Professori hallituksen yllätyssäästöstä: Äänestäjä, älä ikinä usko vaalilupaukseen!

Vaalilupausten pettäminen on maan tapa, eikä pettäjälle koidu mitään seurauksia, sanoo moraalifilosofi Timo Airaksinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Sipilä ja Alexander Stubb poseerasivat korkeakouluopiskelijoiden kampanjassa luvaten, ettei koulutuksesta säästetä. Tosin kannattaa huomata Sipilän kylttiin kirjoitettu lisäteksti.

Vaalilupausten pettäminen on maan tapa, eikä pettäjälle koidu mitään seurauksia, sanoo moraalifilosofi Timo Airaksinen.
Teksti:
Vesa Mäkinen

Älkää enää yllättykö vaalilupausten pettämisestä. Se on maan tapa eikä miksikään muutu.

Näin julistaa yhteiskuntafilosofian prosessori Timo Airaksinen. Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella työskentelevä Airaksinen ei peittele kyynisyyttään vaalilupausten suhteen.

”Lupaukset ovat lupauksia, ja realiteetit ovat realiteetteja”, Airaksinen sanoo.

”Näinhän se aina on. Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista luvataan, mutta vaalien jälkeen pöytä on puhdas ja aletaan alusta.”

Vaalilupausten pitävyys ponnahti raivokkaaksi puheenaiheeksi, kun keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset esittelivät keskiviikkona uuden hallituksen suunnitelmaa. Tulevan hallituskauden tavoitteisiin kuuluu muun muassa koulutuskulujen karsiminen 600 miljoonalla eurolla.

Ennen vaaleja Juha Sipilä ja Alexander Stubb poseerasivat opiskelijajärjestöjen kuvissa käsissään kyltti, jossa luvattiin: ”Koulutuksesta ei leikata.” Sipilä oli kuitenkin kirjoittanut kylttiin tussilla niin sanotusti pienellä präntillä: ”Mutta uudistetaan.”

Pettäjälle ei harmia

Airaksinen ei yllättynyt takinkäännöstä. Hänen mukaansa lupausten pettäminen ei aiheuta pettäjille mitään todellista harmia.

”On aivan turha puhua seuraavista vaaleista”, Airaksinen toteaa.

”Olen aina sanonut, ettei pitäisi katsoa vaalilupauksia. Ne ovat aina yhtä tyhjän kanssa. Pitää katsoa sitä, mitä puolueet ovat aikaisemmin tehneet ja miten maa makaa.”

Airaksisen mielestä reaalipolitiikassa on yksi raaka ja pysyvä mekanismi:

”Vaalien jälkeen eletään taistelutilanteessa, jossa ne menettävät, jotka eivät pysty puolustautumaan. Aina heikoimmalta otetaan ensiksi.”

Airaksinen huomauttaa, että poliitikot ovat Suomessa aina viimeisten joukossa, kun arvostetuimpia ammatteja listataan.

”Kansa ei luota poliitikoihin eikä parlamenttiin ollenkaan. Veikko Vennamon sanoin voi todeta, että kyllä kansa tietää. Mutta minkä sille voi. Pakkohan vaaleissa on suunnistautua jonkin asian mukaan”, Airaksinen sanoo.

”Useimmat ihmiset suunnistautuvat sitten vaaliuurnille lupausten mukaan. Samalla ainakin vaistomaisesti ihmiset tietävät, että totta kai ne puheet ja lupaukset puretaan heti.”

 

 

X