Kuuban uusi aika

USA:n ja Kuuban lämpenevät suhteet avaa Karibian meren suurimmalle saarivaltakunnalle uusia mahdollisuuksia kehittää matkailua. Näin uskoo Suomen tunnetuin Kuuban kävijä Folke West.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matkailun monitoimimies Folke West tuntee Kuuban toiseksi kotimaakseen. Suhdetta saarivaltioon syventää kuubalainen vaimo Lene Marbel Benavides. Kuva: Tommi Tuomi/ Otavamedia

USA:n ja Kuuban lämpenevät suhteet avaa Karibian meren suurimmalle saarivaltakunnalle uusia mahdollisuuksia kehittää matkailua. Näin uskoo Suomen tunnetuin Kuuban kävijä Folke West.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Televisioon lähes 400 matkailuohjelmaa 1980-1990-luvuilla tuottanut ja toimittanut matkailun monitoimimies Folke West tuntee yli 11 miljoonan asukkaan Kuuban toiseksi kotimaakseen.

Rakkaus Kuubaan leiskuu syvältä sydämestä myös kuubalaisen vaimon Lene Marbel Benavidesin kautta. Pariskunta on ollut aviossa yli seitsemän vuotta, mutta yhteistä polkua on kuljettu jo toistakymmentä vuotta.

West, 66, seurasi tarkemmin Kuuban tapahtumia ja vaiheita jo huomattavasti ennen avioliittoaan, vuodesta 1995 lähtien. Silloin hän vieraili Kuubassa ensi kerran.

Sen jälkeen käyntejä Kuubassa on kertynyt enemmän kuin kenelläkään muulla suomalaisella.

”Olen viettänyt suunnilleen jo neljäsosan elämästäni Kuubassa”, West laskee.

Ensi kokemus Kuubaan tapahtui, kun West teki televisioon Matkalla Maailmalla -ohjelmaa. Käynti jätti jälkensä. West ihastui ensimmäiseksi kuubalaisten sisuun.

”Silloin Kuuba oli vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Kansan uskoa vaikeudet eivät horjuttaneet. He taistelivat urhoollisina paremman elämän puolesta”, West muistelee.

Kunnioitus kuubalaisia kohtaan lisääntyi, kun West sai tilaisuuden seurata aitiopaikalta ihmisten elämää.

Westin mukaan Kuuba on jo kauan elänyt tulevaisuudelle. Vaikka maa on virallisesti kommunistinen, aatteen vaihtoehtona on käytetty myös maalaisjärkeä.

”Kuuban sosialismi on ollut erilaista kuin aikoinaan Itä-Euroopassa tai Neuvostoliitossa. Matkailustakin on vastannut 5-6 eri yritystä, jotka ovat kilpailleet keskenään. Kilpailuhenki on kuubalaisilla valmiiksi veressä.”

Kuuban taloudessa vallitsee niin sanottu sekatalousjärjestelmä. Viime vuosina varsinkin pienyrittäjien asema on saanut lisää jalansijaa ja arvostusta.

Satoja ammatteja kuten putkimies, maalari, kampaaja tai kauppias on vapautettu valtion holhouksesta yksityisyrittäjyyteen.

Maataloudessa tavoitteena on päästä omavaraisuuteen varsinkin riisin viljelyksessä. Tuotannon lisäämiseksi myös pienviljelijät viljelevät itsenäisesti omia maatilkkujaan. Maan tärkeimmät vientituotteet sokeri, tupakka ja metallit ovat suuntautuneet lähinnä Venezuelaan, Kiinaan ja Kanadaan, joka on ollut Kuuban tärkein länsikumppani.

Vaikka Kuuba vastaa kooltaan noin kolmannesta Suomen pinta-alasta, löytyy pääsaarella pituutta noin 1200 kilometriä. Kuuban leveys vaihtelee 32–145 kilometriin.

Kuuban sosialismin tuloksina kansan lukutaito on lähes sataprosenttinen, terveysjärjestelmä toimii ja lapsista sekä vanhuksista pidetään huolta.

”Yksilösuorituksia valtiolliseen syleilyyn yhdistettynä”, West luonnehtii Kuuban omaperäistä järjestelmää.

Lue lisää Kuubasta uusimmasta Seurasta.

Matkamessut Helsingin Messukeskuksessa 16.-18.1. pe klo 12-19, la klo 10-18, su klo 10-18.

Kuuban osasto Matkamessuilla 7d38.

X