Virkamies tyrmää: kesäaikaan siirtymistä ei voi lopettaa

Mitä jos vain lopettaisimme sahaamisen kesä- ja talviajan välillä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tähtitieteellinen kello Prahan vanhassakaupungissa.

Mitä jos vain lopettaisimme sahaamisen kesä- ja talviajan välillä?
Teksti:
Hannu Teider

Joka kevät ja syksy sama juttu. Poru kellojen siirtämisestä.

Kellojen siirron kesä- ja talviaikaan on todettu kasvattavan joidenkin stressikuormitusta. Huonounisille sopeutuminen uuteen aikaan tuottaa joka kerta vaikeuksia. Herkästi muutoksiin reagoivilla ihmisillä on todettu sisäisen kellon sekoittuvan muutoksesta, mikä aiheuttaa väsymystä.

Lopetaan tämä hölmöys. Jätetään kellot siirtämättä.

Voi EU-direktiivi

Ei onnistu, ilmoittaa hallitusneuvos Hannu Pennanen Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Suomi ei voi irtaantua yksin koko EU:n alueella toimivasta kesä- ja normaaliajasta. Käytäntö liittyy asetukseen, joka perustuu EU-direktiiviin.

”Suomi ei voi  sanoa sopimusta irti yksipuolisesti. Siihen ei ole mahdollisuutta. Suomi on sitoutunut kesäajan noudattamiseen”, Pennanen sanoo.

Suomen yksipuolinen irtaantuminen kesäajasta aiheuttaisi ongelmia esimerkiksi lentoliikenteen aikatauluihin.

Pennasen mukaan kesäajasta keskustellaan aika ajoin EU:n sisällä, mutta muutosta käytäntöön ei ole odotettavissa. Asiaa kuitenkin tutkitaan.

”Tiedän, että parhaillaankin on EU:n sisällä meneillään selvitys kesäajan vaikutuksista. Asia tullee lähiaikoina esille.”

Kokeilu sota-aikana

Saksa otti ensi kerran kesäajan käyttöön 1916. Iso-Britanniassa kesäaikaan siirryttiin ensi kerran vuotta myöhemmin. Suomessa kesäaikaa kokeiltiin lyhyen ajan sotavuonna 1942.

Muu Eurooppa seurasi perässä toisen maailmansodan jälkeen. Kesäajan käyttöön otto alkoi laajeta Euroopan maissa kuitenkin vasta 1970-luvulla.

Suomi on noudattanut muun Euroopan rinnalla yhtenäistä kesäaikakäytäntöä vuodesta 1981 lähtien.

Kesäaikajärjestely yhtenäistettiin EU:n alueella 1996. Pysyvä kesäaikadirektiivi astui voimaan 2002.

USA:n kellot sekaisin

Kesäaika ei ole käytössä esimerkiksi Venäjällä, Valko-Venäjällä, Kiinassa, Intiassa tai Islannissa. Venäjällä ajan muutoksesta luovuttiin vuonna 2014, kun kansalaiset valittivat talviaamujen pimeyttä.

Päiväntasaajalla kesäajasta ei olisi mitään hyötyä, kun aurinko hehkuu siellä ympäri vuoden noin 12 tunnin ajan.

Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa osavaltiot tai provinssit päättävät itsenäisesti kesäajasta. USA:ssa on erikoinen tilanne: suuren maan eri osissa on siirrytty tai siirrytään kesäaikaan eri tahdissa.

X