Jari Aarnion vankeusajan palkka 45 000 euroa – vankilassa tultava toimeen 140 eurolla kuukaudessa

Helsingin huumepoliisin ex-päällikölle Jari Aarniolle maksetaan edelleen puolikasta palkkaa. Vanki voi periaatteessa sijoittaa rahojaan vankilasta käsin vaikkapa osakkeisiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Piirustuksia Vantaan vankilan sellin ilmoitustaululla. Jari Aarnio istuu tutkintavankeuttaan Vantaan vankilassa.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikölle Jari Aarniolle maksetaan edelleen puolikasta palkkaa. Vanki voi periaatteessa sijoittaa rahojaan vankilasta käsin vaikkapa osakkeisiin.
Teksti:
Aino Loikkanen

Tutkintavankeudessa olevalle Helsingin huumepoliisin ex-päällikölle Jari Aarniolle on kertynyt palkkatuloja vankila-aikana arviolta lähes 45 000 euroa.

Aarniolle maksetaan edelleen virkamieslain mukaisesti puolta palkkaa. Viimeiset julkiset verotiedot ovat vuodelta 2013. Tällöin Aarnion ansiotulot olivat 67 138 euroa. Aarnio vangittiin marraskuussa 2013, mikä on vaikuttanut hänen vuosituloihinsa.

Vuonna 2012 ansiotulot olivat puolestaan 64 707 euroa. Kahden vuoden ansioiden perusteella Aarnion keskimääräinen kuukausipalkka on noin 5 200 euroa. Tutkintavankeuden aikana hänelle maksetaan puolikasta palkkaa, mikä tarkoittaa noin 2 600 euroa kuukaudessa.

Maaliskuussa 2015 Aarnio on ollut vangittuna 17 kuukautta. Tänä aikana veronalaista ansiotuloa on ehtinyt kertyä 44 200 euroa.

Mihin vankilassa voi törsätä?

Vankilassa vangeilla on kahdet rahat: yhdet henkilökohtaisella vankirahatilillä ja toiset siviilissä omalla pankkitilillä.

Suljetussa vankilassa vangilla ei saa pitää hallussaan käteistä rahaa. Kaikki ostokset tehdään vankirahatililtä. Rahaa kuluu pääasiassa vankilan kanttiinissa, josta voi ostaa esimerkiksi kahvia, makeisia, tupakkaa ja puhelinaikaa.

Rikosseuraamuslaitoksen ylitarkastajan Eila Lempiäisen mukaan vangin oman rahan käyttöoikeutta vankilassa on rajattu. Siviilistä, muurien ulkopuolelta, voidaan lähettää vangille kuukaudessa enintään 140 euroa. Korkeintaan tämän summan Aarnio voi siis siirtää kuukausittain palkastaan vankilassa käytettäväksi.

”Tällä halutaan varmistaa, ettei yhdellä vangilla ole huomattavasti enemmän rahaa käytössään kuin toisella. Epäsuhta voisi aiheuttaa helposti ongelmia suljetussa ympäristössä”, Lempiäinen kertoo.

Rahat poikimaan

Vanki voi Lempiäisen mukaan käyttää vapaasti siviilissä olevaa henkilökohtaista pankkitiliään vankilan ulkopuolisiin tarkoituksiin. Suljetuissa vankiloissa olevien vankien yhteydenpitoa siviiliin ja tämän myötä myös raha-asioiden hoitoa valvotaan.

Muurien sisällä ei kuitenkaan käydä verkkopankissa. Vanki voi hoitaa siviilitilin raha-asioitaan postitse lähetettävien pankkien maksupalvelukuorien ja tilisiirtolomakkeiden avulla. Tällä tavoin hoituvat esimerkiksi laskujen, vuokran tai asuntolainan maksu.

Vangin puolesta asioita voi hoitaa myös omainen tai tuttava, jolla on käyttöoikeus vangin siviilipankkitiliin. Lisäksi poistumislupien aikana vanki voi myös käydä henkilökohtaisesti pankissa hoitamassa raha-asioitaan. Tutkintavankeudessa olevalla Aarniolla poistumislupia ei ole.

Vaikka Aarnio siirtäisi joka kuukausi 140 euroa vankitililleen, suurin osa palkasta jää käyttämättä. Periaatteessa Aarnio voi laittaa palkkansa poikimaan tuottoa vaikkapa rahastoihin tai osakkeisiin. Vapauden varalle.

X