Rentun ruusu on yllättävä vitamiinipommi – Nämä maitohorsman osat voi syödä

Pientareet rehottavat nyt punaisenaan horsmaa. Onko horsmassa myös ravinnoksi kelpaavia osia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pientareet rehottavat nyt punaisenaan horsmaa. Onko horsmassa myös ravinnoksi kelpaavia osia?
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Pientareet rehottavat nyt punaisenaan maitohorsmaa. Onko horsmassa myös ravinnoksi kelpaavia osia? Horsma-aiheiseen kysymykseen vastaa nyt villiyrttiasiantuntija Tarja Jaakkola.

Horsma on hyvin monikäyttöinen kasvi

Maitohorsmasta kelpaavat syötäviksi nuoret versot keväällä, ja kesän mittaan juuret, lehdet ja kukat.

”Kasvi täytyy varmuudella tunnistaa, ennen kuin sitä alkaa käyttää ravinnoksi”, muistuttaa Tarja Jaakkola.

Maitohorsma eli horsma tunnetaan myös rentun ruusuna.

Maitohorsma eli horsma tunnetaan myös rentun ruusuna. © Kimmo Salminen /Otavamedia 

”Maitohorsman erottaa toisesta yleisestä horsmastamme lehtohorsmasta siitä, että maitohorsmalla on kirkkaan aniliininpunainen kukinto ja maitohorsma on rehevämpi ja sillä paksumpi varsi kuin lehtohorsmalla.”

Maitohorsma sisältää paljon vitamiineja, flavonoideja ja muita vastustuskykyä voimistavia ja ylläpitäviä aineksia.

Horsmasta saa myös saponiineja, jotka lievittävät etenkin siitepölyallergioista kärsivien suun ja limakalvojen kurinaa ja ärtymystä.

Horsma on ”Pohjolan parsaa”

Jaakkola luonnehtii maitohorsmaa ”Pohjolan parsaksi”, koska horsman nuoria versoja voidaan käyttää ravintona samoin kuin parsaa.

”Lehdet voidaan sekoittaa tuoreina salaatteihin tai kuumentaa ne nopeasti esimerkiksi wokkipannulla varsinaisen ruoan lisukkeeksi.”

”Myös kukat käyvät salaattiin ja niillä voi esimerkiksi myös koristella juomia.”

Horsmaa voi jalostaa paremmin käytettäväksi.

”Kun horsmasta otetaan lehtiä ja katkaistaan latva, niin se alkaa haaroittua ja pensasmaisesta kasvista saa entistä enemmän kukkia ja lehtiä.”

Lue myös: Varo: myrkkyä jää korvasieneen myös käsittelyn jälkeen – Suomen sallivaa myyntikäytäntöä paheksutaan muualla

Lue myös: Nokkossipsi on uusi lehtikaalisipsi – ilmaisten herkkujen maku on pian parhaimmillaan

Nokkonen

© Tommi Tuomi / OM-arkisto

X