Tästä syystä eräs mies ilmestyy ihmisten uniin eri puolilla maailmaa

Eksoottisen näköinen mies ilmestyy ihmisten uniin eri puolilla maailmaa. Kuka tämä mies oikein on?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uniin ilmestyvästä miehestä kertovia julisteita jaetaan monissa eri maissa.

Eksoottisen näköinen mies ilmestyy ihmisten uniin eri puolilla maailmaa. Kuka tämä mies oikein on?
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Törmään kotikulmilla pylvääseen kiinnitettyyn outoon ilmoitukseen. ”Oletko nähnyt tätä miestä unissasi?” siinä kysytään.

Tiedotteessa on piirros miehen kasvoista.

Mieleni yrittää yhdistää ilmoituksen viestiä johonkin tuttuun asiaan, että voisin ymmärtää, mistä on kyse. Haetaanko tässä kadonnutta henkilöä?

Onko piirroksen mies tehnyt rikoksen?

Onko hän hoivakodista karannut Alzheimer-potilas?

Piirroksen kasvot ovat oudolla tavalla selkäpiitä karmivat. Aivan kuin niissä ei olisi muita piirteitä kuin vahvat kulmakarvat.

Ilmeestäkään ei ota selvää. Onko se lempeä vai uhkaava? Katse ainakin on läpitunkeva.

Pienellä kirjoitetussa tekstissä kerrotaan, että sadat ihmiset ympäri maailmaa näkevät miehen unissaan. Teksti yrittää vedota minuun, ohikulkijaan: ”Jos sinulla on jotain tietoa tämän henkilön identiteetistä, ota yhteyttä osoitteeseen www.thisman.org.”

Ehkä kyseisestä internetosoitteesta selviää, mistä on kyse.

Moni uneksii miehestä

Sivustolla outous saa selityksen.

Siellä kerrotaan, että kyse on newyorkilaisen psykiatrin vuonna 2006 alulle panemasta kampanjasta.

Kaikki alkoi siitä, kun psykiatrilla oli asiakas, joka näki toistuvia unia. Tämän naisen unissa esiintyi mies, jota nainen ei ollut valveilla ollessaan koskaan tavannut. Unien mies neuvoi naista henkilökohtaisissa asioissa, jotka häntä sillä hetkellä kovasti askarruttivat. Nainen piirsi kuvan unissa näkemästään miehestä.

Piirros jäi psykiatrin pöydälle. Pian psykiatrin toinen asiakas tunnisti miehen. Piirroksen mies vieraili myös tämän asiakkaan unissa. Asiakas ei kuitenkaan ollut eläessään tavannut miestä.

Psykiatri lähetti kuvan kollegoilleen saadakseen selville, olivatko näiden asiakkaat nähneet miehestä unia.

Neljä kollegoiden asiakakkaista tunnisti miehen. Hekin olivat nähneet miehestä unta, mutta eivät todellisuudessa tunteneet tätä.

Psykiatrin aloitteesta perustettiin nettisivut, joille kerätään kuvauksia unista, joissa mies on esiintynyt. Tuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat lähettäneet sivustolle uniaan.

Sittemmin unikuvausten keräämistä on jatkettu This Man -Facebooksivulla. Viimeisin kuvaus on tullut tänään Kolumbiasta.

Sivujen tarkoitus on yhtäältä olla paikka, jossa kaikki miehestä uneksivat voivat kommunikoida keskenään. Toisaalta se auttaa selvittämään kuka mies on ja miksi hän esiintyy ihmisten unissa.

Mistä ihmeestä tässä voi olla kyse? On paras yrittää etsiä käsiin kampanjan aloittanut psykiatri.

Unisurffari vai Jumala?

Nettisivulla on sähköpostiosoite. Lähetän sinne toiveen saada psykiatrin yhteystiedot.

Vastausta odotellessa on aikaa perehtyä sivuston tarjoamiin selityksiin unimiehestä.

Miestä on analysoitu monelta kantilta.

Jungilaisen psykoanalyyttisen selityksen mukaan mies on kollektiiviseen alitajuntaan liittyvä arkkityyppinen hahmo, joka tulee esiin unimaailmassa silloin, kun unennäkijällä on vaikeaa tai kun hänen elämänsä on käännekohdissa.

Uskonnollisen tulkinnan mukaan unimies on Luojan ilmentymä ja sen takia hänen antamiaan neuvoja pitäisi noudattaa tarkasti.

Kolmas selitys on mielikuvituksellisin. Se on myös kauhuelokuvista tuttu.

Selityksen mukaan mies on unisurfari. Tosin sanoen hän on oikea henkilö, jolla on kyky tunkeutua ihmisten uniin. Siksi häntä myös etsitään sivustolla niin vimmatusti.

Pisimmälle uskomuksen vievät ne, jotka ajattelevat kyvyn tunkeutua uniin olevan jonkin suuryrityksen kehittelemä psykologisen manipuloinnin äärimmäinen muoto.

Enemmän jalat maassa on selitys, jonka mukaan ihmiset näkevät unia tästä miehestä, koska ovat nähneet hänestä kuvan.

Miehen piirteettömissä kasvoissa on jotain unenomaista. Ne muistuttavat helposti melkein mitä tahansa unessa näkemiämme kasvoja, sillä unissa piirteet ovat harvoin selkeitä.

Yllättävä käänne

Kuluu päiviä.

Näyttää siltä, että psykiatrin tietoja ei saa nettisivujen kautta.

Vaikka kuinka kaivelee internetistä, yhtäkään juttua tästä psykiatrista ei löydy. Kaikissa löytämissäni kirjoituksissa toistellaan thisman-nettisivuilla kerrottua.

Se on outoa. Onhan kyseinen psykiatri saanut ihmiset ympäri maailmaa lähettämään vuosien ajan unikertomuksia netti- ja Facebook-sivuille. Luulisi sen kiinnostaneen edes jotain julkaisua yhden jutun verran.

Psykiatrin nimen sijaan löytyy jotain ihan muuta.

Löytyy yllättävä tieto.

Roomalainen luikuri?

Ei ole olemassa psykiatria. Ei hänen asiakkaitaan. Ei koko unimiestä.

Keksityn tarinan takana on roomalainen sosiologi ja mainostoimistomies Andrea Natella.

Ei ihme, että pyyntööni psykiatrin yhteystiedoista ei ole vastattu.

Laitan sähköpostia Natellalle. Vastaus tulee heti. Natella kirjoittaa olevansa lyhyellä matkalla, mutta lupaa pian kertoa tarkemmin, miksi hän kehitti tarinan unimiehestä.

Natella on viraali- ja sissimarkkinoinnin uranuurtaja Italiassa.

Viraalimarkkinointi tarkoittaa sitä, että mainosviesti leviää ihmiseltä toiselle kuin virus, usein sosiaalisessa mediassa.

Sissimarkkinoinnissa puolestaan käytetään mielikuvituksellisia ja luovia keinoja, joiden avulla viesti saadaan leviämään pienin kustannuksin. Internet ja erityisesti sosiaalinen media ovat myös sissimarkkinoinnin tärkeitä kanavia.

”Sissimarkkinointi ei alun perin tarkoittanut tällaisia huijauksia”, sanoo sissimarkkinoinnista kirjan kirjoittanut konsultti Jari Parantainen.

”Nykyisin käsite on tosin alkanut elää hiukan omaa elämäänsä ja se yhdistetään usein erilaisiin sensaatiohakuisiin tempauksiin ja vedätyksiin.”

Melkein elokuvaksi

On vain yksi ongelma. Voiko unimies olla sissimarkkinointia, jos sillä ei myydä mitään?

Unimiehestä tosin oli vähällä tulla jälkikäteen erään elokuvan markkinointisivusto. Kun unimiehen nettisivu oli ollut vuoden julki, Hollywood-ohjaaja-käsikirjoittaja Bryan Bertinon uutisoitiin suunnittelevan unimiehestä kertovaa kauhuelokuvaa. Elokuvahanke näyttää kuitenkin menneen puihin, koska siitä ei ole sen koomin kuulunut mitään.

Parantaisen mielestä unimies ei ole sissi- eikä muutakaan markkinointia, koska ei markkinoi mitään. Silti se on hyvä pila.

”Jos olisin mainosmies, voisin kuvitella pyörittäväni tuollaista sivustoa. Se on mainio työnäyte siitä, miten tarina saadaan kiertämään ja tarttumaan – ja säilymään hengissä vuodesta toiseen. Unimies onnistuu selvästi vetoamaan ihmisiin”, Parantainen sanoo.

Näin näyttää olevan. Monelle unistaan Facebookissa raportoivalle unimies näyttää olevan viestintuoja sisäisestä viisaudesta. Se on hyvän asialla ja unennäkijän puolella.

Jos joku kertoo unesta, jossa unimies esiintyy pahantekijänä, muut saattavat vastata: ”Unesi hahmo ei selvästikään ole unimies.”

Mystiikka kolahtaa

”Unimies kolahtaa, koska ilmiö on taitavasti toteutettu ja osuu suoraan mystiikan nälkäämme”, Turun yliopiston folkloristiikan lehtori Kaarina Koski sanoo.

Kosken mukaan yliluonnollisuudella ja mystiikalla on viimeisen parinkymmenen vuoden ajan ollut yhä vahvistuva asema kulttuurissamme.

”Aiemmin tällainen olisi leimattu heti höpöhöpöksi, mutta ei enää.”

Unimies on internet-ajalle tyypillinen ilmiö eli meemi. Se on olemassa vain, jos ihmiset osallistuvat siihen ja sen levittämiseen.

This Man on Kosken mukaan kulttuuris-yhteiskunnallinen performanssi, joka muuntaa mukaan tulevat ihmiset performanssin materiaaliksi.

”On mahdoton sanoa, kuinka moni kertoo unistaan kieli poskessa ja kuinka moni ottaa unimiehen vakavasti. Ilmiön paljastuminen keksityksi ei välttämättä haittaa siihen osallistuvia”, Koski sanoo.

Tämä leikillisyys näkyy vahvasti Facebookissa. Ihmiset tunnistavat unimiehen milloin musikaalisäveltäjä Andrew Lloyd Webberiksi, milloin Nelson Mandelaksi, painattavat hänen kasvokuvansa T-paitaan tai tyynyliinaan.

Jotkut pahastuvat, kun huomaavat tulleensa vedätetyksi.

Unimies syntyi unessa

Andrea Natella itse alkaa vaikuttaa fiktiiviseltä hahmolta. On jo yhdeksän päivää siitä, kun hänen piti palata asiaan. Enää hän ei vastaa viesteihin eikä puhelimeen. Toisin kuin newyorkilaisesta psykiatrista, Natellan olemassaolostaan löytyy kuitenkin paljon todisteita.

Juuri ennen lehden painoon menoa onnistaa: Italiasta tulee viesti, jossa Natella kertoo, että koko ajatus unimiehestä syntyi unessa.

”Tämä mies ehdotti unessani, että perustaisin nettisivun, jonne keräisin muiden näkemiä unia hänestä.”

Miksi?

”Jotta kaikki maailman ihmiset voisivat löytää yhteyden toisiinsa unien kautta. Jotkut muinaiset heimot pitivät unia keinona kokea jumalan läsnäolo. Ehkä jumala on se mitä syntyy, kun koko ihmiskunta on yhteydessä toisiinsa.”

X