Huumaavan vähällä metelillä Sipilän hallitus on vapauttanut viinan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jari Tervo

Mustaan hattuun ja aurinkolaseihin pukeutunut nuori mies selosti televisiouutisissa pulmaansa suomalaisessa sääntösuossa. Aina kun hän ryhtyy kokkaamaan risottoa, valkoviini puuttuu ja handeli on kiinni. Kavereilta on joutunut lainaamaan.

 Suomi on muuttunut. Kavereilta ei ennen saanut lainaksi valkoviiniä. Kaverin virkaa hoiti yrittäjä, joka myi pimeänä ja käteistä vastaan erittäin kuivaa, latoetiketillä varustettua kotimaista valkoviiniä. Sen aromia harvoin testattiin risoton kanssa.

Kirkkaan myyminen pimeänä ja viinan lainaaminen muuttuvat pian kuolleeksi kansanperinteeksi. Huumaavan vähällä metelillä Sipilän hallitus on vapauttanut viinan.

Minua vanhemmat miehet muistelevat haikeina valtavaa pamausta, joka kuului 60-luvulla. Ääni lähti seksivallin murtumisesta. Sen jälkeen kuulemma kaikki saivat kaikilta, kunhan älysivät pyytää. Viinapato sen sijaan ei murtunut ryskyen, vaan liristen.

Nelosoluet ja vahvat lonkerot tulevat ruokakauppoihin ja ravintolat saavat myydä alkoholia mukaan vietäväksi. Festareilla kaljaväkeä ei tarvitse karsinoida omaan pilttuuseensa. Kaikki kapakat saavat olla auki aamuneljään. Pienpanimot voivat myydä ulos yli 5,5 prosenttisia juomia. Tuplia saa tilata, mutta ennen kaikkea myös tarjoilla.

Nuo ovat maistiaisia hallituksen uudesta viinalinjasta. Suomen nykyhistorian kristillisin ja oikeistolaisin hallitus on luopunut suomalais-luterilaisesta käsityksestä, jonka mukaan viina on syntiä.

SSS-miehet ovat lakanneet Jumalan lisäksi kuuntelemasta kansanterveydestä huolestuneita viranomaisia ja kansalaisia. Jokaisen uhkaavan viinavapautuksen alla televisioon on ilmestynyt Stakesin mies muistuttamaan yksinkertaisesta laista. Viinan saatavuuden helpottaminen lisää vääjäämättä viinan kulutusta ja se taas, yhtä vääjäämättä, lisää viinan terveyshaittoja.

Trio Niskalaukauksena tunnettua hallitusta harva tulee kiittelemään uudesta viinapolitiikasta. Synnittömien mielestä raamattu edelleen kieltää viinan, vaikka ei kielläkään.

Koulutetut kaupunkilaiset haluavat helpottaa risoton valmistustaan. Heitä tavataan maassa muutama satatuhatta. He talvehtivat eteläsuomalaisilla terasseilla, säästä riippumatta. He pitävät hallituksen päätöstä oikeana, mutta sen on tehnyt väärä hallitus. Se antaa vapautetulle oluelle ja lonkerolle katkeran sivumaun. Ehkä tuleva punavihreä hallitus sitten vapauttaa viinit ruokakauppoihin? Silloin kaduilla tanssitaan terveyssandaaleissa.

Jos hallituksen viinapäätös pysyy, se on hallituksen merkittävin teko. Päätöksen kulttuurihistorialliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ulottuvat sukupolvien päähän. Leikkaukset vain seuraavaan nousukauteen. Näin se on: henki ei palaa pulloon, kun se on kerran korkattu.

X