Putin rekrytoi: Gangsterit ja mafia avuksi taistelussa länttä vastaan

Venäjä kiihdyttää kybersodankäyntiä länttä vastaan. Ristiretkellään se hyödyntää siekailematta alamaailman apua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kybersota on päivän sana. Presidentti Putin taitaa myös sen.

Venäjä kiihdyttää kybersodankäyntiä länttä vastaan. Ristiretkellään se hyödyntää siekailematta alamaailman apua.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Venäjä panostaa nyt kyberrikollisuuteen. Informaatiosota riehuu villinä ja kiihtyy sitä mukaa, mitä vahvemmin elämä digitalisoituu myös kansainvälisessä politiikassa.

Radio Vapaa Eurooppa toteaa tuoreessa raportissaan, että presidentti Putinille uskollinen trolliarmeija on tunkeutunut ainakin Ranskan Television verkkopalveluihin, suuren saksalaisen terästehtaan sähköposteihin, Puolan pörssiin, Yhdysvaltain presidentin Valkoiseen taloon ja sanomalehti The New York Timesiin.

Saksan valtion tietovirasto (BIS) kehui terästehtaaseen hyökänneiden ammattitaitoa mitä korkeatasoisimmaksi. Hakkerit olivat jopa osanneet manipuloida uhrejaan taidokkaasti saadakseen näiden salasanoja ja tunnuksia.

Kuka tahansa ei pystyisi tunkeutumaan Valkoiseen taloon, mutta presidentti Vladimir Putin on onnistunut valjastamaan alan rikollisten parhaat voimat palvelukseensa.

Uhrina ministeri Ruotsista

Hyökkäysten uhrina on viime päivien uutisvirrassa esiintynyt myös Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Hän vahvisti 27. lokakuuta, että häneen on käyty käsiksi sosiaalisessa mediassa juuri Venäjältä.

Kysymyksessä on Hultqvistin nimissä somessa julkaistu kirje, jonka mukaan Ruotsi aseistaa Ukrainan armeijaa tykeillä. Valekirje antaa ymmärtää, että puolustusministeri olisi itse allekirjoittanut sen.

Tiedot tykkien myymisestä ovat valetta. Dagens Nyheter -lehden mukaan hyökkäyksen jäljet johtavat Pietariin.

Hultqvist itse kuvailee hyökkäystä sabotaasiksi ja tunnustaa suuttuneensa korkean tason valheellisen iskun takia.

Gangstereiden puuhamaa

Yhdysvaltojen kongressin rahoittaman Radio Vapaan Euroopan mukaan kyberrikollisuudesta on nopeasti kasvanut yksi Venäjän järeimmistä työkaluista kansainvälisten suhteiden digitaalisella sotatantereella.

Putin itse on tämän käsikassaran ylin kalistelija, joka Kremlin päällikkönä taistelee myös omasta olemassaolostaan.

Radio Vapaa Eurooppa vertaa Venäjän valtiojohdon toimintaa myös mafiaan, gangstereihin ja alamaailman rikollisliigojen syndikaatteihin.

”Menettelytavat ovat tutumpia alamaailmasta kuin valtiosta, jolla on pysyvä jäsenyys Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa”, radioasema syyttää.

Vapaa Eurooppa jatkaa kertomalla, kuinka siekailematta Kreml käyttää roistoja erikoisjoukkoinaan. Aivan erityisesti tämä pätee keinoihin ja menettelytapoihin, joissa valtionhallinto ei uskottavasti ja suoraan pystyisi kiistämään omaa osuuttaan.

New Yorkin yliopiston professori Mark Galeotti kiteyttää tilanteen puhuttelevalla tavalla. Hänen mukaansa Putinin Venäjä on kansallistanut mafian omiin tarkoituksiinsa.

Rikossyytteet raukeavat

Pyhittääkö tarkoitus likaisimmatkin keinot? Digiturvallisuuden, kybersodankäynnin ja informaatiosodan yhdysvaltalainen kärkihahmo Dmitri Alperovitch sanoo:

”Kun Kreml löytää ja sitten sopivaksi havaitsee jonkun huipputaitavan yksilön Venäjän alamaailmasta, mahdolliset rikossyytteet häntä vastaan raukeavat eikä niiden esittäjistä enää koskaan kuulla mitään.”

Hakkerit, joiden työnä ennen oli hyökätä esimerkiksi pankkien kimppuun, antavat nyt asiantuntemuksensa Putinin käyttöön ja iskuihin, joiden kohteina ovat läntiset toimijat, yhtenä niistä sotilasliitto Nato.

Eräänlainen maailmansota

Äsken Infosota-kirjansa julkistanut sotatieteen tohtori Saara Jantunen ei pidä mielikuvaa eräänlaisesta kolmannesta maailmansodasta vääränä.

”Ei ole liioiteltua ajatella niin. Vaikutelmani mukaan Venäjä etsii kiivaasti uusia keinoja etujensa ajamiseen myös ei-sotilaallisesti”, Jantunen sanoo.

Mihin Putin sitten pyrkii?

”Kuten hän itse ilmaisee, turvaamaan Venäjän edut. Oman tulkintani mukaan tarkoitus on siis sama kuin kaikella muullakin sodankäynnillä.”

Jantunen pitää selvänä, että samanaikaisesti Putin käy myös kamppailua omasta olemassaolostaan Venäjän johdossa.

X