Onko nyt kiire hankkia vuokra-asunto, vai vedättääkö vuokrausfirma?

Vuokra-asuntojen kysyntä räjähtää huippuunsa perinteisesti loppukesällä, mutta nyt sesonki on Vuokraturvan mukaan siirtynyt varhaisemmaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Asuntoesittelyyn varastuja suojatossuja.

Vuokra-asuntojen kysyntä räjähtää huippuunsa perinteisesti loppukesällä, mutta nyt sesonki on Vuokraturvan mukaan siirtynyt varhaisemmaksi.
Teksti:
Hannu Teider

Nyt alkaa olla kiire, jos haluaa hankkia vuokra-asunnon. Vapun jälkeen kämpän saaminen on sekä vaikeampaa että kalliimpaa.

Näin asia on ainakin, jos kuuntelee Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajaa Timo Metsolaa.

Miten niin nyt? Alkukeväästä? Luulisi, että  vuokra-asuntojen kuumin kausi on syksyn alussa, kun opiskelijat tarvitsevat katon pään päälle.

Vuokra-asuntojen välitysfirma Vuokraturvan edustajan lausuntoja uutisoidaan usein vuokra-asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Vuokraturva ei kuitenkaan ole yleishyödyllinen taho vaan vuokra-asuntoja välittävä yritys.

Voiko lausuntoihin luottaa?

Pelkkää herättelyä

Kaikki eivät niele Metsolan lausuntoa vuokra-asuntojen kevätbuumista. Lausunto laitetaan bisneksen tiliin, kun halutaan herätellä asuntomarkkinoita yleensä hiljaisen huhtikuun aikana.

”Suhtaudun kriittisesti Metsolan arvioon. Loppukesällä syntyy edelleen suurin buumi. Merkittävää muutosta markkinoilla ei ole tapahtunut”, toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset VKL ry:stä toteaa.

Samaa sanoo Suomen suurimman vuokra-asuntovälittäjän VVO:n asiakkuusjohtaja Juha Heino.

”Vuokra-asuntojen kysyntä on tasaista ympäri vuoden. Selkeä huippu ajoittuu heinä-elokuun vaihteeseen. Loppukesän huippuun on kaksi syytä: opiskelijat saavat yleensä kesällä varmistuksen opiskelupaikastaan. Toiseksi lapsiperheet yrittävät ajoittaa muuttonsa lomien ajaksi”, Heino sanoo.

Aikaistuu, aikaistuu

Vuokraturvan Timo Metsola seisoo lausuntonsa takana. Hänen mukaansa sesonki vuokramarkkinoilla käynnistyy jo toukokuussa.

”Olen ollut 17 alalla ja huomannut, kuinka 2000-luvulla vuokra-asuntojen markkinasesonki on aikaistunut ja aikaistunut.”

Sen vuoksi Metsola kehottaa etsimään vuokrakämppää huhtikuussa ja ajoittamaan muuton vappuun.

”Toukokuun alussa vapautuviin asuntoihin ei ole yleensä tunkua”, Metsola tietää.

Blogissaan Metsola kirjoittaa,  että kesällä asuntonäytöille kertyy ruuhkaa kuin taksitolpille pikkujouluaikaan. Kysyntä on niin suurta, ettei tarjonta pysty siihen vastaamaan.

Metsolan mukaan keväällä ei tarvitse maksaa myöskään kesällä pyydettävää lisähintaa, ns. sesonkivuokraa.

VVO:n Juha Heino huomauttaa, ettei heillä peritä erillistä sesonkilisää. Sen sijaan vertausta siitä, että  asunon etsiminen kesällä on kuin taksiruuhka pikkujouluaikana, Heino pitää osuvana.

”Jos itse etsisin vuoka-asuntoa, löytäisin sopivimman todennäköisesti keväällä, joka on hiljaista aikaa”, Heino toteaa.

Sähkötön huone: 575 euroa

Pääkaupunkiseudun huutava pula vuokra-asunnoista aiheuttaa ylilyöntejä hintapyynnöissä myös kesäksi. Helsingin kantakaupungissa pyydetään jo nyt huippuhintoja, vaikka eletään maaliskuun loppua.

Esimerkiksi Kalliossa sijaitsevasta kaksiosta tarjotaan huone vuokralle kesä-elokuuksi 575 eurolla/kuukausi. Eikä vuokrahinta sisällä sähköä ja vettä.

Pääkaupunkiseudulla vuokrayksiöt ovat eniten kysyttyjä. Perustelun löytää jo väestötilastoa vilkaisemalla. Esimerkiksi Helsingissä on noin 15 0000 sinkkutaloutta ja vain 85 000 yksiötä.

Kuilu pääkaupunkiseudun ja muun Suomen vuokra-asuntojen hintojen välillä on huima.

Vuokralaiset VKL ry:n Anne Viita vertailee, kuinka Helsingissä 50–60 neliön kaksiosta pyydettiin 800 euron kuukausivuokraa. Oulussa samankokoisen kaksion vuokrahintana 480 euroa.

Pakko asua kotona

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute pakottaa pääkaupunkiseudun nuoret jäämään kotiin.

Tilastokeskuksen mukaan yhä useampi joutuu siirtämään muuttoa kotoaan myöhemmäksi, kun vuokrahinnat ovat karanneet käsistä.

Hiljattain julkistettu tutkimus paljasti, että joka neljäs 20–24-vuotiaista pääkaupunkiseudun nuorista asuu edelleen lapsuudenkodissaan. Kotona asuvien määrä on viime vuosina lisääntynyt.

Samalla nuorten kimppa-asumisen suosio lisääntyy.

”Kimpassa asuminen on ihan hyvä vaihtoehto, jos se on vapaaehtoista”, Anne Viita pohtii.

X