Herätkää, naiset

Suomessa vallitsee sukupuolten välinen epätasa-arvo sen vuoksi, että naiset ovat niin päättäneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomessa vallitsee sukupuolten välinen epätasa-arvo sen vuoksi, että naiset ovat niin päättäneet.
Teksti:
Jari Tervo

Selitys on yksinkertainen. Perimmäisen vallan lähde Suomessa on eduskunta. Edustajat sinne valitsee Suomen kansa. Ääni­oi­keu­tet­tu­jen enemmistö on naisia. Silti eduskunnassa naisia on vain neljä kymmenestä. Suomessa valtaa pitää vähemmistö, mutta se hallitsee enemmistön luvalla.

Eduskuntavaaliehdokkaitten selvä enemmistö on miehiä. Tätä on käytetty vuosikymmenet selittämään sitä, että kansanedustajiksi valitaan enemmän miehiä kuin naisia. Nais­äänestäjillä on ikään kuin vähemmän valinnanvaraa ehdokastaan etsiessään. Tämä selitys ontuu.

Puolue valitsee ehdokkaansa lähes yksinomaan puolueen jäsenistä. Naisten pitää liittyä puolueisiin tai perustaa oma puolue, jos he haluavat vaikuttaa. Sillä tavalla naisia saadaan ehdokaslistoille enemmän. Niin miehet ovat tehneet. Ketään ei tulla kotoa hakemaan eduskuntavaaliehdokkaaksi, edes naista.

Olen äänestänyt eduskuntavaaleissa ensimmäisen kerran vuonna 1979. Jokaisten vaalien jälkeen studioon on kokoontunut joukko kansalaisia, tutkijoita ja kansanedustajia, voivottelemaan eduskunnan miesvoittoisuutta.

Koskaan ei ole saatu kakaistua ulos kirkasta totuutta: valta on naisilla. He eivät vain käytä sitä. Siksi mikään ei muutu.
Vaali vaalilta selitykset jatkuvalle miesvallalle muistuttavat entistä enemmän tekosyitä ja hätävalheita. Kuka Hyvä Veli -verkoston jäsen seuraa täysivaltaista naista äänestyskoppiin? Ei kukaan. Mikä patriarkaalinen syvärakenne estää naista merkitsemästä äänestyslippuun naisehdokkaan numeroa? Ei mikään.

Asiantilassa ei olisi tietenkään nokan koputtamista, jos naiset olisivat sitä mieltä, että ehdokasta valitessa sukupuoli on toissijainen, ellei vielä mitättömämpi, peruste. Mutta en ole varma, ovatko naiset sitä mieltä. Minusta tuntuu, etteivät ole.

Kun naiset vihdoin valtaavat äänestämällä eduskunnan, vaikutus ei jää pelkästään sinne. Se säteilee kulttuuriin, työelämään ja viimeiseen kravattien linnakkeeseen, talouteen.
Valtaa harvoin annetaan, lähes aina se otetaan. Naisten pitää vain haluta valtaa. Nyt kannattaa vikisemisen sijaan ryhtyä viemään. Uskokaa pois. Valta maistuu makeammalta kuin valittaminen.

Eduskuntavaalit pidetään puolen vuoden kuluttua. Yllytän vakavasti naisia äänestämään naisia. Älkää kumotko valtaa, kaapatkaa se. Naisenemmistöinen eduskunta olisi Suomessa pisin harppaus tasa-arvon tiellä sen jälkeen, kun naiset saivat äänioikeuden. Minä ainakin äänestän naista.

X