Fennovoima ei voi taata Pyhäjoen ydinvoimalan kotimaisuutta

Ydinvoimalan omistus valuu ulkomaille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Valitettava totuus on, ettei kukaan voi taata sitä kotimaisuutta”, Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen sanoo. Kuva: Lehtikuva.

Ydinvoimalan omistus valuu ulkomaille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Pyhäjoelle kaavailtavan ydinvoimalan toteuttamisen ehtona on pidetty hankkeen kotimaisuutta. Sekä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) että valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ovat esittäneet julkisuudessa, että Fennovoiman ydinvoimala vaatii reilusti yli 50 prosentin kotimaisen omistuksen.

Kun hanke käynnistettiin, suomalaiset yhtiöt omistivat siitä 66 prosentin osuuden. Nyt kotimainen omistusosuus on pudonnut alle puoleen.

”Valitettava totuus on, ettei kukaan voi taata sitä kotimaisuutta”, sanoo Fennovoiman emoyhtiö Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen Seura-lehden haastattelussa.

Ajatuksen taustalla on yksinkertainen huomio: viime kesänä Fennovoiman toinen ankkuriosakas Rautaruukki fuusioitui ruotsalaisen SSAE:n kanssa. Fennovoiman osakasluettelossa Rautaruukki on yhä kotimainen omistaja, vaikka käytännössä se on ruotsalainen.

Globaalissa yritysmaailmassa jättifuusiot ovat arkipäivää.

”Eihän kukaan tiedä, minkämaalainen yhtiö Outokumpu on kymmenen vuoden kuluttua. Kuka olisi uskonut, että Rautaruukki myydään Ruotsiin”, Ottavainen sanoo.

Rautaruukin kohtalo ei ole ainoa kysymysmerkki Fennovoiman kotimaisessa omistuspohjassa. Keskon kiinteistöpalvelu Kestra ilmoitti viime maaliskuussa vetäytyvänsä hankkeesta. Kestra omistaa 4,5 prosentin osuuden Fennovoiman osakkeista. Yhtiö ei enää osakkeita halua, mutta uutta ostajaakaan niille ei ole löytynyt.

Miten Fennovoima takaa, ettei Kestra myy osakkeitaan ulkomaille?

”Emme me sitä voi taata. Osakkeet ovat vapaasti kaupattavissa”, Ottavainen myöntää.

Periaatteessa Fennovoiman osakkaat ja hallitus voivat kieltää osakkeiden myynnin Suomen ulkopuolelle. Mutta silloin kauppahinta olisi maksettava osakkaiden omasta pussista.

”Tämä on pattitilanne. Varmaan molemmin puolin on vähän hämmästynyt olo”, Ottavainen sanoo.

Ydinvoimalan kotimaisuus on merkittävä kysymys nimenomaan pitkällä aikavälillä. Ydinjäte on pitkäaikainen ympäristöongelma, jonka ratkaisu on haluttu pitää suomalaisten omissa käsissä.

X