Tässä ammatissa voi yltää verottomiin miljoonatuloihin – tai vähentää tappiot verotuksessa

Pokeriaktiivin mukaan suuri osa ammattilaisista vaihtaisi alaa, jos kaikki pelaaminen tulisi veronalaiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pokeriaktiivin mukaan suuri osa ammattilaisista vaihtaisi alaa, jos kaikki pelaaminen tulisi veronalaiseksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Loikkanen

Ammattimainen nettipokerin pelaaminen verovapaasti on verolain porsaanreikä.

Tätä mieltä on verohallinnon johtava veroasiantuntija Taneli Lallukka. Verottomuus koskee Euroopan ETA-alueella tapahtuvaa pokerin pelaamista niin paikan päällä kasinoilla kuin tietokoneen välityksellä nettipalveluissa.

”Nettipokerissa on mahdollista päästä jopa miljoonatuloihin ilman, että maksaa voitoistaan veroja. Suomessa on siis ammattikunta, joka ei maksa työstään veroja”, Lallukka sanoo.

Noin 500 ammattipelaajaa

Alun perin verottomuus koski vain Suomea.

”Haluttiin, ettei esimerkiksi lottovoittaja joudu maksamaan voitoistaan veroja. EU-jäsenyyden jälkeen arpajaisvoittojen verottomuus jouduttiin laajentamaan koko ETA-alueelle. Silloin pokerin pelaaminen ei ollut niin laaja ilmiö kuin nykyisin”, Lallukka kertoo.

ETA-maihin eli Euroopan talousalueeseen kuuluvat EU-maiden lisäksi Islanti, Norja ja Liechtenstein.

Pokeri aiheuttaa verottajalle päänsärkyä, koska toisin kuin lotossa pokerissa ei ole kyse silkasta tuurista.

Verottajalla ei ole tietoa, kuinka moni suomalainen pelaa pokeria ammatikseen vain ETA-maissa. Heitä ei löydy rekisteristä, koska he eivät joudu selvittämään vuositulojaan viranomaisille.

Monet huippupelaajat pelaavat kuitenkin myös Euroopan ulkopuolella ja tulevat tämän takia osin verotettavaksi. Tällaisia pokeriammattilaisia on Suomessa Lallukan mukaan joitain kymmeniä.

Osalla heistä verotettavat tulot ovat miljoonaluokkaa.

Suomen pokerinpelaajat ry:n varapuheenjohtaja Aki Pyysing arvioi, että Suomessa on korkeintaan 500 ammattimaista nettipokerinpelaajaa. Pyysingin mukaan heistä lähes kaikki pelaavat ainoastaan ETA-alueella.

”Juuri verotussyistä hyvin harvalle olisi kannattavaa pelata verollisissa peleissä. Keskimääräinen ammattilainen tienaa pari kolme tonnia kuussa. Huippuammattilaiset voivat hyvänä vuonna tienata jopa seitsennumeroisen tilin.”

Tappiot verovähennyksiin

Nykyisin pokerinpelaajan tarvitsee ilmoittaa verottajalle ammattilaisuutensa vain, jos hän haluaa vähentää ETA-maiden ulkopuolelta tulleet pelitappionsa tai -kulunsa verotuksessa.

Ammattipelaaja saa vähentää verovuoden pelitappioitaan kymmenen seuraavan vuoden verotettavista tuloista.

Esimerkki: Vain ETA-maiden ulkopuolella pelaava pokerihai otti viime vuonna takkiinsa yhteensä 200 000 euroa. Tänä vuonna hän pääsee plussalle 500 000 euroa. Näistä puolen miljoonan voitoistaan hän voi vähentää edellisvuoden tappion. Verotettavaksi jää 300 000 euroa.

Eikö tämä vähennä pelaamisen riskiä?

”Voihan joku sitä niinkin ajatella. Mutta vaatiihan tämä sen, että tappiovuoden jälkeen tulee voittoa seuraavien vuosien aikana”, Lallukka sanoo.

”Se kannustaa pitämään pelit ETA-alueella. Tappiothan ovat muutoin vähennettävissä vain voitoista, eli mitään erityistä etua ei ole”, Pyysing puolestaan sanoo.

Ennakkotapaus puuttuu

Taneli Lallukka kertoo, että Verohallinto on yrittänyt vinkata porsaanreiästä lainsäätäjille useampaan kertaan.

Ammattipelaajat voisi saada verotuksen piiriin elinkeinoverolain mukaan, jos tulkittaisiin, että pelaaminen täyttää ammattielinkeinotoiminnan tunnusmerkit ja pelaajat olisivat yrittäjiä.

Elinkeinoverolaki ei tunne tuloverolaissa olevaa ETA-maiden verovapaussääntöä.

”Sellaista oikeustapausta ei vielä ole, jossa olisi lähdetty väittämään, että pokerin pelaaminen on liiketoimintaa. Mutta periaatteessa tällainen muutos olisi mahdollinen”, Lallukka kertoo.

Suomen pokerinpelaajien Pyysing ei verotukselle lämpene.

”Jos pokerivoitot ETA-alueella tulisivat verollisiksi, valtaosa pokeriammattilaisista siirtyisi muihin töihin tai sosiaaliturvan varaan, koska pelaaminen ei enää tarjoaisi heille riittävää nettotuloa.”

Ongelma hänen mielestään on, että verojen maksun valvonta olisi verottajan puolelta mahdotonta.

Presidentillä pienet tulot

Löytyykö Suomen verolaista muita vastaavia porsaanreikiä?

Verottomana palkkansa ja eläkkeensä saa muun muassa presidentti, jonka vuositulot ovat 126 000 euroa. Se on vielä pientä siihen nähden, mitä pokerilla voi parhaimmillaan vuoden aikana tienata.

Tämän lisäksi verottomana voi tienata esimerkiksi poimimalla ja myymällä luonnonvaraisia marjoja. Suomen lyhyen kesän takia palkkapussi jäänee kuitenkin kauas pokerituloista.

Lallukka nostaa yhdeksi verovapaaksi esimerkiksi ulkomailla työskentelyn. Jos työskentelee jonkin yksityisen yrityksen palveluksessa ulkomailla vähintään puoli vuotta eikä tänä aikana oleskele Suomessa kerrallaan enempää kuin keskimäärin kuusi päivää työskentelykuukautta kohti, verotusoikeus siirtyy työskentelymaahan.

”Esimerkiksi Arabiemiraateissa ei ole tuloverotusjärjestelmää. Tiedetään, että esimerkiksi lentäjiä on lähtenyt sinne paikallisiin yrityksiin töihin, ehkä juuri tästä syystä”, Lallukka kertoo.

X