Kirkon polttajan tekemät tuhot jäävät muiden maksettavaksi

Ylivieskan kirkon tuhopolton vahingot voivat nousta reilusti yli 6 miljoonan euron.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vakuutus ei kata Ylivieskan tuhopoltetun kirkon vahinkoja.

Ylivieskan kirkon tuhopolton vahingot voivat nousta reilusti yli 6 miljoonan euron.
Teksti: Laura Åhman

Pääsiäisrauhan rikkoi uutinen Ylivieskan kirkon tuhoutumisesta rajussa palossa. Tuhon hintaa on vielä vaikea arvioida, sillä kuten ylivieskalaiset totesivat heti tuoreeltaan palavan kirkkonsa äärellä, yli 200-vuotiaalla kirkolla ei ole hintaa – se on korvaamaton.  Lisäksi palossa tuhoutui urut sekä runsaasti esineistöä.

Lauantai-iltana sytytettyä tulipaloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Palon sytyttämisestä epäilty mies on vangittu ja poliisi aloitti tapahtumien tutkinnan tiistaina. Tähän mennessä teon motiivi ei kuitenkaan vielä ole selvinnyt.

Kirkko on vakuutettu vakuutusyhtiö Ifissä runsaalla 6 miljoonalla eurolla. Ylivieskan seurakunta on alustavasti suunnitellut uuden kirkon rakentamista poltetun tilalle. Uuden kirkon rakentamiseen tarvitaan kuitenkin huomattavasti enemmän rahaa – pääsiäisen arvioissa toista kymmentä miljoonaa euroa – joten vakuutukset eivät kata vahinkoja.

Kuka lopulta maksaa?

Kuka kirkon polttamisesta aiheutuneet vahingot lopulta maksaa? Kirkon tuhopoltosta aiheutuneet miljoonien eurojen korvaukset ovat huomattavan suuret – käytännössä mahdottomat – yhden ihmisen maksettavaksi. Johtaja Risto Karhunen Finanssialan keskusliitosta toteaa, että maksu jää lopulta tavallisten vakuutuksenottajien niskoille. Tuomion saanut ei pysty summaa koskaan kokonaan maksamaan, jolloin vakuutusyhtiöt perivät sen vakuutusmaksujen kautta vakuutusyhtiön asiakkailta.

Koska kirkot on vakuutettu, maksavat vakuutusyhtiöt seurakunnille miljoonien vahingonkorvaukset nopeammin, kuin niitä voidaan tekijältä periä.  Tekijän maksaa vahingonkorvauksia takautuvasti vakuutusyhtiöille tulojensa ja varallisuutensa puitteissa. Korvausten vanhenemisaika on 20 vuotta.

Toisinaan korvaussummaa voidaan sovitella vakuutusyhtiön kanssa, mutta esimerkiksi Porvoon tapauksessa ei teon vakavuuden johdosta siihen ollut mahdollisuutta.

Tuomiokirkon sytyttänyt tuomittiin vankeuteen ja korvauksiin

Toinen merkittävä kirkkopalo tapahtui lähes kymmenen vuotta sitten Porvoossa toukokuussa 2006, jolloin keskiaikainen tuomiokirkko paloi tuhopolton seurauksena. Palo sai alkunsa humalaisen nuoren miehen laitettua palavan paperitukon kirkon sakastin ränniin.  Palon sytyttänyt mies sai teosta kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion. Tämän lisäksi tekijän maksettavaksi vakuutusyhtiölle tuli noin 4,3 miljoonan euron vahingonkorvaukset korkoineen.

Tekohetkellä paikalla oli myös kaksi muuta henkilöä, jotka saivat sakkorangaistuksen. Tekijä anoi tuomion saatuaan lievennystä korvaussumaan, mutta sitä ei teon vakavuuden perusteella myönnetty.  Porvoon tuhotyöstä tuomittu on jo vapautunut vankeudesta.

Porvoon tuomiokirkko rakennettiin uudelleen vakuutuskorvauksesta saadulla summalla, vapaaehtoiskeräyksellä sekä seurakunnan varoilla. Porvoon seurakuntayhtymän talouspäällikkö Siv Nyqvistin mukaan vakuutusyhtiö maksoi vakuutuskorvauksen nopealla tahdilla, ja yhteistyö vakuutusyhtiön kanssa sujui muutoinkin ongelmitta.

 

 

 

X