Olet tappolistalla, sinut raiskataan... Pakolaisia auttanutta perheenäitiä uhkailtiin ja hänet häväistiin julkisesti

Vapaaehtoisia auttajia on myös seurattu autoilla ja heistä on otettu valokuvia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita Torniossa syyskuussa 2015.

Vapaaehtoisia auttajia on myös seurattu autoilla ja heistä on otettu valokuvia.
Teksti: Mikko Huotari

Turvapaikanhakijoita aktiivisesti auttaneet ihmiset ovat joutuneet kohtaamaan uhkailua ja asiatonta kritiikkiä. Etenkin sosiaalinen media on toiminut maahanmuuttoon vihamielisesti suhtautuvien väylänä.

Uhkailuista on tiettävästi tehty useita rikosilmoituksia.

Eräs uhkailujen kohteeksi joutunut nainen on auttanut turvapaikanhakijoita kotipaikkakunnallaan Pohjois-Suomessa. Pari viikkoa sitten nainen sai sähköpostiviestin.

”Siinä ilmoitettiin, että tiedän, mitä teet”, nainen kertoo.

Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

Lynkkausmieliala

Nainen suhtautui viestiin aluiksi kevyesti ja ajatteli, että ihmisillä on tekemisen puutetta. Mutta seuraavan vuorokauden aikana viestejä alkoi tulla myös keskustelufoorumeihin ja blogeihin.

”Niissä oli henkilökohtaisia tietoja. Nimet ja kuvat olivat esillä, ja vallitsi vahva lynkkausmieliala.”

Nainen oli monien muiden tavoin tarjonnut apuaan turvapaikanhakijoille, joiden tilanne oli ennen Tornion järjestelykeskuksen perustamista sekava.

Turvapaikanhakijaksi rekisteröityminen piti tehdä Kemin poliisilaitoksella, jonne on rajalta noin 25 kilometrin matka. Osa maahantulijoista kulki sen kävellen pitkin moottoritien laitaa.

Poliisi ei ehtinyt rekisteröidä kaikkia turvapaikan hakijoita saman päivän aikana, joten osa ihmisistä joutui viettämään yönsä ulkona. Joukossa oli myös lapsia.

Tässä vaiheessa monet paikalliset aktivoituivat auttamaan.

Tämä puolestaan suututti maahanmuuttoon vihamielisesti suhtautuvat ihmiset. Vapaaehtoisia on seurattu autoilla ja heistä on otettu valokuvia. Joitakin on myös lähestytty henkilökohtaisesti ja uhkailtu sosiaalisessa mediassa.

Nimi tappolistalla

Naista parjaavissa viestiketjuissa esitettiin raiskaustoiveita ja tappouhkauksia. Nainen sai myös mykkiä puheluita.

”Myöhemmin nettiin ilmestyi tappolista, jossa oli minun tietoni. Sen jälkeen tein rikosilmoituksen”, nainen kertoo.

Naisen mukaan uhkailut ovat kohdistuneet erityisesti naisiin.

”Uhkailijoille on ilmeisesti hyvinkin isänmaallinen teko toivoa kuolemaa tavalliselle perheenäidille. Kaikki tämä vain siksi, että autetaan toisia ihmisiä ja yritetään selvitä tästä vaikeasta tilanteesta yhdessä.”

Uhkailuja ympäri Suomea

Vastaavanlaisia uhkailuja on tapahtunut myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomat kertoi lahtelaisen kaupunginvaltuutetun saaneen uhkailuja sosiaalisen median kautta. Eräs oli toivonut hänen vaimonsa tulevan raiskatuksi.

Lahden Hennalassa vihapuheet muuttuivat vihateoiksi, kun turvapaikanhakijoita kuljettanutta linja-autoa vastaan hyökättiin ilotulitteilla ja kivillä.

Muun muassa kirkon keskushallinto on ohjeistanut seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia, miten toimia, kun he joutuvat kohtaamaan uhkailua. Ohjeissa on hyödynnetty Refugees Welcome Finland -kotimajoitusverkoston yhteistyössä poliisin kanssa kokoamaa materiaalia.

X