Jokeri-fanien arkea: ”Saan kuulla olevani venäläinen, kannattavani Putinin korruptioliigaa, lapsia ryssitellään koulussa”

Jääkiekkofaneista on tullut uusia Venäjä-matkailun konkareita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jääkiekon lisäksi Pietari tarjoaa toki paljon muutakin aktiviteettia.

Jääkiekkofaneista on tullut uusia Venäjä-matkailun konkareita.
Teksti: Anneli Ahonen

Iisakinkirkko on nähnyt 150 vuoden aikana monenlaista. Kovin monta suomalaista jääkiekkofania pelipaita päällä ei kuitenkaan ole astellut sen marmorilattialla.

Lotte Savolainen, Leena Hiltunen ja Kiira Kangas ovat lähteneet Joni Aleniuksen, 9, ja Luka Hiltusen, 10, kanssa Pietariin katsomaan KHL:n Jokerit–SKA-peliä. Illan ottelusta on tulossa kutkuttava, sillä Jokereilla on mennyt huonosti, ja Pietarin SKA on yksi liigan parhaimpia joukkueita.

”Tuo Jeesus-patsas on kuin iso jättiläinen”, Luka huudahtaa ja katsoo alttarille päin.

Iisakinkirkon rakentaminen on isojen lukujen ja suurten ristiriitojen historiaa. Sitä tehtiin ennätyksellisen kauan, 40 vuotta. Katedraalia oli rakentamassa yli 500 000 rakennusmiestä, kuvanveistäjää, insinööriä ja taiteilijaa. Yltäkylläinen kirkkotaide vaali ortodoksisia perinteitä ja lisäksi todisti keisarikunnan rikkaudesta. Neuvostoliiton aikana kirkossa toimi museo, jonka tärkeä tehtävä oli levittää ateismin ilosanomaa. Nykyään siellä käy yli kolme miljoonaa vierailijaa vuodessa.

KHL on meidän aikamme Venäjän suurponnistus. Se on ”maailman toiseksi parasta jääkiekkoa” NHL:n jälkeen, kuten suomalaisfanien toistama hokema kuuluu. Venäjän pehmeää valtaa, jolla osoitetaan, että Venäjäkin pystyy houkuttelemaan huippupelaajia, maksamaan näille kunnon palkkaa ja tarjoamaan yleisölle kunnon viihdettä.

Palataan politiikkaan myöhemmin. Nyt takaisin kirkon tukevalle lattialle, jonka marmori on louhittu Sortavalan läheltä Ruskealasta.

Kiinnostamaton boikotti

Pian Jonia ja Lukaa puhutellaan.

”On tosi hienoa, pojat, että olette tulleet kirkkoon, varmaankin olette kiekkomatkalla. Mutta kirkko on sellainen paikka, jossa on hyvä ottaa hattu pois päästä”, Birgitta Kervinen sanoo ystävällisesti. Pojat sujauttavat lippalakkinsa kainaloon, ja Kervinen kohottaa peukkunsa.

”Tämä on ihan miljoonajuttu, hyvä pojat”, hän kannustaa.

Jokeri-fanit eivät ole ainoita turisteja, vaan kirkko näyttää vetävän muutakin suomalaista urheiluväkeä. Kervinen oli ennen eläkkeelle jäämistään pitkään eurooppalaisten urheilujärjestöjen ENGSO:n puheenjohtaja.

Syntymäpäivien kunniaksi matkalle päässeet Luka ja Joni ovat ensimmäistä kertaa Venäjällä ja ulkomailla vieraspelissä. Äidit ovat jo vanhoja Pietari-konkareita, joille Venäjä olisi jäänyt näkemättä ilman Jokereita ja KHL:ää.

Jokerit pelaa nyt kolmatta kauttaan liigassa.

”Sitten lehtipihviä”, Luka huudahtaa.

Malaja Morskaja -kadun Craftbrewcafe ei tarjoa lehtipihviä, mutta pitkän listan hampurilaisia. Vieressä suomalainen miesporukka tilaa litran Tsarskaja-vodkaa, ja alkaa tapailla Kalinkan säveltä.

Suomalaisten Venäjän-matkailu romahti Krimin valtaamisen ja keväällä 2014 syttyneen Ukrainan sodan jälkeen. Sen vuoksi kiekkoturistit ovat olleet matkatoimistojen haluttuja asiakkaita. KHL-faneja matkailuboikotit eivät ole kiinnostaneet.

Menneenä kesänä suomalaisten Venäjän-matkailu kuitenkin jälleen elpyi.

Touko-elokuussa matkoja tehtiin tilastokeskuksen mukaan entiseen tapaan. Venäjällä yöpymisen sisältävien matkojen määrä lisääntyi 28 prosenttia ja päivämatkojen määrä 143 prosenttia edellisvuodesta.

Suurta innostus ei kuitenkaan ole, sillä kaikista suomalaisten tekemistä vapaa-ajan ulkomaanmatkoista Venäjä haukkasi vain viiden prosentin osuuden.

Kalinkan tahtiin

”Kaalin-ka, kalin-ka, kalin-ka maja”, kajahtelee Pietarin jääpalatsissa. Rallatusta survotaan 12 300 katsojan korviin aina, kun SKA tekee maalin.

Sitä herkkua pietarilaisyleisö saa tänään usein. Sinipunainen katsomo tuulettaa jokaisen maalin jälkeen. Cheerleadereiden hopeiset huiskat viuhuvat, ja kamera etsii yleisön joukosta rakastuneita pareja pussauskuviin.

Ensimmäisessä erässä ensin SKA:n Ilja Kablukov ampuu kiekon Jokereiden verkkoon. Kiira Kangas puristaa katsomossa käsiä yhteen.

Minuutin ja 45 sekunnin kuluttua SKA:n Jevgeni Dadonov tekee saman tempun. Jokeri-fanit kiristelevät jo poskilihaksia.

Kun Viktor Tihonov iskee SKA:lle kolmannen maalin, ”Taistele Jokerit!” -huuto kuuluu aika heikkona. Jokereiden toistuvat jäähyt saavat jotkut jo poistumaan katsomosta.

Pietarin puolesta

Käytävillä syödään hodareita ja riemuitaan – myös suomeksi.

”Yllättävän paljon täällä on suomalaisia SKA-faneja”, ohikulkija hämmästelee kaverilleen.

Niin on. Suomalaisia SKA-faneja on tullut bussilla ja autoilla Imatralta, Lappeenrannasta ja muualta itärajan tuntumasta.

”SKA on meille lähijoukkue, ei minulla sinänsä Jokereita vastaan mitään ole”, kertoo Ruokolahdelta matkannut Leila Helynen, joka on pukeutunut SKA-pipoon.

Pietarilaisjoukkueessa pelaa tällä kaudella kaksi suomalaista: maalivahti Mikko Koskinen ja keskushyökkääjä Jarno Koskiranta.

Merimies Antero Pehkonen on käynyt SKA:n peleissä Tampereelta jo seitsemän vuoden ajan.

”Ihastuin halliin ja peliin. Palvelu toimii ja koko tapahtuma on hyvin järjestetty”, Pehkonen hehkuttaa.

”Olen Ilveksen kannattaja eikä paljon menestystä tullut. En voisi ikinä kannattaa Jokereita. Piti tulla Pietariin saakka, jotta löytyi joukkue joka menestyy”, hän kuvaa.

Kaiken ylistyksen jälkeen siirrytään politiikkaan.

Sydämen asia

Moni Jokeri-fani kertoo kuulevansa silloin tällöin naljailua KHL-innostaan.

”Saamme kuulla olevamme venäläisiä, kannattavamme Putinin korruptioliigaa ja lapsiamme ryssitellään koulussa”, fanit kertovat.

”Minua ei kiinnosta politiikka. Uskontoa, urheilua ja politiikkaa ei pitäisi ylipäänsä sotkea toisiinsa”, Pehkonen sanoo.

KHL:ssä eron tekeminen on kovin vaikeaa. Roman Rotenberg on Jokereiden osaomistaja ja Pietarin SKA:n varapuheenjohtaja, minkä lisäksi hänellä on enemmistöosuus Hartwall-areenasta. Suomalais-venäläisen Rotenbergin isä ja setä ovat presidentti Vladimir Putinin vanhoja tuttuja ja keränneet valtavan omaisuuden tämän presidenttikausien aikana.

Suomalainen Hjallis Harkimo puolestaan on Jokereiden pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja sekä kokoomuksen kansanedustaja.

Kovimmilla Jokeri-faneilla on kaapeissaan tallella Roman Rotenbergiin viittavat RRat problem -paidat, joilla he helmikuussa protestoivat. Tuolloin Hartwall-areenalla kuultiin vierasjoukkue SKA:n maalilaulu. SKA:ta oli fanien mielestä jo aiemmin nostettu liikaa esiin Hartwall-areenalla, ja laulu oli liikaa.

KHL:n suosion salaisuus on kuitenkin yksinkertainen: se on laadukasta urheilua ja viihdettä.

”Ne, jotka ymmärtävät jotain hyvästä jääkiekosta, kiertävät hallista halliin ja pelistä peliin. He tajuavat, miksi KHL:ää kannattaa seurata”, toteaa Jokereita fanittava Leena Hiltunen.

Vesa Ruotsalainen Rautjärveltä on tatuoinut SKA-sydämen rintaansa. Tosifanilla on paita, johon koko SKA:n joukkue on tussannut nimikirjoituksensa.

Jälkipelin julkkikset

Peli päättyy 6–0, ja väkijoukko kiemurtelee metroon. Ruotsalainen suuntaa Pietarin keskustaan irlantilaispubi O’Hooligansiin.

Ympäri pubia palloileva Ruotsalainen saa kokea illan huipennukseksi vielä yhden ihmeen. Jokereissa pelaavan latvialaisen Art¯urs Kuldan vanhemmat Margarita ja Aleksandr Kulda ovat tulleet stressaavan pelin jälkeen rentoutumaan ravintolaan. Toinenkin poika Edgars Kulda pelaa KHL:n Riian Dinamossa.

Pian Ruotsalainen on jo tilannut vodkaryypyt pöytään ja hän aloittaa tarinan.

”Arvatkaa, mitä tähän paitaan on kirjoitettu?”

10_Laatikko_otsikko

10_Laatikko_teksti

Vältä kiekkoturistin kompastuskivet!

seura.fi

X