Teksti:
Jukka Vuorio

Leijonat nähdään seuraavan kerran tositoimissa vasta torstai-iltana. Sitä odotellessa kisatunnelmaa voi ylläpitää esimerkiksi luukuttamalla tauotta lätkämusiikkia.

Jos mielestäsi on päässyt unohtumaan, mitkä olivatkaan niitä parhaimpia kisaviisuja, ota soittolistallesi ainakin nämä viisi kappaletta.

5. Vesku Jokinen & Sundin Pojat: Olen suomalainen. Jotenkin tämä alkujaan italialainen kappale on onnistuttu monen mutkan kautta liittämään jääkiekkoon. Eikä mihin tahansa jääkiekkoon, vaan Suomen maajoukkueeseen. Videolla kaljut isot äijät ryyppäävät kiuluista, saunovat, painivat ja katsovat jääkiekkoa. Yksi yrittää mennä lekan avulla läpi harmaan kiven. Ovatko nämä nyt niitä paljon puhuttuja kansan syviä rivejä? Ainakin isänmaallinen meno on 5/5.

4. Samppa Linna feat Timo Jutila: Ny rillataan viimeiseen asti. Jos jokin, niin viimeistään tämä biisi todistaa, että mitä absurdimpi meno, sen parempi. Aku Hirviniemen jo osittain unohdettuihin hahmoihin kuuluvan Samppa Linnan esittämässä kappaleessa rillataan vuorotellen Ruotsia, Venäjää ja Tshekkiä. Timo Jutila huutelee väliin hyvinkin tuttuja hokemiaan. Virallinen video on katsottu yli kaksi miljoonaa kertaa.

3. Jare & VilleGalle feat Märkä-Simo: Häissä. Kun tämä biisi julkaistiin keväällä 2011, kukaan ei ollut kuullutkaan Jaresta tai VilleGallesta. Eikä juuri sen tunnetumpi ollut HIFK:n nelosketjussa pelannut Märkä-Simo eli Siim Liivik. Keväällä kaikki kuitenkin muuttui koko kolmikon kohdalla, kun suuri suomalainen jääkiekkokansa otti kappaleen omakseen ja Liivik voitti HIFK:n kanssa SM-kultaa. Sen jälkeen kaikki ovatkin edenneet omissa rooleissaan Suomen huipulle. Sanoituksissa ollaan kentän laidallakin aivan ”päädyissä”: Viis sataa kurkusta illassa / Miks hiiva ei voi olla ilmasta? / Aamul sormet kitalakeen / Tää vaa on sikamakeet! Onhan tämä nyt aivan mahtava lätkäjuhlintabisi!

2. Poju: Poika (saunoo). Aijai, tämäkin hieno kappale tuntuu jo lähes ikivihreältä, mutta tuli tunnetuksi vasta 2011 Suomen maailmanmestaruusjuhlissa. Hausmyllystä tuttu Pasi ”Poju” Heinonen teki biisin alkujaan JYPin mestaruusbiisiksi keväälle 2011, mutta kun mestaruutta ei Jyväskylään tullutkaan, oli luontevaa siirtää kappale Leijonabiisiksi. Joka kerta nostattaa hymyn huulille. Heittäydy Pojan tunnelmiin tästä!

1. Laulavat Leijonat: Ice Hockey. Kari Tynin kynästä ja nykyään Matti Nykäsen bändin primus motorina tunnetun Jussi Niemen kitarasta syntynyt kappale tehtiin vuoden 1991 kotikisoihin, jotka päättyivät taaperrukseen supertähti Jari Kurrin panoksesta huolimatta. Mutta kappale ja musiikkivideo jäivät elämään meidän myöhempien aikojen lätkä- ja musadiggareiden iloksi. Laulavissa Leijonissa esiintyvät maajoukkuepelaajat Teemu Selänne, Esa Keskinen, Hannu Virta, Pasi Huura ja Sakari Lindfors. Katso ja kuuntele iloinen ralli!

X