Kuusen pihka toimii lääkkeenä - Käytöllä on estetty jopa ääriamputaatio

Kuusen pihkalla on parantavia vaikutuksia. Pihkasalvan käytöllä on vältetty jopa ääriamputointi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuusen pihkalla on parantavia vaikutuksia. Pihkasalvan käytöllä on vältetty jopa ääriamputointi.
Teksti:
Ville Vanhala

Jos joulunaikana sormenpää kärvähtää kynttilässä, apua voi hakea joulukuusesta. Kuusen pihkaa on käytetty vuosisatojen ajan lääkeaineena myös Suomessa. Erityisesti pihkalla on lääkitty haavoja.

”Tänä päivänä pihkasta on kehitetty erilaisia voiteita, joita on sekä ammattikäytössä että apteekkimyynnissä”, sanoo lääketieteen tohtori Arno Sipponen.

Puista kerätty pihka on jäykkää ja kovaa. Voiteeksi pihka jalostuu, kun siihen sekoitetaan rasvoja.

Erilaisia kuusen pihkavoiteita on myynnissä runsaasti, eivätkä ne välttämättä ole tasalaatuisia.

”Pihkavoidetta ostettaessa on syytä varmistaa, että se on tutkittu tuote ja täyttää lääketieteelliset laatustandardit.”

Bakteerien tappaja

Kuusen pihkan parantava ja suojaava vaikutus perustuu pihkan sisältämiin hartsi- ja p-kumarihappoihin sekä lignaaleihin.

Mikrobiologisten tutkimusten mukaan kuusen pihka, siitä jalostettu kymmenprosenttinen pihkasalva ja puhdistettu hartsihappo toimivat antimikrobisesti.

”Pihka tappaa bakteerit haavasta, mutta se myös estää tulehdusreaktioita ja stimuloi kasvutekijöitä eli kasvattaa haavan päälle uutta ihoa”, Sipponen kertoo.

Potilastutkimuksissa on selvinnyt, että painehaavoja hoidettaessa kuusen pihkasalva on ollut tehokkaampi kuin tavanomainen hydrofiiberihoito. Kymmenprosenttinen kuusen pihkasalva on myös parantanut krooniset ja komplisoituneet leikkaushaavat keskimäärin 43 vuorokauden aikana.

Potilastutkimuksiin osallistuneista 45 potilaasta vain yksi sai allergisen reaktion.

”Kuusen pihka on turvallinen hoitomuoto, ja nykyisellä hintatasolla se on myös kustannustehokas.”

Troppia koirille

Väitöskirjansa kuusen pihkan parantavasta vaikutuksesta kirjoittanut Arno Sippola on ollut hoitavana lääkärinä mukana toimenpiteessä, missä pihkasalvan käytöllä ehkäistiin amputaatio.

Kysymyksessä oli iäkäs potilas, jolla oli hankala painehaava kantapäässä.

”Plastiikkakirurgi ehdotti jo potilaan iän ja kunnon takia ääriamputaatiota, mutta haava saatiin paranemaan pihkavoiteella.”

Kuusen pihkavoidetta voidaan käyttää myös esimerkiksi kynsisienen, hilseen, päänahan ja kylmän tai kuivan ilman aiheuttamien pykimien hoitoon.

Jopa koirille on jalostettu omat tuotteensa.

”Pihkalla on ennaltaehkäisty koirien korvakierresairauksia, ja sitä on käytetty haavaonteloiden ja paiseiden puhdistamiseen.”

Puita vahingoittamatta

Pihkaa voidaan kerätä mistä tahansa täysikasvuisesta kuusesta. Lääketieteelliseen tarkoitukseen käytetyn pihkan keräämisessä ei puita ole vahingoitettu, vaan pihka on kerätty jo vaurioituneista rungoista.

”Tutkimusten mukaan kuusen kasvu ei kärsi siitä, että rungosta otetaan pihkaa”, Sipponen kertoo.

Kuusen pihka voi olla monipuolisempi lääke kuin vielä tiedetään.

”Se on luonnontuote, jonka käytettävyys tullee lisääntymään sitä mukaa, kun kuusen pihkaa ja sen vaikutuksia tutkitaan enemmän.”

Tiesitkö?

  • Pihka on eteeristen öljyjen ja hartsien seos, jota havupuut erittävät pihkasolujen välissä oleviin pihkaonteloihin ja -tiehyeisiin. Puun haavoihin valuva pihka suojaa puuta bakteereilta sekä tuhohyönteisiltä ja -sieniltä.
  • Ensimmäinen suomalainen maininta kuusen pihkasta lääkkeenä löytyy lääkärikirjasta vuodelta 1578. Kirjassa pihkaa suositeltiin säärihaavojen hoitoon. Pihkaa on perinteisesti käytetty myös palovammoihin, paiseisiin ja ihottumiin.
  • Kuusen pihkan turvallisuutta koskevissa tutkimuksessa on ilmennyt, että pihkalla ja pihkasalvalla ei ole mutageenejä eli geenimuutoksia aiheuttavia ominaisuuksia. Kymmenprosenttinen pihkasalva ei myöskään aiheuta ihoärsytystä.
X