(Päivitetty: )
Teksti:
Mathias Rosenlund

Minua harmittaa valtavasti kun köyhiä kutsutaan laiskoiksi. Ja se on melko tavallista. Miten niin laiskoja? Köyhähän tekee usein kahta työtä samanaikaisesti, kun kerran yksi matalapalkkainen työ ei riitä perheen elättämiseen … On tietenkin olemassa myös köyhiä jotka eivät tee työtä ollenkaan, mutta lähes kaikissa tapauksissa on kyse ihan muusta kuin laiskuudesta. Ihminen voi olla köyhä koska on työtön, vaikka kipeästi haluaisi olla töissä. Myös sairaus voi johtaa köyhyyteen. Ja sitten ihmisiä runtataan vielä rankemmin kutsumalla heitä laiskoiksi. Jotenkin huonoiksi. Olen välillä kirjoitellut eri julkaisuissa omasta köyhyydestäni, siitä miltä se on näyttäynyt, mikä on siihen johtanut, ja miten yritän päästä siitä eroon. Jotkut ovat reagoineet kirjoituksiini sanomalla että en ole oikeasti köyhä, vaan huono työntekijä ja työnhakija. Olen myös saanut kuulla että minulla on huono suhtautumistapa ympäristööni.

Huokaus.

Mikä on se oikea köyhyys johon minua verrataan? Afrikan nälkää näkeviin? Niinpä juuri, useimmiten. Nettikeskusteluissa ihmiset ovat linkitelleet minulle kuvia afrikkalaisista pienistä ja kituvista lapsista. Jotkut ajattelevat näin: jos en elä sellaista elämää kun kuvan lapset, minulla ei ole oikeutta puhua köyhyydestä.

Tämä on surullista. Eihän yhteiskunta pysty hävittämään köyhyyttä jos siitä ei kerran saa puhua ja kertoa omien kokemusten perusteella. Mitä mieltä te olette? Onko Suomessa köyhyyttä?

X