Hallitusohjelmaa on päästetty kirjoittamaan tyhmiä ihmisiä, jotka eivät edes tiedä, mitä sivistys on ja mikä sen merkitys on yhteiskunnalle.
Teksti:
Juha Kauppinen

HALLITUS HALUAA antaa kunnille luvan lakkauttaa kirjastoja. Näin hallitusohjelmassa lukee:

”[K]unnat voivat harkintansa mukaan päättää, millä tavalla ne järjestävät laissa lueteltujen lakien mukaisia palveluja. – – Kunnat eivät ole velvollisia noudattamaan mainituissa laeissa tai niiden nojalla annetuissa asetuksissa säädettyjä velvoitteita.”

Näin kunnat vapautettaisiin esimerkiksi kirjastopalveluiden järjestämisestä. Tämä ei toteutune tappeluitta: suomalaiset lainaavat kirjastoista 110 miljoonaa kertaa vuodessa.

Jos hallitus saisi lakkautettua kirjastoja, se tarkoittaisi matkaa kohti elitististä luokkayhteiskuntaa, jossa köyhillä ei ole varaa samaan tietoon kuin muilla.

 

OLEN ITSE oppinut kirjaston käyttämisen papalta, isäpuoleltani. Pappa kasvoi köyhässä perheessä. Hän kulki vähän yli 10-vuotiaana päivittäin 25 kilometrin matkan junalla kouluun. Junaa hän odotti kirjastossa, joskus tunteja. Pappa luki omien sanojensa mukaan kaikki kirjaston kirjat, joissa oli mitään vähänkään mielenkiintoista.

Koulu-ura loppui keskikouluun. Oppikoulun sijaan oli pakko mennä töihin. Tie vei keskikokoisen sanomalehden juoksupojasta päätoimittajaksi ja esimerkiksi Julkisen sanan neuvoston tehtäviin.

 

NYT PAPPA on 80. Taannoin hän uusi ajokorttia – ja joutui ällitestiin. Lääkäri kysyi, mitä pappa tietää Suomen presidenteistä. Pappa luetteli ne kaikki pienine anekdootteineen ja kehyskertomuksineen ja sai ajokortin.

Papan huomattavan laaja yleissivistys on peräisin kirjastosta, oli sitten kyse kirjojen sitomisesta, kameroista, valokuvaamisesta, öljyvärimaalaamisesta, kirjoittamisesta, journalismista, kielistä, tulevaisuusfantasioista, laitteista, tekniikasta, yhteiskunnasta, historiasta, mistä tahansa: on menty kirjastoon ja luettu.

Kun ajattelen Suomea, ajattelen papan tapaisia ihmisiä. Heitä ei ole kaikissa maissa. Meillä on kirjasto, johon köyhänkin perheen lapsi voi marssia itseään sivistämään, jos haluaa. Pidän tätä mittaamattomana voimavarana.

 

MITÄ HALLITUSOHJELMAA kirjoitettaessa on ajateltu? Ehkä netin kuvitellaan korvaavan kirjaston? Eihän se korvaa.

Taannoin halusin tietää kotikaupunkini evakoista. Tietoa ei juuri löytynyt netistä. Kirjastosta sain Hämeen ja Karjalan historiateokset ja muut siirtoväestä kertovat kirjat – niin paljon tietoa, etten ole sitä kaikkea vieläkään lukenut.

Kirjastosta löydän aina sellaistakin, mitä en ole etsimässä. Selailen, saan ajatuksia, sivistyn.

 

JOIDENKIN MIELESTÄ hallitus haluaa tyhmistää kansan tarkoituksella, jotta sitä olisi helppo johtaa.

En usko näin oveliin suunnitelmiin, vaan epäilen valitettavasti päin vastoin: hallitusohjelmaa on päästetty kirjoittamaan tyhmiä ihmisiä, jotka eivät edes tiedä, mitä sivistys on ja mikä sen merkitys on yhteiskunnalle. Siksi he eivät tunne tuskia sitä tappaessaan.

X