Tappajatikka väijyi uhrejaan viikkoja – katso kuva murhareitistä

Käpytikka toimi suunnitelmallisesti. Ensin se pyydysti pöntöstä aikuisen harmaasiepon. Seuraavaksi vuorossa oli koko poikue.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Säilyketölkin pohjasta tehty suojus linnunpöntön sisäänmenoaukon ympärillä ei estänyt tikkaa pääsemästä sisään.

Käpytikka toimi suunnitelmallisesti. Ensin se pyydysti pöntöstä aikuisen harmaasiepon. Seuraavaksi vuorossa oli koko poikue.
Teksti:
Mirka Heinonen

Pertunmaalla kesämökkeilevän Raimo Valtosen mökin pihapiiriin ilmestyi muutama viikko sitten käpytikka. Pihassa on kolme Valtosen itse tekemää linnunpönttöä, ja vaikka muissakin pöntöissä on asukkaita, yksi niistä yksi kiinnosti tikkaa enemmän kuin muut: se, jossa harmaasieppo hautoi muniaan.

Poikaset kuoriutuivat, niiden ääni kantautui pöntöstä. Tikka pyöri pihapiirissä. Se yritti hakata reikää pöntön kattoon, mutta tervapaperi esti yrityksen.

”Sitkeä kuin mikä, vaikka kuinka hätistin. Kun tikka alkoi hakata pönttöä, heitin kivelläkin”, Valtonen kertoo.

Tikka yritti myös suurentaa pöntön kulkuaukkoa, joten Valtonen ruuvasi reiän ympärille suojan.

”Otin metallin vanhasta säilytetölkin pohjasta.”

Turhaan.

Ensimmäinen murha

Tikka ja Valtonen jatkoivat kumpikin toimintaansa. Tikka pyöri pöntön ympärillä, Valtonen hätisti. Jos Valtonen lähti kylille, hän pyysi vaimoa vahtivuoroon.

Ei auttanut. Pian tapahtui ensimmäinen murha.

Kuten aina, poikasiaan ruokkiva sieppopari lenteli edestakaisin. Linnut lähtivät jatkuvasti etsimään ravintoa ja palasivat saalis nokassaan. Tikka väijyi taustalla.

Kun siepoista toinen palasi taas kerran pönttöön, käpytikka päätti iskeä. Se lensi siepon perässä pöntölle, työnsi päätään sisään niin pitkälle kuin 32-millisestä aukosta mahtui – ja sai otteen.

Raimo Valtonen katseli, kun käpytikka lensi tiehensä aikuinen sieppo nokassaan.

Joukkomurha

Seuraavana päivänä Valtosen pariskunta lähti päiväksi pois mökiltä. Palatessa näky oli karu: tikka oli hakannut reiän pöntön etulautaan Raimo Valtosen kiinnittämän metallisuojan alle.

Pöntössä oli hipihiljaista. Kaikki linnut olivat kadonneet.

Joukkomurhan jälkeen myös käpytikka häipyi Valtosen mökkitontilta.

”Näen keinutuolistani kaikki kolme linnunpönttöä, niitä tulee aina katseltua. Tikkaa ei ole enää näkynyt”, Valtonen sanoo.

Tikalla on nälkä

Se, että käpytikka syö muiden lintujen poikasia tai vie niitä ravinnoksi omille poikasilleen, on yleistä.

Suomen tikoista käpytikka on tiettävästi ainoa, joka toimii näin. Ainakaan BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi ei ole kuullut muiden tikkojen pyydystäneen linnunpoikasia.

”Käpytikka on kaikkiruokainen. Jos sillä on nälkä, se haluaa ruokaa”, Lehtiniemi sanoo.

Käpytikka syö paljon kuusensiemeniä, ja jos kuusensiemensato jää heikoksi, lintu etsii ravintoa muualta.

Osa käpytikoista hakkaa reiän pönttöön, yleensä sen kylkiin. Osa taas odottaa, että poikaset hieman kasvavat. Silloin käpytikka pistää päänsä sisään pöntön aukosta niin pitkälle kuin se mahtuu, iskee poikasta päähän ja poistuu poikanen nokassaan.

”Myös se, että käpytikka pyydystää aikuisen linnun, on mahdollista. Mutta yleistä se ei ole”, Lehtiniemi sanoo.

Miten suojata?

Pöntössä asuvia lintuja voi yrittää suojata rakentamalla pöntön mahdollisimman paksusta laudasta. Pöntön ympärille voi myös laittaa metalliverkkoa.

Ihminen voi myös tarjota käpytikalle ravintoa, johon se pääsee käsiksi helpommin kuin linnunpöntössä varttuviin poikasiin.

”Yksi vaihtoehto ovat pähkinät, mutta ne eivät toisaalta ole käpytikan poikaselle yhtä hyviä kuin emon luonnosta hankkima ruoka. Ja vaikka tikkaa ruokkisi, se saattaa silti tunkeutua pönttöön.”

X