Suomalais-venäläinen kauppakamari väittää yllättyneensä Dafor-lukkotehtaan ongelmista

SVKK ei kommentoi Pietarin vaikutusvaltaisen vesilaitoksen mahdollisuuksia painostaa oikeuslaitosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kestää vaikka kranaatin: Järeillä Kerberos-lukoilla ei Suomessa ole markkinoita, Venäjällä sitäkin enemmän.

SVKK ei kommentoi Pietarin vaikutusvaltaisen vesilaitoksen mahdollisuuksia painostaa oikeuslaitosta.
Teksti: Outi Salovaara

Suomalais-venäläiselle kauppakamarille (SVKK) Pietarin Vodokanal-vesilaitoksen hyökkäys suomalaisen Dafor-yhtiön lukkotehdasta vastaan oli yllättävä ja poikkeuksellinen tapaus.

SVKK:n aluejohtaja Tarmo Suomalainen Pietarista luonnehtii Venäjän valtion omistamaa Vodokanalia arvostetuksi yhtiöksi. Hän ei ole kuullut, että vastaavaa riitaa Vodokanalin kanssa olisi Pietarissa ollut millään muulla venäläisellä tai suomalaisella yhtiöllä.

Daforin omistaja Alex Weber otti yhteyttä myös SVKK:hon saadakseen apua aggressiivista ja lahjuksia pyytänyttä Vodokanalia vastaan. Tarmo Suomalainen kehotti Daforia ottamaan yhteyttä poliisiin, mikä ei kuitenkaan johtanut rikostutkintaan sen enempää Suomessa kuin Venäjällä.

Painostusta vai ei?

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastainen säätiö paljasti Vodokanalin pitkäaikaisen pääjohtajan Feliks Karmazinovin vuosien varrella junailleen itselleen ja lähipiirilleen jättimäisen kiinteistö- ja muun omaisuuden.

Tarmo Suomalainen ei ota kantaa siihen, voisiko esimerkiksi Vodokanalin kaltainen merkittävä valtiollinen taho painostaa oikeuslaitosta.

”Välimies- ja muut oikeudet ratkovat jatkuvasti yritysten välisiä juttuja. Onko mahdollista, että esimerkiksi Vodokanal pystyy painostaen saamaan mieleisensä ratkaisun – siihen en voi ottaa perustellusti kantaa”, muotoilee Suomalainen.

Euroopan unionin tukemalla korruptionvastaisella GAN-portaalilla sen sijaan on asiasta selkeä näkemys. Sen mukaan Venäjän oikeuslaitos on laajasti ja monin tavoin korruptoitunut, mikä ilmenee esimerkiksi lahjontana, painostuksena, tuomareiden ohjeistamisena ja tekaistuina todisteina.

Tuomareihin pyrkivät usein vaikuttamaan esimerkiksi poliitikot, viranomaiset ja sotilaat tai muut turvallisuuselimet. GANin mukaan venäläisyritykset kokevat, että etenkin valtiollisia toimijoita vastaan yritysten menestymisen mahdollisuudet oikeudenkäynneissä ovat vähäiset.

Kaappauksia enemmän vai vähemmän?

Tarmo Suomalainen arvioi, että Venäjän viranomaisten painostus yrityksiä kohtaan on kasvanut, mutta yrityskaappaukset ovat hänen mukaansa vähentyneet.

Yhdysvaltalaisen George Mason -yliopiston tutkijat Louise Shelley ja Judy Deane puolestaan arvioivat, että kaappaukset lisääntyvät ja saavat entistä huolestuttavampia muotoja: rikollisryhmien sijasta kaappaajia ovat nyt valtion viranomaiset ja liikemiehet.

Venäjän pääsyyttäjänviraston saamien valitusten perusteella yrityskaappaukset ja perusteettomat oikeusprosessit ovat yrittäjien kokemista ongelmista ylivoimaisesti yleisimpiä.

X