Bangkok on kulttuuria kihisevä metropoli - Seuran matkaekstra 2017

Bangkok on kulttuurimatkaajan aarreaitta. Suurkaupunki kätkee sisäänsä keitaita, joissa voi rauhoittua kauneuden parissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silkkikeisari Jim Thompsonin talo on levollinen rauhoittumiskeidas

Bangkok on kulttuurimatkaajan aarreaitta. Suurkaupunki kätkee sisäänsä keitaita, joissa voi rauhoittua kauneuden parissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Thaimaahan suunnataan tyypillisesti lekottelemaan rannalle. Maan pääkaupunki Bangkok sopii loistavasti kuitenkin kulttuurilomalle, sillä sen temppelit ja palatsit häkellyttävät upeudellaan.

Moni aloittaa kierroksensa vanhasta kuninkaallisesta palatsista, joka sijaitsee Chao Phraya -joen rannalla. Palatsialue on kuin itämaisesta sadusta terävinä kimaltane torneineen. Se kätkee sisälleen Wat Phra Kaeo -temppelin, jossa odottaa Smaragdi-Buddhana tunnettu vihreä veistos. Nimestään huolimatta 1400-luvulla valmistettu, puolimetrinen pyhäinkuva on veistetty smaragdien sijaan jadesta. Koko Thaimaan sielun sanotaan kätkeytyvän pikku-Buddhan sisään.

Wat Potissa puolestaan pääsee ihailemaan 46 metriä pitkää, lepäävää Buddhaa. Yli 180 vuotta vanha veistos häkellyttää jättimäisyydellään – aivan kuten myös Wat Traimitin temppelissä odottava kultainen Buddha. Yli seitsemän vuosisataa sitten valmistettu veistos painaa 5,5 tonnia ja on nimensä mukaan puhdasta kultaa.

Silkkikeisarin palatsi

Bangkokin ruuhkaisena vellovaa liikennettä tekee jossakin vaiheessa mieli paeta. Keidas löytyy Jim Thompsonin kotoa. Vehreän puutarhan ympäröimä paikka sijaitsee kanavan rannalla vanhassa silkinkutojien korttelikeskittymässä. Täällä aika on kuin pysähtynyt, sillä elämänmeno kanavanvarren pikkuruisissa puutaloissa on säilynyt samanlaisena vuosisatoja.

Amerikkalaisarkkitehti Jim Thompson rakastui Thaimaahan ja sen kulttuuriin toimiessaan tiedustelu-upseerina toisen maailmansodan aikana Aasiassa. Hänet tunnetaan maan kuuluisimman muotitalon perustajana ja thaisilkkituotannon elvyttäjänä. Muotitalon elegantteja myymälöitä on ripoteltu eri puolille Bangkokia. Herran asuintalo on sen sijaan pyhitetty museoksi.

Thompson kokosi kotinsa kuljettamalla tontilleen perinnetaloja eri puolilta maata. Kunkin niistä hän täytti keräilemällään taiteella: veistoksilla, keramiikalla ja lakkatöillä.

Ihastuttavaan taloon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Jim Thompsonin tarina jää talosta poistuessa askarruttamaan mieltä. Vuonna 1967 hän katosi Malesian viidakkoon kuin tuhka tuuleen.

Ex-vakoojan kohtalo sai salaliittoteoriat lentämään, eikä totuus selviä koskaan.

Shoppailun lumo

Bangkokiin kannattaa reissata puolityhjällä laukulla, sillä mukaan tarttuu helposti monenlaista tavaraa edullisesti. Huippuhalvat löydöt kuitenkin ovat harvemmin paikallisia. Ne on todennäköisesti valmistettu halvemman palkkatason naapurimaissa, kuten Vietnamissa ja Myanmarissa.

Värikkäät markkinat ovat kiinnostava kurkistus katuelämään. Viikonloppuisin moni suuntaa Chatuchakin jättimarkkinoille, joilta voi löytää liki mitä hyvänsä: tiikki- ja kookosastioita, silkkiä ja koruja.

Kaikilla myyjillä ei ole puhtaita jauhoja pussissa. Esimerkiksi halpa silkkituote paljastuu usein polyesteriksi. Mikäli saat sisäsaumasta käsiisi irtolangan, voit tehdä simppelin sytkäritestin: toisin kuin tekokuidut, silkki ei sula. Myös tökeröistä kopiokäsilaukuista kannattaa pysyä erossa.

X