Nyt puhuu turhautunut soteveteraani!

Soteveteraani, toimitusjohtaja Pentti Itkonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä on valmistellut sotea eri työryhmissä vuosien ajan. Nyt hän muistelee soteajan taistelujaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Soteveteraani, toimitusjohtaja Pentti Itkonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä on valmistellut sotea eri työryhmissä vuosien ajan. Nyt hän muistelee soteajan taistelujaan.
Teksti:
Miia Saari

Kuka ampui ensimmäiset sotetilaan tähtäävät laukaukset?

Tähän nykyiseen malliin tähtäävät laukaukset ammuttiin Lipposen kakkoshallituksesta 2000-luvun alussa. Silloin käynnistettiin kansallista terveyshanketta. Vanhasen molemmissa hallituksissa oli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen tähtääviä tavoitteita, mutta Kataisen hallituksessa tavoitteet kovenivat.

Lipponen siis ampui?

Niin.

Miten Suomen sotekoneisto viritettiin?

Sosiaali- ja terveysministeriö sitä pääasiassa viritteli. Kulloinenkin peruspalveluministeri otti sen valmistelun käsiinsä. Työtä tehtiin asiantuntijatyöryhmän kautta.

Kun Suomi ajautui sotetilaan, millaisilla rintamilla taisteluita käytiin?

Sotetaisteluita on käyty monilla eri rintamilla. Kuntaliitolla oli oma rintamansa ja yksittäisillä kunnilla ja kaupungeilla oli omia rintamia. Myös sotenjohdolla, sairaanhoitopiireillä, oli omia rintamalinjoja. Asiantuntijoiden mielipiteet sitten jakautuivat näiden rintamalinjojen mukaan.

Milloin sinut kutsuttiin palvelukseen?

Minut värvättiin heti alussa, vuonna 2002, silloin kun kansallinen terveyshanke aloitettiin. Siitä alkoi minun taisteluni.

Lähditkö soitellen soteen?

Ihan asialinjoilla olen taistellut alusta asti. Välillä on ollut kiivaita taisteluita, välillä asemasotevaihetta.

Missä vaiheessa taistelut olivat kiivaimmillaan?

Aina siinä vaiheessa, kun raportti alkoi valmistua ja siihen piti tiivistää tulokset, käytiin kiivastakin sanasotea. Työryhmän sisällä oli paljon eri näkemyksiä. Niitä sitten kirjattiin raportteihin eriävinä mielipiteinä ja lausuntoina. Se oli sellaista sissisotea.

Mistä taisteltiin tiukimmin?

Kovimmat taistelut käytiin kuntien asemasta ja siitä, voiko kunnilta ottaa sotea pois. Melkein aina kävi niin, että jokaisen työryhmän alussa kuntaministeri ja kuntaliiton johto sopivat, että tähän asiaan ei puututa. Jonka jälkeen muulle työryhmälle jäi enää hyvin vähän tehtävää. Paitsi nyt sitten ihan lopussa, kun vastuukuntamallista luovuttiin ja tilalle tuli kuntayhtymämalli.

Luulen, että sanasote tästä mallista jatkuu vielä kiivaana. Jos tämä laki olisi tullut hyväksytyksi, taistelu olisi takuulla mennyt sissisotevaiheeseen. Olisi tullut paljon kritiikkiä siitä, mitä kunnille tässä nyt oikein tapahtuu.

Tuliko sinulle koskaan tunne, että kyllä tämä sote vielä voitetaan?

Edelleen on sellainen tunne, että kyllä tästä vielä jotain tulee.

Iskikö tappiomieliala missään vaiheessa?

Ei oikeastaan. Tiedän, että soten uudistaminen vaatii aina kovia taisteluita. Olin itse mukana luomassa jo sairaanhoitopiirejä ja niitä koskevaa lainsäädäntöä. Se aktiivinen vaihe kesti kymmenen vuotta. Silloin aluesairaat, mielisairaalat ja tuberkuloosisairaalat, kaikki vastustivat asiaa voimakkaasti.

Olet siis varsinainen soteveteraani?

Kyllä. Monissa juoksuhaudoissa olen ryöminyt, välillä olen sieltä päätäni ylös nostanut.

Onko sotesodassa tullut paljon ruumiita?

Kukaan ei varmaan varsinaisesti ole kaatunut. Mutta paljon on tullut näitä mielensäpahoittajia, joiden tunteita on loukattu.

Keitä he ovat?

En halua mainita nimeltä (naurua). Mutta moni ministeri on vuosien varrella pahoittanut mielensä siitä, ettei ole tullut valmista. Varmasti virkamiehet ovat myös turhautuneita, he ovat tehneet tässä valtavan työn. Ja itsekin olen tehnyt paljon töitä, sen voin sanoa. Turhautumista on, itsellänikin.

Miten töpinä on toiminut pitkissä kokouksissa?

Huolto on ollut asiallista, hyvin on toiminut. Töpinän ansiosta olen jaksanut taistella. Kahvia ja voileipää on tarjottu. Makkaraa ja juustoa on ollut päällä.

Kuka on se tuntematon sotelas, joka ansaitsisi nimensä sotehistoriaan?

Ministeriön virkamies, hallitusneuvos Pekka Järvinen on tehnyt tässä todella kovan työn. Samoin kuin päälotta Päivi Salo. Hänkin on taistellut yötä päivää tämän asian puolesta.

Onko sinut jo värvätty jatkosoteen?

Kyllä. Olen mukana monikanavarahoitusryhmässä.

Oliko paska reissu, mutta tulipa tehtyä?

En sanoisi niin. Hyvä reissu oli. Taistelu jatkuu.

 

 

X