Poliisi: netissä pyörivä nimilista Tapanilan joukkoraiskauksen epäillyistä tuli meiltä

Saako sosiaalisessa mediassa julkaista alaikäisten nimiä, kun syytettä ei ole vielä nostettu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saako sosiaalisessa mediassa julkaista alaikäisten nimiä, kun syytettä ei ole vielä nostettu?
Teksti:
Sanna Puhto

Lista Tapanilan joukkoraiskauksesta epäiltyjen nimistä levisi jo eilen sosiaalisessa mediassa, vaikka epäillyt vangittiin vasta tänään perjantaina. Listasta selviää, että kaikilla viidellä epäillyllä on somalinimet ja että neljä heistä on alaikäisiä. Nuorimmat ovat 15-vuotiaita.

Lista oli tähän perjantaiaamupäivään asti luettavissa Facebookissa muun muassa Tapanilan kaupunginosasivuilla.

Tapausta selvittävä tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jyri Hiltunen, voiko lista olla aito?

”On se. Tällaisissa pakkokeinoasioissa poliisilla on lakiin perustuva velvoite laatia lista, jossa on epäiltyjen nimet ja syntymäajat. Listan on oltava nähtävillä käsittelysalin ovessa.”

Kuka voi saada listan käsiinsä jo vuorokautta ennen vangitsemisistuntoa?

”Kuka tahansa. Se on julkista tietoa, jonka saa pyytämällä Helsingin käräjäoikeuden pakkokeino-osastolta”, Hiltunen sanoo.

Media ei julkaisisi

Media ei voisi nimilistaa julkistaa, koska kyse on henkilöistä, joita vasta epäillään rikoksesta. Myös alaikäisyys nostaisi median kynnystä raportoida syytettyjen nimiä, vaikka heidät tuomittaisiin.

Onko alaikäisten epäiltyjen nimiä sisältävän listan julkaiseminen sosiaalisessa mediassa laillista?

”Julkisen tiedon levittäminen ei ole laitonta. Mutta on se moraalisesti kyseenalaista”, työkseen seksuaalirikoksia selvittävä rikoskomisario Hiltunen sanoo.

Hiltunen on huomannut, että tekijälistoja kysellään ja levitetään internetissä erityisesti seksuaalirikoksista.

”Netissä on erilaisia vihasivustoja. Jotkut seuraavat pedofiileja, jotkut ylipäätään seksuaalirikoksia, jotkut nimenomaan ulkomaalaisten tekemiä rikoksia.”

Sitä sananvapautta

Tietosuojavaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa sanoo, että nimilistan levittäminen sosiaalisessa mediassa ei ensisijaisesti kuulu tietosuojavaltuutetun valvontapiiriin.

”Vasta jos joku alkaa pitää yllä sivustoa, jonne kerää ihmisten nimiä, se alkaisi kuulua meidän valvontatehtävämme piiriin. Silloinkaan asia ei ole yksiselitteinen.”

Miksi lista syytetyistä on ylipäätään tarpeellinen?

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe selventää, että lain käyttö on lähtökohtaisesti julkista. Siksi epäiltyjen nimet julkistetaan ennen vangitsemisistuntoa.

Listan netissä jakaminen on Rapenkin mukaan laillista.

”Tiedossani ei ole lakia, joka kieltäisi kansalaisia kirjoittelemasta somessa mitä mieleen tulee. Se on sitä sananvapautta”, Rappe sanoo.

Asia saattaa lipsahtaa rikoksen puolelle, jos kirjoittelu riistäytyy käsistä. Rikosnimikkeitä voivat esimerkiksi olla kunnianloukkaus tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

”Jokaisella on vastuu omista sanoistaan sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media tarjoaa alustan ja yleisön, jossa samanhenkiset löytyvät välittömästi.”

Poistettiin Facebookista

Vaikka alaikäisten epäiltyjen nimien levittäminen on laillista, se tuntuu kummalliselta. Meillä kun on vallalla periaate siitä, että henkilö on syytön kunnes tosin todistetaan.

Tapanilan Facebook-sivulla tämä näkökulma veti pidemmän korren. Ylläpitäjä poisti nimilistan, koska keskustelijat sitä toivoivat.

”Tällaiset kiertokirjeet antavat mahdollisuuden väärinymmärryksille, lietsovat vihaa ja lisäävät ihmisten turvattomuudentunnetta”, tiivisti yksi keskusteluun osallistuneista monen tunnot.

X