästi silkka muodollisuus, koska lausahduksen takana ei kehdattu seisoa edes kokonaista päivää.

Suomi tiukentaa politiikkaansa sen vuoksi, että Suomeen halutaan vähemmän turvapaikanhakijoita. Sisäministeri Petteri Orpolla ja muulla hallituksella ei syystä tai toisesta ollut kanttia ottaa tästä asiasta vastuuta, vaan he pistivät ennemmin viranhaltijat suoltamaan roskaa, johon ei usko kukaan.

Päivitys 17.5.2016 kello 17.58
Lisätty ensimmäinen väliotsikko ja sen jälkeinen osa.

Päivitys 17.5.2016 kello 22.10
Vaihdettu sana turvapaikka sanaksi suojelu ensimmäisessä kappaleessa ja toiseksi viimeisessä kappaleessa. Muutokset politiikassa koskevat toissijaista suojelua. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoi Ylelle, että turvapaikan voi saada entisin perustein, mutta toissijaisen suojelun saamisen edellytyksiä on tiukennettu.

Lisätty toinen väliotsikko ja sen jälkeinen osa. Muokattu muuta tekstiä joiltakin osin vastaamaan Ylen kertomia uusia tietoja.

Kuva: Mosul Grand Mosque. Aa2-2004 / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Maahanmuuttovirasto: Humanitaarista suojelua ei myönnetä enää, uudet maalinjaukset Afganistanista, Irakista ja Somaliasta (17.5.2016)

Iltasanomat: Isis kiihdyttänyt verisiä iskujaan – CNN: Nämä merkit viittaavat silti järjestön heikkenemiseen (16.5.2016)

Ulkoministeriö: Irak – matkustustiedote (21.4.2016 – viitattu 17.5.2016)

Ulkoministeriö: Afganistan – matkustustiedote (2.5.2016 – viitattu 17.5.2016)

Ulkoministeriö: Somalia – matkustustiedote (21.4.2016 – viitattu 17.5.2016)

Yle: Maahanmuuttovirasto tiukensi linjaansa: Suomi ei voi olla houkuttelevampi kuin Ruotsi (17.5.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X