Päänsärky pois pelkän ajatuksen voimalla – tästä syystä tekniikka toimii

Päänsäryn voi saada hallintaan myös ilman lääkkeitä, vain kolmea kysymystä miettimällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päänsäryn paikantaminen vaatii keskittymistä.

Päänsäryn voi saada hallintaan myös ilman lääkkeitä, vain kolmea kysymystä miettimällä.
Teksti:
Johanna Jantunen

Lontoossa asuva puolalainen Kamil K. Wawrzyszko tietää keinon päänsäryn karkottamiseen ilman lääkkeitä, ajatuksen voimalla.

Täytyy vain kysyä itseltään toistuvasti kolmea kysymystä ja vastata niihin, niin päänsärky katoaa. Kysymykset ovat seuraavat:

1. Missä päänsärkysi sijaitsee?

2. Minkä muotoinen se on?

3. Minkä värinen se on?

Wawrzyszko jakaa verkossa erilaisia elämänhallintavinkkejä. Päänsäryn poistavasta niksistä hän kertoo  YouTube-videollaan, jota on katsottu tällä hetkellä  lähes 900 000 kertaa. Kommenttien perusteella tekniikka tuntuu toimivan.

Mihin se oikein perustuu?

Kipu visuaaliseksi

Wawrzyszkon mukaan tärkeintä on keskittyminen kysymyksiin. Ei haittaa, jos päänsäryn muotoa tai väriä on hankalaa sanoa.

”Kuulostaa perus NLP-tekniikalta, mutta mukana myös mindlfulnessin elementtejä”, psykologi ja psykoterapeutti Mikal Saarinen kertoo.

NLP:ssa eli neuro-lingvistisessa ohjelmoinnissa käytetään hyväksi mielikuvaharjoitteita ja visualisointia.

”Päänsärystä luodaan kuva, joka ehkä vähitellen pienentyy ja haalenee. Samalla asia, jota kuva edustaa, vähentyy”, Saarinen sanoo.

Postimerkin kokoinen asia ei ole enää yhtä uhkaava kuin koko pään vallannut kipu.

Mindfulnessiin puolestaan liittyy päänsäryn hyväksyminen.

”Kun pääkipua tutkii uteliaana sen olemassaolon hyväksyen, kivun on myös mahdollista muuttua”, Saarinen sanoo.

Kipu ei poistu kieltämällä.

”Pois tämä päänsärky -hokema ei esimerkiksi auta, mieli voi mennä siitä vain solmuun.”

Lisää liike

Jonkinlainen toiminta tai liike samalla, kun päänsärkyä miettii, voi parantaa lopputulosta. Pelkästään ajattelemalla on usein vaikea vaikuttaa kehon oireisiin.

”Jos krapulassa voivottelee huonoa oloa, ei se siitä hyväksi tule. Kun lähtee liikkeelle ja tekee jotain, huonon olon voi unohtaa ja olotila paranee”, Saarinen vertaa.

Kehon on mahdollista rentoutua ja rauhoittua, kun mieli ohjautuu tekemiseen.

Päänsäryn poistamiseksi Saarinen kehottaa kokeilemaan taputtelutekniikkaa. Kämmenen päällä pikkurillin ja nimettömän välissä sijaitsee kipupiste, jota tulee taputella samalla kun kohdistaa ajatuksensa särkyyn. Tekniikka perustuu akupiste-ajatteluun.

”Oli akupisteitä olemassa tai ei, mieli ohjautuu tekemiseen eikä ajatukseen siitä, ettei pääkipua kestä.”

Älä luovuta

Kolmen kysymyksen tekniikalla päänsäryn pitäisi Wawrzyszkon mukaan kadota muutaman kysymyskierroksen jälkeen, vähintään kahdessa minuutissa. Jos särky ei poistu, kysymysten toistamista pitää jatkaa.

Myös Saarinen on sitä mieltä, ettei kannata heti luovuttaa. Virittäytyminen päänsäryn ajatteluun ja kivun hahmottamiseen voi olla haastavaa.

”Ihmiset ovat usein kovin kärsimättömiä. Jotain asiaa kokeillaan muutaman sekunnin ajan ja sitten sanotaan, ettei tämä toimi.”

Myös ahdistukseen

Wawrzyszko kertoo videollaan, että tekniikka auttaa jopa migreenin kaltaiseen kovaan päänsärkyyn. Saarinen on hieman epäileväisempi.

”Migreenityyppisissä kivuissa tämä ei lähde välttämättä kovin helposti toimimaan.”

Menetelmää kannattaa kuitenkin kokeilla, ja sitä voi testata muuhunkin kuin päänsärkyyn.

”Olen kokeillut vastaavanlaista tekniikkaa ahdistuspotilaiden kanssa. Visualisointi ei ole välttämätöntä, vaan pelkkä tunteen tiedostaminen, hahmottaminen ja hyväksyminen riittää.”

X